Europa kan nekte covid-pass til fullvaksinerte fra fattige land
EUs helsemyndigheter mener at personer vaksinert med AstraZeneca produsert av Serum Instituttet i India ikke kvalifiserer for covid-passet. 91 prosent av vaksinene som er distribuert gjennom Covax-systemet til lav- og mellominntektsland er AstraZeneca av Covishield-varianten. Det er bare Vaxzevria varianten av AstraZeneca, som er blitt produsert i Storbritannia og andre steder i Europa, som er på listen over godkjente vaksiner.
Ifølge Health Policy Watch er det bare fire vaksiner som er blitt godkjent av EUs helsemyndigheter: Comirnaty (BioNTech, Pfizer), Moderna, Vaxzevria (previously COVID-19 Vaccine AstraZeneca) and Janssen (Johnson & Johnson). 90 prosent av alle korona-vaksinasjoner hittil i Afrika har vært med den indiske-produserte varianten.
- Det er helt åpenbart at dette er noe vi må ta tak i. De som har bestemt dette kan ikke ha forstått rekkevidden av dette. Her må vi finne en løsning, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein til Bistandsaktuelt. En del av AstraZeneca-dosene som Norge har donert bort er derimot produsert i Europa og dermed godtatt av EUs grønnkort-system.
Smittebølge og økende kritikk
Ulstein er i Geneve denne uken for å diskutere kampen mot korona og opptrapping av vaksineinnsatsen med blant annet Verdens helseorganisasjon, WTO og Gavi. En tredje smittbølge ruller nå over Afrika, mens bare 3 prosent av befolkningen har fått vaksiner. 22 land i Afrika hadde en økning av smittetilfeller med over 20 prosent i midten av juni. Dødstallene fortsetter å stige i 36 land.
I mange land er det forholdsvis få som blir testet, slik at det er store mørketall.
Fram til 25. juni har Covax-initiativet distribuert 89 millioner doser til 133 lav- og middelinntekstsland i Afrika, Asia og Latin-Amerika ifølge vaksinealliansen Gavi som administrer Covax-programmet. Dette er en liten brøkdel av de 2,6 milliarder covid-vaksiner som er distribuert globalt, men da hovedsakelig i rike land.
I flere land vokser nå kritikken mot det globale vaksinesystemet, og også Covax-initiativet.
- Det er åpenbart at vi gjerne hadde sett en mer rettferdig fordeling av vaksiner. Det er ikke Covax som ikke fungerer. Det er land som er ansvarlig for å fordele vaksiner og finansiering som ikke leverer. G7- og G20-landene må levere mer enn bare ord, sier Ulstein.
- Det er ekstremt viktig at leveringen øker dramatisk framover for å møte de spenningene som det nå er mellom deler av verden. Pandemien er ikke over, vi må fortsette å mobilisere støtte, sier Ulstein.
Han tror på prognosene fra vaksinealliansen Gave, som administrerer Covax, at det blir en fartsøkning andre halvdel av året. 1,9 milliarder doser skal være distribuert gjennom Covax innen utgangen av desember og 2,2 milliarder innen utgangen av februar.
Norge donerer
I forrige uke ble det kjent at Norge gir 452.000 doser AstraZeneca-vaksiner gjennom vaksinesamarbeidet Covax. Disse var opprinnelig ment for bruk i Norge.
- Vaksinene blir sendt til lavinntektsland med stor mangel på covid-19-vaksiner. Flere land står nå i en tredje smittebølge, og pandemien er på ingen måte over. At rike land nå deler vaksiner er helt avgjørende for å redde liv, sier Ulstein.
Vaksinene dosene fra Norge deles via bistandsarmen av Covax. De norske vaksinene vil sendes til Nicaragua, Uganda, og Haiti.
200.000 doser er en tilbakelevering fra Sverige, som lånte vaksiner av Norge tidligere i vår. I tillegg deles 252.000 doser AstraZeneca- vaksiner som Norge ikke skal bruke da disse ikke lenger er en del av det norske vaksinasjonsprogrammet.
Norge har tidligere overført 1,9 millioner vaksineopsjoner til bistandsarmen av Covax (Covax AMC). Resultatet er at Covax har fått 1,7 millioner flere vaksiner til fordeling i lavinntektsland, ifølge UD.
Totalt utgjør Norges internasjonale covid-19-innsats om lag 12 milliarder kroner, inkludert innsats for å avhjelpe de sosioøkonomiske konsekvensene av pandemien i fattige land.
Norge legger opp til å donere totalt om lag fem millioner vaksinedoser til det globale arbeidet for å bekjempe covid-19. Dosene vil i hovedsak bli gitt videre i løpet av høsten i år og våren neste år.