Vaksinering i Johannesburg i Sør-Afrika, der omikronvarianten først ble oppdaget. Foto: Denis Farrell / AP / NTB

WHO: Omikron utgjør svært høy global risiko

Omikronvarianten av covid-19 vil trolig spre seg over hele verden, sier Verdens helseorganisasjon (WHO). Flere land stenger grensene for alle utlendinger. Sør-Afrika har vist hvordan internasjonalt samarbeid om helsetrusler bør fungere, mener EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Publisert
WHO ber sine 194 medlemsland om å akselerere vaksineringen av prioriterte grupper og sikre at de har tilstrekkelige planer for å opprettholde viktige helsetjenester, skriver Reuters.

- Omikronvarianten vil trolig spre seg internasjonalt og utgjør en svært høy risiko. Nye store smitteøkninger kan få alvorlige konsekvenser i noen regioner, sier organisasjonen i en uttalelse.

De legger imidlertid til at det foreløpig ikke har vært dødsfall knyttet til omikronvarianten.

I tillegg ber organisasjonen om mer forskning for å forstå omikronvariantens potensial til å smitte ferdigvaksinerte personer og de som allerede har hatt covid-19. De venter at mer data kommer i løpet av de neste ukene.

Storbritannia vurderer nå å utvide tilgangen til tredje vaksinedose, ifølge nyhetsbyrået AP. Filippinene skal på sin side vaksinere ni millioner personer på tre dager.

Mange mutasjoner

Omikronvarianten ble først oppdaget i Sør-Afrika, og ble kunngjort som en ny variant torsdag. Men koronavarianten har allerede rukket å spre seg til en rekke land over hele verden. De første tilfellene i Europa ble påvist i Belgia fredag ettermiddag.

Siden har omikron blitt påvist i en rekke europeiske land, blant annet Danmark. Foreløpig er ikke varianten funnet i Norge.

- Omikron har et antall spike-mutasjoner som er uten sidestykke, hvorav noen er svært bekymringsfulle med tanke på deres potensielle innvirkning på pandemiens utvikling, skriver WHO.

Den sørafrikanske epidemiologen Salim Abdool Karim advarte mandag om at landet kan ende opp med 10.000 daglige smittetilfeller i løpet av uka, mot knappe 2.800 søndag.

Stengte grenser

Fredag forårsaket omikron-nyheten kraftig nedgang på verdens børser. Dette fallet fortsatte på asiatiske børser mandag, mens europeiske børser åpnet litt i pluss.

Regjeringen i Japan kunngjorde mandag at de gjeninnfører streng grensekontroll og stenger grensene for utlendinger fra hele verden. Tidligere har Israel gjort det samme.

Filippinene utsetter planer om å tillatte innreise for vaksinerte turister, mens Australia mandag kunngjorde at de dropper en planlagt gjenåpning av grensene for studenter og arbeidere med høy kompetanse.

En rekke land har innført innreiseforbud for reisende fra land i det sørlige Afrika, noe Sør-Afrika har reagert på.

Israel har også gjeninnført den omstridte overvåkingen av mobiltelefonene til koronapasienter og deres kontakter.

Sør-Afrikas åpenhar reddet liv

Sør-Afrika har vist hvordan internasjonalt samarbeid om helsetrusler bør fungere, mener EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Sør-Afrikas håndtering av fremveksten av en ny koronavariant har vært eksemplarisk. Med åpenhet og godt analytisk arbeid rundt koronavarianten omikron har Sør-Afrika reddet mange liv, mener von der Leyen.

I en tale mandag takket hun Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa for hans lederskap.

- Sør-Afrikas analytiske arbeid og åpenhet i å dele resultater har vært avgjørende for en rask global respons. Det har utvilsomt reddet mange liv. Og det er en modell for hvordan internasjonalt samarbeid skal fungere når det er grenseoverskridende helsetrusler, sa von der Leyen.

Hun holdt talen ved starten av et tre dager langt møte i Genève, som Verdens helseorganisasjon (WHO) har tatt initiativ til for å diskutere internasjonal pandemihåndtering.

Powered by Labrador CMS