Det foregikk mye nattarbeid da det russiske lasteskipet Lady R lå ved kai ved marinebasen Simons Town i Sør-Afrika. USA mener de tok ombord en last med våpen fra Sør-Afrika. Foto: AP /NTB

Pengebegjær har gjort ANC-ledere til Putins venner

Hvorfor har ikke regjeringspartiet ANC i Sør-Afrika tatt avstand fra Russlands invasjon av Ukraina? Og hvorfor anløp et russisk skip en marinebase i Sør-Afrika i desember i fjor? Her er noen mulige forklaringer.

Publisert

Det er over 30 år siden Russland var kommunistisk og Sør-Afrikas regjeringsparti Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC) var revolusjonært. Vennskapet mellom Putin-regimet og deler av makteliten i Sør-Afrika dreier seg om penger.

Forklaringen på at ANC ikke har tatt avstand fra Russlands invasjon av Ukraina, og at Ramaphosa-regjeringen ikke vil arrestere Putin dersom han besøker Sør-Afrika i høst, har i hovedsak dreiet seg om tre forhold:

  • Sovjetunionens mangeårig støtte til den sørafrikanske frigjøringskampen og ANC med både utdanning, våpen og trening – og en viss takknemlighetsgjeld. At Ukraina også var en del av Sovjet, og at USAs bank-sanksjoner var en viktig spiker i apartheid-kisten er glemt.
  • Sør-Afrikas ønske om å framstå som alliansefri. De velger å definere konflikten som mellom Nato/USA og Russland, og ikke som et brudd på internasjonal rett, skriver Jackie Celliers i den sørafrikanske tankesmien Institute for Strategic Studies.
  • Sør-Afrika ble invitert av Russland, India, Brasil og Kina med i BRICS-samarbeidet, noe landet betraktet som både smigrende og viktig politisk og økonomisk.

Alt dette er bare en del av forklaringen. Felles for begge landene er makteliter som er opptatt av selvberikelse, privilegier og å sikre egne maktposisjoner.

Partistøtte

Regjeringspartiet ANC var i 2020/21 nær konkurs. Det var på denne tida navnet Viktor Vekselberg begynte å bli hvisket i ANCs korridorer. Et forretningsamarbeid med den russiske gruvemilliardæren, samt rikingens direkte gavestøtte bidro til å berge partiets økonomi.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov (t.v.)) og milliardæren Viktor Vekselberg. Foto: TASS / NTB

Oligarken Vekselberg har siden 2018 vært på USAs sanksjonsliste, og er en nær alliert av president Putin. I desember i fjor dekket Vekselbergs selskap United Manganese Kalahari (UMK) en god del av utgiftene til ANCs landsmøte med flere hundre deltagere.

En ny lov i Sør-Afrika krever at partiene oppgir hvor de får penger fra.

Vekselberg er deleier (49%) i en lønnsom mangangruve i Sør-Afrikas Nord-Kapp-område. Partneren i gruven er Chancellor House (CH), investeringsselskapet til ANC.

Profitten fra gruven har gjort det mulig for ANC å kvitte seg med store deler av sin gjeld, ifølge Africa Confidential. Dette er viktig for partiet ettersom det er parlamentsvalg i april 2024. ANC vil måtte jobbe hardt for å beholde mer enn 50 prosent av plassene i parlamentet og provinsforsamlingene. Det går mot ANCs dårligste valg siden «frihetsvalget» i 1994, mener observatører.

Russisk atomkraft

Russland har i mange år presset på for å få Sør-Afrika til å bygge nye atomkraftverk. Dette skjedde senest da utenriksminister Sergej Lavrov var på besøk tidligere i år.

Den korrupsjonssiktede tidligere presidenten Jacob Zuma hadde i sin tid private møter med Vladimir Putin. Etter møtene ble det opplyst at Russlands atomselskap, Rosatom, skulle bygge nye atomanlegg i landet. Sør-Afrikas grunnlovsdomstol og finansdepartementet satte en stopper for de planene. Kontraktene (som var hemmelige) og prosessen brøt med alle landets innkjøpsregler.

Men forslagene om russiske anlegg dukker stadig opp fra deler av ANC-systemet.

Lady R-mysteriet

Enda mer mystisk er anløpet til det russiske lasteskipet Lady R i begynnelsen av desember i fjor. Skipet la til kai i Simons Town, Sør-Afrikas marinebase, etter først å ha slått av det automatiske identitetssystemet.

Skipet er på USAs sanksjonsliste på grunn av Ukraina-invasjonen. Allerede i fjor spurte sørafrikanske medier og opposisjonen i parlamentet hva skipet gjorde på basen i tre dager, men fikk aldri noe godt svar fra regjeringen. Derfor vekket det oppsikt da USAs ambassadør Reuben Brigety i begynnelsen av mai fortalte mediene at Lady R hadde lastet våpen. Men han presenterte ikke konkrete bevis for offentligheten.

Sørafrikanske medier har samlet en rekke bilder som viser høy aktivitet på bryggen nattestid mens Lady R lå ved kai. Naboer, som ser ned på basen fra åssiden rundt, har fortalt at minst seks kontainere ble kjørt inn på kai-området og lastet om bord.

Sør-Afrikas forsvarsminister Thandi Modise (som nylig har vært på besøk i Moskva) har sagt at Lady R losset «en gammel, utestående bestilling for ammunisjon brukt av spesialstyrker», og at ingenting ble lastet om bord – hun sa «We put Fokol on that ship».

Sørafrikanske komikere spør i ettertid om hun mente «fuck all», eller om det var et nytt våpensystem hun omtalte.

En ny kommisjon

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa reagerte slik han ofte gjør når han ikke vet svaret eller er usikker på hva han skal gjøre – han nedsatte en kommisjon ledet av en pensjonert dommer for å komme til bunns i saken i løpet av seks uker.

Dersom det skulle vise seg at Sør-Afrika har eksportert våpen til Russland midt i en krig, så kan landet risikere å miste fordelaktige handelsavtaler med USA.

Tidligere i år skrev Africa Intelligence at mye tyder på at det var ammunisjon til AK 47-geværer og russiske våpen som som ble lastet av Lady R.

Slik ammunisjon blir blant annet brukt av både sørafrikanske, tanzanianske og mosambikiske spesialstyrker i kampene mot opprørsgrupper i Nord-Mosambik.

Nettsiden siterte kilder i den sørafrikanske marinen som mistenkte at det som ble losset om bord var drivmiddel til missiler fra selskapet Rheinmetall Denel Munition i nærheten av Cape Town. Russland har mangel på drivstoff til missiler.

Noen mediakilder mener det er ulovlige våpenhandlere, kanskje med tilknytning til en av Sør-Afrikas to våpenprodusenter (Denel og Armscor), som kan være innblandet. Dersom det er riktig, er det nok et bevis på at presidenten ikke har kontroll på sine egne. Men klare bevise mangler, inntil videre.

En lederartikkel i nettavisen Daily Maverick understreker at det er bra om Sør-Afrika har en kritisk holdning til alle stormakter og autokrater i verden, men avisen skriver videre at «å bli venn med russiske militære, å delta i fotomuligheter med slakteren Putin, eller å forandre loven for å omgå ICC (omgå kravet fra Det internasjonale straffedomstolen at Putin må arresteres av medlemsland. Red.anm.), er ikke det samme som å fremme Sør-Afrikas interesser. Som vanlig tjener politikken ANCs pengestrøm og noen av deres venner som vil beholde det de har stjålet fra staten.»

Powered by Labrador CMS