Direktør for Nobels Fredssenter, Kjersti Fløgstad og Denis Mukwege i samtale under den tidligere fredsprisvinnerens Norges-besøk. Foto: Mette Bruaas / Nobels Fredssenter

Meninger:

Verdens eldste våpen?

Voldtekt er et billig, effektiv og grusomt krigsvåpen. Nå tas det igjen i bruk i krigen i Ukraina. Verdenssamfunnet må både støtte ofrene og sørge for at forbrytelsene blir straffet, skriver Kjersti Fløgstad, direktør for Nobels Fredssenter.

Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.

«Alle de voldtatte kvinnene jeg har snakket med, sier det samme. Om de er unge eller gamle, uansett hvor de kommer fra: De føler alle at de har blitt fratatt sin menneskelighet, sitt liv.»

Den kongolesiske legen og fredsprisvinneren Denis Mukwege har møtt hundrevis av ofre for seksuell vold. Til sykehuset han driver i DR Kongo kommer kvinnene som har fått kroppen sin omgjort til en slagmark i den brutale borgerkrigen som herjer landet. Sist fredag var Mukwege i Oslo, og møtet med ham var en påminnelse om hvordan seksuell vold brukes som våpen der det er krig. Nå blir dette våpenet også brukt i Russlands krig i Ukraina.

Seksuell vold er et effektivt våpen. Som ledd i krigføring kan systematiske voldtekter splitte og undergrave hele samfunn, terrorisere befolkninger og utrydde hele folkegrupper. Kvinnene blir skadet for livet, både fysisk og psykisk. I tillegg blir ofte både de og barna de bærer frem utstøtt fra familien og samfunnet på grunn av religion, overtro og stigmatisering. De som er igjen, lever med skam og frykt.

Skjer også i Ukraina

FN-rapportører som har vært i de russisk-okkuperte områdene i Ukraina forteller at konfliktrelatert, seksuell vold er blant krigsforbrytelsene de avdekker. «Ofrene er fra fire til over 80 år gamle» står det i en FN-rapport fra oktober 2022.

Center for Civil Liberties, den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen som mottok Nobels fredspris for 2022, har dokumentert tusenvis av krigsforbrytelser siden den russiske invasjonen for snart ett år siden. De mener det er åpenbart at Russland bruker seksuell vold som et taktisk våpen i krigen.

«Seksuell vold er rettet mot hele samfunnet for å vekke skam hos ofrene, skyld hos de som ikke maktet å beskytte dem og frykt hos de som er igjen for at de skal blir utsatt for det samme. Dette bidrar til å svekke sosiale forbindelser og gjør det enklere å ta kontroll over regionen», skriver organisasjonen.

Angrepiller i beredskap

Tirsdag viser Nobels Fredssenter dokumentarfilmen Oh, Sister! som handler om tre fredsprisvinneres reise til Ukraina for å møte kvinner som kjemper for fred og rettferdighet i Ukraina. I filmen møter vi blant andre Tata Kepler, som jobber som frivillig i en organisasjon som deler ut medisinsk utstyr. Noe av det hun og kollegaene hennes gjør, er å dele ut førstehjelpspakker til kvinner som har blitt voldtatt. Angrepiller har blitt en viktig del av beredskapen for sivilbefolkningen i Ukraina.

I filmen forteller CCLs styreleder Oleksandra Matvijtsjuk om de grusomme skjebnene hun og de andre frivillige møter i sitt arbeid. Hun forteller historier om russiske soldater som voldtar ukrainske kvinner mens de sier «jeg skal voldta deg så lenge at du aldri vil ha en ukrainsk mann igjen og ikke vil bære frem et ukrainsk barn». Slike fortellinger underbygger antakelsen om at voldtektene er en strategisk del av krigføringen.

Må bli en del av rettsoppgjøret

Å bruke seksuell vold som våpen i krig er anerkjent som en krigsforbrytelse av FN. Likevel får ikke denne terroren, som i hovedsak rammer kvinner og barn, noe særlig internasjonal oppmerksomhet. Det er også vanskeligere å etterforske disse forbrytelsene, fordi ofrene ofre vegrer seg for å fortelle. De skammer seg, og frykter for gjentakelse. Og så lenge gjerningsmennene ikke blir stilt til ansvar, kan slike forbrytelser fortsette å skje. Derfor er det viktig at det internasjonale samfunn fordømmer disse handlingene, støtter ofrene, og gjør det trygt for dem å fortelle. Og så må det prioriteres å etterforske også disse sakene slik at de blir en del av rettsoppgjøret som må komme når denne grusomme krigen tar slutt.

Vi som samfunn forstår ikke de enorme lidelsene voldtekt medfører, sier Mukwege. Han har rett. Vi må gjøre mer for å forstå, fordømme og forebygge bruken av seksuell vold i krig.

Powered by Labrador CMS