Matsikkerhet i fattige land er en av regjeringens satsingsområder, og nylig ble rundt en milliard kroner fordelt til ulike organisasjoner som jobber med tematikken. Bildet er fra DR Kongo.

Norsk bistand:

Norges Vel blant vinnerne da kjempepott til matsikkerhet ble fordelt

Norske myndigheter har fordelt en milliard kroner til matsikkerhet, som skal brukes i løpet av de neste fem årene. Norges Vel i samarbeid med Norcap var de eneste norske organisasjonene som nådde opp.

Publisert Oppdatert

200 konseptnotater fra ulike organisasjoner konkurrerte om norske bistandsmidler, bare fem fikk støtte. Og kun Norges Vel og Norcap var norske, av de som nådde opp. De to organisasjonene skal sammen motta 200 millioner de neste fem årene til sitt arbeid med matsikkerhet i Tanzania og Mosambik.

Ris og cashew

I Tanzania skal over 5000 småskala risbønder få tilgang til klimatilpassede frø av høy kvalitet, og det vil etter planen produsere nok ris til å dekke årsforbruket til en halv million mennesker i Tanzania. 

Norges Vel jobber med to bonde-eide organisasjoner, med det formål at bøndene skal sitte igjen med større fortjeneste ved at de også tar del i foredlingen av råvaren.

I Mosambik skal Norges Vel videreutvikle et nettverk med planteskoler som vil gi cashew-stiklinger til 75.000 bønder og opplæring i å ta vare på cashew-trærne. Det skal bidra til å utvide sesongen og å øke avlingene, og dermed gi mer inntekter til fattige småbønder.

– Vi ser frem til å fortsette dette viktige arbeidet og er takknemlige for tilliten og støtten som gjør det mulig for oss å utgjøre en forskjell. Sammen med våre lokale partnere vil vi fortsette å jobbe for en mer bærekraftig og matsikker fremtid for småskala matprodusenter i Tanzania, Mosambik og Madagaskar, sier Anita Sæbø, utenlandssjef i Norges Vel.

Hard konkurranse

– Med støtten til sivilsamfunn vil regjeringen nå småbønder. Vi vil øke produksjonen, og gjøre dem mer motstandsdyktige mot klimaendringer, økonomiske vansker og konflikt. Vi vil støtte dem som jobber i verdikjedene lokalt for å få maten fra distriktet og inn til de store byene. Slik støtter vi opp om afrikanske lands egne ambisjoner om økt matsikkerhet og bidrar til å forebygge sult, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim i en pressemelding. 

Det var mange organisasjoner som konkurrerte om støtten fra norske myndigheter. Totalt mottok Norad 200 konseptnotater fra sivilsamfunnsorganisasjoner. Organisasjonene bak tolv av konseptene ble invitert til å utvikle fullstendige søknader. Så ble disse tolv søknadene vurdert av en gruppe av eksperter innen agronomi, styrking av sivilsamfunnet, verdikjedeutvikling og likestilling, I tillegg bidro Norges ambassader med landspesifikke vurderinger.

Flere nederlandske organisasjoner

Norad landet til slutt på å støtte fem av søknadene. De fire som «vant», i tillegg til Norges Vel og Norcap, er:

The Co-operative Development Foundation of Canada. De skal i samarbeid med malaysiske WorldFish bruke 170 millioner til arbeidet med integrering av landbruk og akvakultur for å øke matsikkerhet i Malawi.

Pelum fra Uganda, som sammen med nederlandske Oxfam Novib og franske Cirad, får 175 millioner kroner til arbeidet med å bevare lokale frøsorter for å gi mer næringsrik mat. Dette skal blant annet skje gjennom samarbeid med bønder i Uganda, Malawi og Niger.

Nederlandske SNV, som sammen med Farm Africa, får 200 millioner kroner til arbeid med bondekooperativer og små- og mellomstore landbruksbedrifter. Målet er økt produksjon av blant annet durum, solsikker, bønner og at bøndene sitter igjen med økt matsikkerhet og mer penger i lommen.

Nederlandske Stichting IDH Sustainable Trade Initiative får 255 millioner kroner til å, i samarbeid med privat sektor, bidra til å øke småbønders produksjon av blant av mais, ris, bønner, olje og rotfrukter i Tanzania og Etiopia. Målet er også å skape lokale arbeidsplasser.

Powered by Labrador CMS