Thuli bor i Norge, men er fra Nigeria og har møtt opp for å vise solidaritet med de som demonstrerer i hjemlandet. Foto: Anne Håskoll-Haugen

Norsk-nigeriansk solidaritet i kampen mot politivold i Nigeria

Folk i Nigeria har fått nok at politivold og samler seg i gatene for å protestere. Solidaritetsdemonstrasjoner foregår over hele verden – og kjendiser som Hillary Clinton, Kanye West og Beyoncee har bidratt til å rette verdens øyne mot politibrutaliteten. I går demonstrerte nigeriansk diaspora foran Stortinget.

Publisert

Nigerias president advarer demonstranter etter opptøyer

Nigerias president ber om en slutt på opptøyene i landet, men unngår å nevne at politiet og hæren har åpnet ild mot og drept flere demonstranter.

Den afrikanske union (AU) og FN er blant dem som har fordømt voldsbruken, etter at Amnesty International opplyste at minst tolv personer ble drept av nigerianske soldater og politi som slo hardt ned på demonstrasjoner mot politivold og sosial urettferdighet i Lagos tirsdag.

I Lagos, landets hovedstad og Afrikas største by, har det siden vært flere skyteepisoder og plyndring av butikker. I tillegg har det blitt satt fyr på et fengsel.

I en tale torsdag advarte president Muhammadu Buhari demonstranter mot å «undergrave den nasjonale sikkerheten». Det var hans første tale til folket siden tirsdagens sammenstøt, som han ikke omtalte direkte.

I stedet la han skylda på oppviglere som ifølge ham har «kapret og villedet» protestbevegelsen.

- Under ingen omstendigheter vil dette bli tillatt, la han til.

Ifølge Amnesty har minst 56 mennesker blitt drept i demonstrasjoner over hele landet de siste 14 dagene.

USA, AU, EU og Storbritannia er blant dem som har kritisert myndighetene for den overdrevne voldsbruken. Buhari har avvist alle internasjonale irettesettelser. (NTB)

- Vi vil vise folk i Nigeria solidaritet, sier lederen for Union of Nigerian Nationals in Norway, Chime Onuegbu til Bistandsaktuelt.

Til tross for den tragiske hendelsen, mener Onuegbu at demonstrasjonene som skjer i hjemlandet hans er bra for demokratiet.

Les tidligere saker:

- Folk samler seg i gatene i stort antall i flere byer i landet. Det er egentlig unikt - dette er demonstrasjoner som ikke følger etniske skillelinjer. Protestene mot Nigerias brutale politi forener oss, forteller han.

Onuegbu har bodd i Norge i 15 år og jobber som lege her, men har sterke bånd til hjemlandet.

Støtte

Fellesrådet for Afrika, som støtter demonstrasjonen i Oslo, forklarer i en pressemelding at bakgrunnen for solidaritetsdemonstrasjonene i flere land er demonstrasjonene mot politistyrken Special Anti-Robbery Squad (SARS) i Nigeria, som nå har vart i over to uker.

«SARS er kjent for å være særlig brutale og i en rapport fra Amnesty International fra juni i år har de dokumentert minst 82 tilfeller av tortur, dårlig behandling og henrettelser uten dom mellom januar 2017 og mai 2020. På bakgrunn av de voldsomme protestene fra unge nigerianere har president Buhari uttalt at SARS legges ned», står det i pressemeldingen.

Flere krav

Men de som demonstrerer mener det ikke er nok bare å legge ned spesialstyrken.

- Vi har fire krav til presidenten: rettferdighet for ofrene for politivold, opprettelse av et uavhengig organ som skal granske politivold, politireform som sikrer bedre opplæring av politiet og bedre lønninger og retten til å demonstrere uten å bli møtt med vold, sier Onuegbu til Bistandsaktuelt.

- Mener dere også at norske myndigheter bør foreta seg noe?

- Vi vil at norske myndigheter skal legge press på nigerianske myndigheter. Situasjonen i Nigeria er et problem for Norge også - vi har 27 prosent arbeidsledighet. I et land med nesten 200 millioner mennesker er det et enormt antall. Vi vet arbeidsledighet og dårlig styresett er noen av grunnene til at nigerianere migrerer nordover. Derfor er det i Norges interesse å være tydelig ovenfor Nigerias myndigheter, sier Onuegbu.

Demonstrasjonene i Nigeria og drapene på demonstrantene har ført til en twitterstorm og solidaritetsdemonstrasjoner har foregått flere steder, blant annet London, Washington og Toronto. På demonstrasjonen foran Stortinget hadde rundt 60 mennesker møtt opp, mange av dem var nigerianere bosatt i Norge.

Onybuchi fra Nigeria har bodd i Norge i 12 år og ber om internasjonal støtte i kampen mot politivold. Foto: Anne Håskoll-Haugen
Powered by Labrador CMS