FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) hjelper mennesker rammet av konflikt og naturkatastrofer, som her i Sudan. Men utgiftene har økt betraktlig den siste tiden, og dette får følger for verdens fattige. – Vi har ikke ressurser til å kjøpe det vi trenger å kjøpe, sier WFP-direktør David Beasley.

Krigens konsekvenser:

Verdens matvareprogram må ut med 620 millioner ekstra hver måned

På grunn av inflasjon og krigen i Ukraina må FNs matorganisasjon bla opp 620 millioner kroner ekstra hver måned.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2019 har Verdens matvareprograms (WFP) utgifter økt med 50 prosent. Økningen har vært spesielt kraftig i år, blant annet som følge av Russlands invasjon i Ukraina, melder Devex.

WFP må ut med 620 millioner kroner ekstra i matvarehjelp hver måned. Av disse skyldes 366 millioner inflasjon og 253 millioner Russlands invasjon i Ukraina, ifølge Devex. De økte utgiftene kommer på toppen av andre utgifter. FN-organisasjonen har allerede problemer med å dekke 60 prosent av organisasjonens forventede behov det neste halvåret, ifølge talsperson i Verdens matvareprogram Kyle Wilkinson.

Situasjonen gjør at WFP har halvert matrasjonene, og trolig må kutte enda mer.

I tillegg til økte utgifter har man problemer med å få de nødvendige landbruks-forsyningene siden Russland og Ukraina begge har vært viktige WFP-leverandører.

Til sammen har de to landene stått for rundt halvparten av kornforsyningene til WFP.

– Krig i Ukraina betyr sult i Afrika

Dette skaper problemer for verdens fattige. I Afrika sør for Sahara fører krigen i Europa, og de påfølgende sanksjonene, til stor bekymring.

Avhengige av kornimport

  • Tunisia importerer nær halvparten av hveten sin fra Ukraina. Ifølge myndighetene i Tunisia har landet nok hvete til tre måneder i kornlagrene sine.
  • Libya importerer rundt 75 prosent av hveten sin fra Russland og Ukraina. Marokko er også svært avhengig av korn fra de to stridende landene.
  • Algerie, den nest største hveteforbrukeren i Afrika, importerer ikke hvete fra verken Russland eller Ukraina, ifølge myndighetene.

– Krig i Ukraina betyr sult i Afrika, sa IMF-sjef Kristalina Georgieva søndag.

De økte matprisene vil blant annet forverre matsikkerheten i borgerkrigsrammede Etiopia, hvor nær 20 millioner mennesker er avhengige av mathjelp. Det fører også til frykt for sult og uro nordøst i DR Kongo.

Også i Nord-Afrika er desperasjonen nå stor. Her hamstrer husholdninger basisvarer som mel og semulegryn i frykt for matmangel.

Hamstringen har startet få uker før ramadan, muslimenes hellige måned, når de tradisjonelt bryter fasten med store familiemåltider etter at solen har gått ned.

Tunisia, Marokko og Libya, i tillegg til flere andre afrikanske land, importerer mye av hveten sin fra Ukraina og Russland. Frykten for at den russiske invasjonen kan føre til sult og uro i regionen brer om seg. Mange husker fortsatt hvordan økende matpriser har bidratt til flere opprør i arabiske land det siste tiåret.

Powered by Labrador CMS