Fredsprisen: Manglende pressefrihet i flertallet av Norges partnerland

Når Nobels fredspris deles ut neste uke vil presse- og ytringsfrihet i verden igjen stå på agendaen. Ingen av de 17 norske partnerlandene innen bistand anses å ha full pressefrihet. Ghana er best, Somalia verst.

Publisert

- Det økende presset på ytringsfrihet, inkludert i mange av partnerlandene, er urovekkende. Innsats for menneskerettigheter går hånd i hånd med utviklingspolitikken vår, også i partnerlandene, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

Norge topper pressefrihetsrangeringen til organisasjonen Reportere uten grenser i 2021. Eritrea er på bunn på 180. plass. Av norske partnerland er det bare Ghana, Malawi og Niger som befinner seg i den øvre halvdelen.

Norge har 17 partnerland - noen for langsiktig utvikling, andre med behov for konfliktforebygging og stabilisering. Det siste året har situasjonen for journalister forverret seg kraftig i flere av disse landene.

Seks av de 20 journalistene som er blitt drept hittil i år, mistet livet i et norsk partnerland (Colombia, DR Kongo, Etiopia, Somalia og Afghanistan), ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ).

Afghanistan

Rangert som 122 av 180 på listen til Reporters Without Borders.

Talibans maktovertagelse har stanset den demokratiske utviklingen i landet, og fjernet mediemangfoldet som var i fred med å utvikle seg. I fjor ble minst frem journalister drept i Afghanistan, og Committee to Protect Journalists (CPJ) har registrert to drap hittil i år.

Indonesia

Rangert 113 av 180 på listen til Reporters without borders.

Ifølge Freedom House har president Joko «Jokowi» Widido ikke oppfylt valgløftene om å respektere pressefrihet. Demonstranter har bevisst angrepet journalister. Journalisters tilgang til West Papua er svært begrenset og locale journalister er utsatt for vold.

Myanmar

Rangert 140

Militærkuppet i februar har ført til mediesensur og arrestasjon av journalister. Allerede før kuppet var ytringsfriheten begrenset. Allerede før kuppet hadde Freedom House slått fast at «mediafrihet er begrenset». Det er en rekke lover som gjør at lisenser kan inndras for artikler eller innslag som betraktes som en fornærmelse mot en religion eller en trussel mot nasjonal sikkerhet. Det har ført til en stor grad av selvsensur.

Nepal

Rangert 106.

Selv om grunnloven fra 2015 garanterer ytringsfrihet så forsøker høytstående personer i det offentlige å hindre kritikk med press, trusler og bruk av ulike lover. Flere journalister ble utsatt for forfølgelse for deres dekning av korona-pandemien.

Palestina

Rangert 132

Hverken Hamas i Gaza eller PLO på Vestbredden liker å bli gransket av kritiske reportere.

Colombia

Rangert 134

Freedom House påpeker at grunnloven garantere ytringsfrihet og at meningene til opposisjoner er ofte framme i mediene. Men de skriver at journalister utsettes for trusler, kidnapping og vold både i utøvelse av jobben og som hevn for det de publiserer eller kringkaster. En lokal stiftelse registrerte 445 angrep på pressefrihet i 2020, inkludert et drap. Selvsensur er vanlig.

Den demokratiske republikken Kongo

Rangert 149

Selv om president Tshisekedi, som kom til makten i 2019, lovet å forbedre kårene for mediene er det fortsatt slik at journalister møtes med rettskrav, fengsling og fysiske angrep. I flere deler av landet er det vanskelig å operere fritt. Utenlandske journalister må ofte først intervjues av sikkerhetstjenesten før de får utstedt en presseakkreditering.

Etiopia

Rangert 101

Etter flere år med strenge medierestriksjoner under regimet dominert av TPLF var det stor optimisme da Abiy Ahmed overtok som statsminister. En rekke ledende journalister ble sluppet ut av fengsel. Restriksjonene på uavhengige medier ble løsnet. 264 forbudte websider og tv-tjenester fikk igjen operere. Men i det spenningen mellom Abiy-regjeringen og det TPLF-regionsstyret i Tigray-regionen utviklet seg til en borgerkrig endret alt seg. Hat-ytringer økte i offentlige medier og tilhørende webtjenester, samtidig som uavhengige journalister ble trakassert. Journalister fikk ikke bevege seg inn i konfliktområdene i landet. Flere journalister har måttet gå i eksil etter trusler fra sikkerhetstjenestene.

Ghana

Rangert 30

Freedom House mener pressefrihet er garantert av grunnloven og at dette er generelt sett respektert i praksis. «Ghana har et bredt og livlig medielandskap som inkluderer både statlig og private fjernsyns- og radiokanaler samt en rekke uavhengige aviser og tidsskrifter». Online medier opererer uten offentlig innblanding. Men noen offentlig etater forsøker å hindre dekning av politisk følsomme saker ved å arrestere eller trakassere journalister.

Malawi

Rangert 62

Selv om pressefrihet er garantert i loven blir det ikke bestandig praktisert. Landets statlige kringkasting Malawi Broadcasting Corporation (MBC) framtrer ikke som balansert i dekningen av politiske saker. Mange av de private mediehusene eies av politiske familier og inntar partiske standpunkter. Journalister opplever at de blir angrepet av både politi og politiske grupper når de dekker demonstrasjoner. Landet internett-lov fra 2016 er uklar og kan brukes mot online publikasjoner.

Mali

Rangert 99

Forut for militærkuppet tidligere i år hadde mediene i hovedstaden Bamako og sør i landet vært relativt åpne, ifølge Freedom House. Men det er fortsatt farlig å rapportere om utviklingen i nord der flere militante grupper operere.

Mosambik

Rangert 108

Statlig kringkasting og aviser dominerer medielandskapet i Mosambik. De gir en positiv vri på dekningen av regjeringen til Frelimo-partiet. Den kritiske og gravende journalistikken finner du i en rekke små, uavhengige publikasjoner - hovedsakelig på nett. Journalister blir ofte møtt med offentlig påtrykk og trakassering. Kritiske utenlandske journalister er blitt utvist fra landet. Journalister som forsøker å dekke konflikten mellom islamiske opprørere og regjeringsstyrkene helt nord i landet lever farlig. Flere er blitt arrestert.

Niger

Rangert 59

Allerede for 11 år siden fjernet Niger muligheten for å fengsle journalister og reduserte mulighetene for injurie-søksmål. Likevel forekommer det fortsatt politiovergrep mot journalister.

Somalia

Rangert 161

På papiret er det pressefrihet i landet, men i praksis møter journalister ofte trakassering, arrestasjoner og bøter. Noen medier mister sine lisenser etter kritisk dekning. Konflikten i landet mellom regjeringen og al Shabaab-opprørere gjør oppdraget enda farligere..

Sør-Sudan

Rangert 139

Pressefrihet er garantert i grunnloven, men er ikke respektert i praksis. Statlig sensorer trakasserer og arresterer journalister, spesielt de som er kritiske til regjeringen.

Tanzania

Rangert 124

Uavhengige journalister og medier er utsatt for grov undertrykkelse. En medielov fra 2016 gir myndighetene stor makt til å kontrollere medieinnhold og styre utdeling av lisenser til mediehus og akkreditering til journalister.

Uganda

Rangert 125

Det er en rekke uavhengige medier i landet, men deres journalister møter ofte motstand fra myndighetene som ofte stenger radiostasjoner og aviser og fratar journalister akkreditering.

UKENS GADO: Ugandas president truer mediene

Mediefrihet og utviklingspolitikk

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim mener at ytringsfrihet er viktig i seg selv, som en grunnleggende menneskerettighet, men også viktig for å fremme en inkluderende og bærekraftig økonomisk og sosial utvikling.

- Er det forenlig å gi bistand for å fremme utvikling i land der pressens kritiske granskning av utviklingspolitikken i landet ikke blir i varetatt?
- Det økende presset på ytringsfrihet, inkludert i mange av partnerlandene, er urovekkende. Innsats for menneskerettigheter går hånd i hånd med utviklingspolitikken vår, også i partnerlandene. Norge har en strategi for å fremme ytringsfrihet i utenriks- og utviklingspolitikken, og vi jobber sammen med FN, internasjonale organisasjoner og gjennom støtte til sivilsamfunnsorganisasjoner for å nå målene i strategien.

- Kan manglende pressefrihet svekke kvaliteten på utviklingsarbeidet i et land?
- Det er en alvorlig samfunnsutfordring når medier hindres i å utøve sin vaktbikkjefunksjon i møte med maktmisbruk, korrupsjon, diskriminering og andre kritikkverdige forhold. Svært lite av bistanden gis i dag direkte til myndigheter i samarbeidsland med mangelfullt styresett, sier Tvinnereim.

Samtidig mener hun at utviklingssamarbeidet kan i seg selv bidra til å fremme ytringsfrihet, andre menneskerettigheter og bedre styresett.

- Et eksempel er Norges satsning på utdanning og arbeidet for å styrke digitale ferdigheter, som kan bidra til å øke kritisk medieforståelse og ikke minst jenters deltakelse i samfunnet.
- Journalister som dokumenterer kritikkverdige forhold i og mellom land, gjør en svært viktig jobb. International Consortium of Investigative Journalists er blant de mange modige som bidrar til å gi verden innsikt blant annet i hvordan jurisdiksjoner med høyt hemmelighold og lav skatt fungerer, sier utviklingsministeren.

Powered by Labrador CMS