Ukrainsk analytiker om nytt russisk «super-missil»:
– Våpenet er ment å styrke Putins atomvåpen-trussel
– Dette er trolig først og fremst et signal – et signal både til USA og Vesten og til Ukraina, sier den ukrainske militæranalytikeren Glib Voloskyi. Han mener at angrepet med det nye russiske «super-missilet» torsdag må ses i lys av Russlands trusler om mulig bruk av atomvåpen.
Det finnes ingen måte å stoppe dette våpenet på. Missilene angriper målet i en hastighet på ti mach. Det tilsvarer 2,5 til 3 kilometer i sekundet.
Russlands president Vladimir Putin i en tv-tale torsdag kveld.
Det var torsdag morgen at alarmen gikk over hele Ukraina. Aktivitet var registrert på russiske flybaser og et større angrep mot landet kunne være i emning. Som vanlig kom det en sverm av ulike angrepsvåpen på samme tid: en Kinzal-rakett, sju Kh-101 kryssermissiler og i tillegg: ett helt nytt missil.
Det var dette nye våpenet som fikk folk til å sperre øynene opp over hele verden. En video på sosiale medier viser et svært stort missil som deler seg i seks ulike missiler, som så igjen deler seg i ytterligere seks deler før det treffer bakken.
Målet denne gang var i byen Dnipro i det sentrale Ukraina, omlag 480 kilometer øst for hovedstaden Kyiv. Angrepet førte til ødeleggelser på et industrianlegg, omkringliggende bygninger og et lokale for rehabilitering av funksjonshemmede. Ingen personer ble drept i angrepet.
Putin bekreftet
Torsdag kveld bekreftet president Putin i en tale på nasjonalt fjernsyn at Russland hadde testet ut en ny hypersonisk mellomdistanserakett av typen «Oresjnik». Russland hadde på forhånd varslet USA om at et nytt våpen ville bli brukt.
– Det finnes ingen måte å stoppe dette våpenet på. Missilene angriper målet i en hastighet på ti mach. Det tilsvarer 2,5 til 3 kilometer i sekundet, opplyste Putin.
Den russiske presidenten omtalte missilangrepet som en test av et nyutviklet russiske system for mellomdistanseraketter. Våpenet kan også utstyres med atomvåpen, men det er klart at dette ikke ble gjort ved angrepet mot byen Dnipro, noe Putin også understreket.
Ifølge Putin var det en vellykket test som også ødela en ukrainsk våpenfabrikk inne på industriområdet.
Det er en del av den samme atomtrusselen som Russland allerede lenge har prøvd å skremme med, men det er svært lite sannsynlig trussel.
Glib Voloskyi, ukrainsk militæranalytiker
Bilder som er delt på sosiale medier og i ulike Telegram-kanaler, viser et gigantmissil lastet opp på en kraftig militærlastebil og utskytingsrampe med til sammen sju hjulsett.
Voloskyi, som forsker på militær strategi ved det ukrainske Come Back Alive Initiative, mener uansett at Putins bruk av slike våpen neppe vil bli omfattende eller være av stor nytte for den russiske militærmaskinen.
– En årsak er prisen, den er veldig høy og står ikke i forhold til hvilken effekt de kan ha. Russland har en rekke andre alternativer i sitt våpenarsenal, som krysserraketten Kh-101 og Iskander.
Kan utstyres med atomstridshode
Voloskyi mener at Russlands introduksjon av et nytt våpen på den ukrainske slagmarken først og fremst handler om at dette våpenet kan utstyres med et atomstridshode. Dette igjen underbygger den russiske retorikken og er et svar på at USA sist uke tillot Ukraina å bruke langdistansemissiler langt inne på russisk territorium.
– Det er en del av den samme atomtrusselen som Russland allerede lenge har prøvd å skremme med, men det er svært lite sannsynlig trussel. For en slik bruk vil sannsynligvis også ha forferdelige konsekvenser for Russland.
Han begrunner det på flere måter:
- USA har tidligere advart mot at et atomangrep mot Ukraina vil utløse et voldsomt svar fra USA og vestlige land, herunder angrep mot russiske styrker i Ukraina, marinen og russisk territorium.
- Russlands allierte, India og Kina, vil ikke tolerere et slikt angrep.
- Effekten av ulike konvensjonelle våpen er i praksis større på slagmarken enn langdistansevåpen.
- Faren ved stråling etter et atomangrep vil også kunne ramme Russland.
Nato: – Vil ikke endre krigens gang
Nato ser heller ikke ut til å bli veldig skremt av Russlands nye skremmeskudd.
– Russlands bruk av et påstått nytt ballistisk missil vil ikke endre krigens gang eller avskrekke Nato-allierte fra å støtte Ukraina, sa Nato-talsmann Farah Dakhlallah torsdag.
Putin har på sin side sagt at angrepet kom som et svar på at Ukraina har rettet angrep mot installasjoner i russiske fylker ved bruk av langdistansemissiler levert av vestlige land.
Han opplyste samtidig at angrepet var rettet mot et større industrikompleks fra sovjet-tida som i dag brukes til å produsere missil-teknologi.
Vestlige eksperter intervjuet av nettstedet Kyiv Independent setter spørsmålstegn ved om det egentlig er et helt nytt våpen Russland har introdusert, men at det heller dreier seg om en modifikasjon av et mellomdistansevåpen som allerede er kjent.
- Jeg tror i hovedsak de bare har tatt fra hverandre en RS-26 og så satt den sammen igjen med noen oppgraderinger, sier Fabian Hoffmann, forsvarsekspert ved Universitetet i Oslo til Kyiv Independent.
Våpenet han omtaler ble utviklet av Russland allerede i 2011, og gjennomførte vellykkede tester året etter. Det har en vekt på 36 tonn, atomvåpenkapasitet og en kjent rekkevidde på 5800 kilometer.