Sokana Nomvula har ventet på et hus i åtte år. Offentlig husbygging i havnebyen Durban knyttes til omfattende korrupsjon. Foto: Jan Speed

De fattige betaler prisen for korrupsjon

Fattige mennesker i Sør-Afrika møter korrupsjon på flere nivåer: Bestikkelser som må betales for komme inn på et sykehus eller for å få strøm tilkoblet. Korrupsjon i staten øker priser på varer og gjør at tjenester ikke leveres.

Publisert

- De korrupte både på riks- og lokaltnivå stjeler fra de fattige. Gapet mellom fattige og rike øker. Folk i de uformelle boområdene har ikke elementære tjenester som veier, vann og strøm. De største ofrene for korrupsjon her i landet er de fattige, sier S‘bu Zikode, presidenten i Abahlali baseMjondolo, er organisasjon for folk bosatt i uformelle boområder, oftest er de jordløse. Organisasjonen samarbeider med Norsk Folkehjelp.

Han påpeker at når rike individer og næringslivet driver med skatteunndragelse så har ikke staten penger til å tilby sosiale tjenester. I millionbyen Durban eller eThekwini, merker de også korrupsjon i hverdagen.

- Det er kommunale programmer for å få flere i arbeid ved å tilby dårlig betalte jobber som gatefeiere og lignende. Men de gis bare til lojale medlemmer av regjeringspartiet ANC. Vår medlemmer får ikke sånne jobber, sier Zikode.

Han trekker fram buss- og drosje-nettverket i provinsen. Det drives av nevøene til tidligere president Jacob Zuma.

- De er velkjente for deres voldsbruk. Folk er redd. Byen er blitt kapret av gangstere og mafia, sier Zikode.

Aktivister som stiller spørsmål om hvordan kommunale prosjekter gjennomføres risikerer livet.

Nye hus for hvem?

I en avisartikkel i lokalavisen Sunday Tribune skrøt byadministratoren, Sipho Nzuza, at kommunen hadde bygget 200 000 hus siden 1994 og at de nylig hadde kjøpt eiendom for 200 millioner kroner for å bygge flere.

- Jeg nekter ikke for at de har bygget masse hus, men det er for folk med ANC-medlemskap, eller som har mulighet til å betale bestikkelser for å komme fremst i boligkøen. Jeg tror ikke det nye eiendommene som er kjøpt vil komme våre jordløse medlemmer til gode, sier Zikode.

Kvinnen som fikk de fleste av kontraktene for å bygge lavkostboliger for fattige rundt Durban er nå under etterforskning av skatteetaten. Hennes hus i det fornemme La Lucia-bydelen er et stort moderne palass i betong, stål og glass. Det er væpnede vakter utenfor. To ganger har skatteetaten utført husransakelser og beslaglagt dyre bilder på eiendommen.

Denne bydelen er i kontrast til de 700 familien som er stuet sammen i bølgeblikk skur i et område som heter Barcelona ved siden av motorveien. Der har innbyggerne ventet åtte år for å få egne boliger av kommunen.

- Jeg har ett rom. Her sover jeg og mannen og der sover våre to barn. Det trangt og taket lekker, sier Sokana Nomvula oppgitt.

- Vi venter på kommunen.

Kjemper mot korrupsjon

Siden organisasjonen Corruption Watch ble etablert I 2012 har de jobbet for å «destabilisere et korrupt system». De er tilknyttet Transparency International.

- Sørafrikanere har aldri akseptert at korrupsjon er noe som ikke kan overvinnes, mener David Lewis, lederen for organisasjonen.

I løpet av sju år har organisasjonen mottatt næremere 30 000 rapporter om korrupsjon fra publikum - rundt 140 saker i uken. Det dreier seg om alt fra skoler, helsetjenester, politiet eller interneringsleirer for flyktninger.

Bestikkelser er den vanligste formen for korrupsjon i Sør-Afrika, etterfulgt av svindel.

- Vår modell er å få publikum til å melde fra til oss når de møter korrupsjon. Det er endemisk, sier Lewis.

Han mener det er utbredt i det lokale bypolitiet, Metro Police. Det dreier seg om hvordan folk betaler for å få jobb i politiet, til hvordan de sikrer de beste stedene til å sette opp veisperringer for å kunne kreve bestikkelser.

- Vi forsøker å mobilisere folk mot korrupsjon. Det er ikke lett for folk å forholde seg til storkorrupsjon i for eksempel kraftselskapet Eskom, men de skjønner hvordan det er å måtte betale en sikkerhetsvakt utenfor sykehuset for å kunne slippe inn, sier Lewis.

- Det er en sammenheng mellom lovbrudd gjort av en statsråd eller president og det som skjer lenger nede i matkjeden, mener Lewis.

- Er ledelsen korrupt gir det en slags aksept for at det kan skje lenger ned i systemet. Å løse korrupsjon på toppnivå betyr ikke nødvendigvis at det løses på kommunalt nivå. Det er faktisk kanskje lettere å løse korrupsjon i en statlig institusjon som er stadig i søkelyset enn i en liten kommune der ingen gransker det som skjer, sier Lewis.

Powered by Labrador CMS