Analytikere om Magufuli: – Han dreiet Tanzania i autoritær retning
Mens John Magufuli får godkjent-stempel for reformer innen helse, utdanning og infrastruktur, er det ingen applaus for hans systematiske underminering av demokrati og politiske rettigheter. – Regimet har på kynisk vis knust landets menneskerettighetsinstitusjoner, sier den kjente juristen Fatma Karume.
- Jeg vil huske ham for at han introduserte gratis utdannelse, slik at millioner av barn kunne gå på skolen, sier Jackson Shirima, en barberer i storbyen Dar es Salaam.
Shirima vektlegger at Magufuli lyktes med å gjeninnføre en sterkere arbeidsvilje i offentlig sektor.
- Hvis du besøker et offentlig kontor i dag, så har situasjonen endret seg. Alle sosiale tjenester ytes i dag uten at det er forsinkelser, sier han.
I autoritær retning
Andre tanzanianere gir en mindre rosende omtale, og vektlegger blant annet presidentens holdninger og resultater innenfor demokrati og menneskerettigheter.
Siden han kom til makten i 2015 har president John Magufuli dreiet Tanzania i en mer autoritær retning. Presse, menneskerettighetsaktivister og opposisjonspolitikere har gradvis opplevd økt undertrykking.
John Magufuli, som var kjent for sin klare tale, ble før valget i 2015 noe overraskende valgt som regjeringspartiets kandidat. Han svarte med klar tale, krevde innsats fra sine undersåtter og lovte å skape framskritt. Magufuli fikk raskt tilnavnet «bulldoseren».
Gravide jenter måtte ut av skolen
Etter at han inntok presidentstolen fortsatte Magufuli med sin tydelige, populistiske retorikk, der han krevde handling og hardt arbeid av sine embetsmenn og offentlig ansatte. Kravene han stilte omfattet imidlertid også flere enn de som sto på regjeringens lønningsliste.
Den frittalende religiøse populisten krevde blant at gravide jenter måtte sparkes ut av skolen. Han beordret stengning av aviser, slo hardt ned på opposisjonsledere, trakasserte rettighetsaktivister og krevde at utenlandske investorer skulle takle umulige skattekrav fra myndighetene.
I juli 2016 innførte han et forbud mot partipolitiske aktiviteter utenom valgkamper, stikk i strid med eksisterende lovverk. En rekke opposisjonsledere har siden dengang blitt arrestert og rettsforfulgt på basis av tvilsomme og konstruerte anklager.
I 2017 ble opposisjonens tidligere presidentkandidat Tundu Lissu skutt av ukjente gjerningsmenn mens han befant seg i landets hovedstad Dodoma.
Tråkket ned et spirende demokrati
Kritikere mener at Magufuli har endret det østafrikanske landet fra å være et svakt, men begynnende demokrati til å bli enda ett av Afrikas brutale diktaturer.
- Magufuli manglet medfølelse, respekt og velvilje overfor sitt eget folk. Han har systematisk underminert rettsstaten og enhver institusjon vi har hatt for, sier Najma Hussein, en beboer i Dar es Salaam .
Under Magufulis styre har regjeringen satt ut i livet en rekke undertrykkende lover som begrenser uavhengig journalistikk og hindrer menneskerettighetsarbeid. Titalls mennesker har blitt tiltalt for å publisere falsk informasjon på sosiale medier.
- Det er ingen tvil om at regimet kynisk har knust landets menneskerettighetsinstitusjoner. Den regjeringen som nå kommer på plass må umiddelbart avvikle undertrykkende lover som brukes til å kvele opposisjonelle røster og det må bli slutt på overgrep mot menneskerettighetene, sier den uredde menneskerettighetsforkjemperen og juristen Fatma Karume.
- Undertrykkelsespolitikken hans har skapt frykt i sivilsamfunnet. Den nye presidenten må nå vise en genuin vilje til å beskytte befolkningens fundamentale rettigheter, i tråd med konstitusjonen, sier hun.
- Han innskrenket våre friheter
Blant de endringer og resultater som mange gir Magufuli æren for er fullføringen av drømmen om å flytte hovedstadsinstitusjoner fra storbyen Dar es Salaam til Dodoma, innkjøp av nye fly, bygging av moderne infrastruktur som veier, jernbane og vannkraftanlegg.
Onesmo Ole Ngurumwa, kjent menneskerettighetsaktivist og leder av nettverksorganisasjonen Tanzania Human Rights Defenders, sier til Bistandsaktuelt at Magufuli har gjort en god jobb på områder som økonomiske og sosiale rettigheter. Han nevner eksempler som korrupsjonskamp, infrastrukturprosjekter og å forbedre offentlige tjenester som helse og utdanning.
Samtidig har Magufuli sviktet på det groveste i forhold til menneskerettigheter, mener han.
- Under Magufuli har landet opplevd store tilbakeslag hva gjelder respekten for rettsstat, demokrati, organisasjonsfrihet, forsamlingsfrihet og ytringsfrihet, sier Ole Ngurumwa.
- Nå må vi samle nasjonen
Opposisjonslederen Zitto Kabwe fra partiet Alliance for Change and Transparency (ACT-Wazalendo) oppfordrer den påtroppende presidenten om å vise lederskap og å samle nasjonen. Det er det tanzanianere nå trenger, mener Kabwe.
- La oss fortsette å be, for tålmodighet og forståelse. Dette er øyeblikket da vi må vise modenhet og integritet som nasjon, sier han i en uttalelse.
Khalifa Said, frilans gravejournalist med base i Dar es Salaam, har en lignende oppfordring. Han har tro på den nye presidenten, og ber henne umiddelbart etter at hun er innsatt om å starte arbeidet med å skape en nasjonal dialog.
- Hun må finne en måte bygge bro over dagens politiske motsetninger, som er årsaken til mye fiendskap blant landets innbyggere, sier han.