Den første delen av rapporten om korrupsjon under tidligere president Jacob Zuma er nå lagt fram. Foto: Jerome Delay /AP / NTB

Avsløring om Zuma-korrupsjon kan føre til flere siktelser

En sørafrikansk gransknigskommisjon overleverte denne uka den første delen av en lenge etterspurt rapport om korrupsjonen under tidligere president Jacob Zuma, og hans forsøk på å "erobre" statsapparatet.

Publisert

Arbeidet med rapporten har pågått i over fire år. Nå er den endelig overlevert til nåværende president Cyril Ramaphosa, som har lovet å bekjempe korrupsjon og annet statlig mislighold.

De første delrapportene fra Zondo-kommisjonen viser hvordan:

  • det sørafrikanske flyselskapet South African Airways SAA ble kjørt i grøfta av styrelederen som var en nær venn av Zuma. Dudu Myeni er fortsatt leder stiftelsen Jacob Zuma Foundation
  • statlige reklamepenger kanalisert til en Zuma-vennlig avis, New Age, havnet i lommen på Zumas venner
  • Zuma var direkte med i arbeidet for å avvikle viktige deler av Sør-Afrikas velfungerende skattesystem og svekke skatteetaten - sannsynligvis for unngå å selv måtte betale skatt.

- Dette er det jeg vil kalle et avgjørende øyeblikk i vår innsats for å få bukt med statlig korrupsjon. Tiden er inne for å gjenopprette integriteten og tilliten til våre institusjoner og enda viktigere - vår regjering, sa Ramaphosa.

Ramaphosa sier han håper at funnene i rapporten vil kunne markere et avgjørende brudd med den omfattende korrupsjonskulturen som Sør-Afrika har hatt opp gjennom årene. Men det forutsetter at han klarer å ytterligere styrke sin stilling innad i regjeringspartiet ANC.

Presidenten lover å orientere nasjonalforsamlingen om sitt svar på rapporten innen utgangen av juni.

Rapportene trekker fram en rekke forhold som de mener landets påtalemakten må etterforske videre. Flere personer nevnes flere ganger, blant dem Dudu Myeni. Men allerede før Zondo-kommisjonens rapport ble lagt fram er det berammet flere korrupsjonssaker mot ledende politikere. Men dette arbeidet går tregt og blir fortsatt motarbeidet av politiske krefter som vil bruke systemet til å tjene seg rik.

Innsatt i 2009

Den 79 år gamle Zuma ble Sør-Afrikas fjerde president etter apartheidtiden. Han ble innsatt i mai 2009 og satt fram til 2018, da han gikk av etter sterkt press fra Sør-Afrikas regjeringsparti, ANC.

Zuma har vært en av Sør-Afrikas mest populære politikere og har fortsatt en stor tilhengerskare. Men han har også vært svært omstridt, anklaget for både maktmisbruk og voldtekt.

Presidentskapet til Zuma har uansett fått store riper i lakken som følge av anklager om omfattende korrupsjon og ukultur, der hans folk fikk påvirke regjeringsutnevnelser, kontrakter og statlige virksomheter.

Zuma selv er tiltalt for korrupsjon, bedrageri og hvitvasking i forbindelse med en stor våpenhandel på slutten av 1990-tallet. Han risikerer opptil 25 års fengsel dersom han blir funnet skyldig, men selv nekter han for å ha gjort noe galt.

Fire utmattende år

- Det har vært fire utmattende år, sa kommisjonens leder Raymond Zondo da han denne uka fysisk overrakte den første delen av den omfattende rapporten til Ramaphosa under en seremoni i Pretoria.

Den andre delen av rapporten skal overleveres i slutten av januar, og den tredje og siste delen i slutten av februar.

Kommisjonen har i løpet av 34 måneder intervjuet 270 vitner, deriblant forretningsfolk, embetsmenn og etterretningsoffiser. Kommisjonens medlemmer har fått utallige beretninger om utstrakt og omfattende misbruk av midler. Flere sentrale varslere har måttet få politibeskyttelse eller flytte til utlandet.

Indisk familie

En velstående indisk immigrantfamilie, som har tjent en formue på gruvedrift, transport, teknologi og medier siden de kom til Sør-Afrika på 1990-tallet, er sterkt knyttet opp mot korrupsjonsskandalen rundt Zuma.

Gupta-familien, med tre brødre i spissen; Ajay, Atul og Rajesh, skal hatt stor innflytelse over ham. Familien anklages blant annet for å ha påvirket sammensetningen av Zumas regjering og for å ha inngått forretningskontrakter med Zuma.

Brødrene flyktet fra Sør-Afrika kort tid etter at kommisjonen startet sitt arbeid, og deres oppholdssted er ukjent, men er trolig Dubai.

Etterforsker Paul Holden, som driver den frivillige organisasjonen Shadow Word Investigation , mener at Guptas ulovlige aktiviteter kan dreie seg om rundt 50 milliarder rand (nærmere 28 milliarder kroner).

Jobben ble aldri gjort

Et av vitnene fortalte kommisjonen hvordan poser bulende med kontanter ble levert til framstående ANC-medlemmer under hemmelige møter på eksklusive hoteller. Lukrative kontrakter for et privat selskap ble gitt i bytte for pengene.

Andre vitner har beskrevet prosjekter der tidligere generalsekretær Ace Magashule i ANC deltok. Magashule ble i 2020 tiltalt for 21 tilfeller av korrupsjon, bedrageri, tyveri og hvitvasking. Saken kommer for retten i våres.

En av sakene stammer fra 2014 der 150 millioner kroner ble bevilget til inspeksjon av offentlige boliger med tak som inneholdt asbest.

Den gangen var Magashule førsteminister i provinsen Free State. De farlige takene ble aldri fjernet, og etterforskerne mener at over 110 millioner kroner forsvant i lomma på politikerne.

Nekter å vitne

Til tross for Zumas frynsete omdømme og påstandene om korrupsjon er han fortsatt populær blant mange ANC-medlemmer på grasrota. Men under lokalvalgene i fjor høst tapte ANC mange plasser i Zumas hjemprovins, og et opposisjonsparti sikret seg makten i hans hjemby Nkandla.

Zuma ble i fjor sommer dømt til 15 måneders fengsel for å ha nektet å møte for en granskingskommisjon og svare på anklager om økonomisk kriminalitet under hans presidentperiode.

Fengslingen utløste voldelige protester som var planlagt og koordinert av hans nære medarbeidere med bakgrunn fra sikkerhetstjenestene. De gikk over til opptøyer og plyndring i hjemregionen hans, KwaZulu-Natal, og spredte seg til noen få steder i finansknutepunktet Johannesburg.

En gruppe innad i ANC med tilknytning til Zuma forsøkte uten hell å få Grunnlovdomstolen til å stanse offentliggjøringen av Zondo-rapportene. Medlemmer av den sammen gruppen er knyttet til flere voldshendelser i landet.

Powered by Labrador CMS