I april 2023 brøt det ut krig i hovedstaden Khartoum mellom den sudanesiske hæren ledet av general Abdel Fattah al-Burhan og de paramilitære Rapid Support Forces ledet av Mohamed Hamdan Dagalo "Hemedti". Tusener av sivile er drept i krigen, ni millioner er på flukt.

Rekordmange væpnede konflikter i fjor

I fjor var antallet væpnede konflikter med statlig involvering det høyeste siden 1946. De siste tre årene har vært de mest voldelige på tretti år, ifølge PRIO.

Publisert

– Voldsbruken i verden er på et rekordnivå etter den kalde krigen, og konfliktbildet er blitt stadig mer komplekst, sier Siri Aas Rustad, seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og hovedforfatter av PRIO-rapporten Conflict Trends: A Global Overview.

PRIO-rapporten analyserer globale konflikttrender fra 1946 til 2023, med data fra Uppsala Conflict Data Program.

– Økningen skyldes blant annet IS' ekspansjon i Asia, Afrika og Midtøsten, samt flere ikke-statlige aktører som involverer seg i konflikter i flere ulike land, sier Rustad.

Afrika hadde flest statsbaserte konflikter (28), fulgt av Asia (17), Midtøsten (10), Europa (3) og Amerika (1). Antallet konflikter i Afrika har nesten doblet seg siden 2013, med over 330.000 dødsfall de siste tre årene.

Selv om antallet dødsfall fra kamphandlinger isolert sett falt i fjor, har de siste tre årene sett flere dødsfall enn noen gang de siste tre tiårene, drevet av konfliktene i Tigray-regionen i Etiopia, Ukraina og Gaza.

Midtøsten så en økning i konflikter fra åtte til ti fra 2022 til 2023, med dødsfall som økte fra litt over 5000 i 2022 til nesten 26.000 i 2023, hvorav 23.000 var i Israel og Palestina.

Powered by Labrador CMS