Mali: Militære har avsatt president og statsminister i viktig norsk bistandsland
Malis president Bah Ndaw og statsminister Moctar Ouane ble pågrepet mandag kveld og fraktet til Kati-militærbase en halvtimes kjøring utenfor hovedstaden Bamako. Soldatene skal være misfornøyd med omrokkeringene i overgangsregjeringen som ble gjort tidligere på dagen.
President Ndaw og Ouane leder en midlertidig regjering. I august i fjor opplevde landet et militærkupp der landets valgte president Ibrahim Boubacar Keita ble avsatt.
Trusselen om internasjonale sanksjoner fikk kuppmakerne til å overføre makten til en overgangsregjering som skulle sitte i 18 måneder og forberede en overgang til sivilt styre.
Fem militære satt i overgangsstyret, blant annet kupplederen Assimi Goita som ble vise president. Men mandag ble to andre soldater som satt i regjeringen, fjernet. Det skal ha skapt minøye i hæren. Presidenten og statsmininsteren skal ha blitt bortført av soldater fra bataljonen til Goita.
Assimi Goïta anklaget tirsdag N‘Daw og Ouane for å ha «sabotert» overgangen til demokrati i Mali, opplyste at de er løst fra sine oppgaver og la til at demokratiseringen vil
Samtidig som soldatene grep inn mot overgangsregjeringen pågår det en streik i hovedstaden, slik at tv-sendingene har vært stoppet i flere dager, og banker yter begrensede tjenester. I dag er det dessuten delvis fridag med feiring av Afrikadagen.
Uklart hva som vil skje
- Det er uklart hva som kommer til å skje, sier landdirektør Anne Cathrine Seland for Kirkens Nødhjelp på telefon fra Bamako til Bistandsaktuelt.
Hun beskriver situasjonen som «fortvilende» og sier at folk er «utmattet» av den politiske situasjonen. Forrige gang da det var militærkupp for ni måneder siden var det en viss folkelig begeistring for at daværende president Ibrahim Boubakar Keïta ble fjernet. Men nå er man midt i overgangsperioden som skal føre fram til en folkeavstemning om reformer.
- Nå risikerer vi at hele prosessen blir satt tilbake, sier Seland.
Hun tror ikke det som nå skjer vil påvirke Kirkens Nødhjelps arbeid i felt.
- Det er lite kobling mellom det som skjer i hovedstaden og det som skjer i regionen. Men det er klart hvis det nå blir sanksjoner mot Mali vil det gå ut over vanlige folk. Dersom grensene blir stengt til det skape utfordringer for arbeidet vi driver i Burkina Faso, sier Seland.
Norsk bistandsland
Norge ga 264 millioner kroner i bistand til Mali i fjor, og til sammen 1,7 milliarder kroner de siste ti årene. 37 prosent av dette er brukte til «styresett, sivilt samfunn og konfliktforebygging», 19 prosent til utdanning og 14 prosent til nødhjelp. Flere norske organisasjoner har prosjekter i landet: Kirkens Nødhjelp, Strømmestiftelsen, Flyktninghjelpen og Care.
Strømmestiftelsen sier i en twitterkommentar: "Vi er sterkt bekymret for situasjonen i Mali. Mali er et av verdens mest konfliktfylte og fattige land. Fred og fattigdomsbekjempelse er viktig for hardt prøvede innbyggere."
Internasjonal fordømmelse
- Jeg er dypt bekymret over nyheten om pågripelsen av sivile ledere i den maliske overgangsregjeringen. Jeg ber om ro og om deres ubetingede løslatelse, sier FN-sjefen, Antonio Guterres.
EUs ledere fordømmer det de kaller bortføring av Malis sivile lederskap og advarer om mulige sanksjoner, opplyser EU-president Charles Michel.
- Det som skjedde var farlig og alvorlig og vi står klar til å vurdere nødvendige tiltak mot politiske og militære ledere som hindrer overgangen i Mali, sa Michel til journalister natt til mandag etter et møte med de 27 EU-landenes ledere.
Michel sier at EU-lederne støtter oppfordringer fra Den afrikanske union (AU) og den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS om at Mali må gå tilbake til en sivilt ledet overgangsregjering.
- Les tidligere kommentar: Utfordringene i Sahel: Er Norge rigget for å svare på en så kompleks konflikt?
Farlig fredsoperasjon
FNs fredsskapende operasjon i Mali, MINUSMA, er blant de farligste i verden. Over 230 FN-soldater har mistet livet siden 2013.
Norge har bidratt militært i FN-operasjonen MINUSMA siden 2013 blant annet ved å bygge opp Camp Bifrost, en militærleir i Bamako der transportflyene har base og personellet holder til. Norge har i tre perioder bidratt med Hercules transportfly til MINSUMA, både i 2016, 2019 og 2020-2021. Norge Har også bidratt med offiserer og noe personell, ifølge fn.no.
I 2018 åpnet Norge en ambassade i Bamako.