14:00 2.september
Flere migranter tar seg til Kanariøyene
Stadig flere migranter bruker Kanariøyene som inngangsport til Europa. Til nå i år har mer enn 250 mennesker omkommet eller forsvunnet.
Det er flere enn det totale antallet som omkom i det de forsøkte å komme seg til Europa via ruten vest i Middelhavet i hele fjor.
Samtidig har 4.000 mennesker kommet seg trygt til de spanske øyene, viser tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).
Økningen i tilstrømmingen av migranter til Kanariøyene kommer etter at EU i 2019 begynte å gi pengestøtte til Marokko for å stanse migranter fra å nå Spania via Middelhavet.
Mens antallet migranter som har kommet seg til Fastlands-Spania har gått ned 50 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, har ankomster til Kanariøyene økt med 550 prosent. Bare i august ankom 850 migranter Kanariøyene, viser tall AP har innhentet.
Tallene er likevel lave sammenlignet med de 30.000 migrantene som ankom øyene i 2006, men tallene er de høyeste på over et tiår.
-----------------------------
05:15 2. september
Mauritius krever nesten 300 millioner kroner fra Japan etter oljesøl
Øystaten Mauritius krever at Japan punger ut 1,3 milliarder mauritiske rupier for å hjelpe fiskere som er rammet av oljesølet fra et skip som havarerte i juli.
Over 1.000 tonn olje lekket ut av det japanske skipet og forurenset et vernet område på kysten av Mauritius etter at det gikk på grunn i slutten av juli. Senere brakk skipet i to deler.
Det katastrofale oljeutslippet gjør at fiskerne må belage seg på å fiske lenger ut fra land
Mauritius anslår at byggingen av 100 fiskebåter vil koste om lag 1,2 milliarder rupier, mens det trengs 9,7 millioner for å trene opp 475 fiskere og 60 skippere som ikke er vant til å fiske i urolige farvann, melder japanske Kyodo News. (NTB)
-----------------------------------------
03:15 2.september
USA blir ikke med på internasjonalt vaksinesamarbeid
USA kommer ikke til å slutte seg til det WHO-ledede Covax-samarbeidet for å utvikle og distribuere en vaksine mot koronaviruset, skriver Wall Street Journal.
Trump-administrasjonen sier det til dels er fordi Verdens helseorganisasjon WHO er involvert.
Covax ledes av WHO sammen med vaksinealliansene Cepi og Gavi. Samarbeidet skal sørge for at alle land skal få vaksinedoser samtidig, så de kan deles ut til de hardest rammede befolkningsgruppene.
Mer enn 170 land er i samtaler om deltakelse i programmet. Blant dem som støtter det, er flere av USAs historiske allierte, blant annet Japan, Tyskland og EU-kommisjonen. Også Norge har sluttet seg til.
- USA vil fortsette å samarbeide med våre internasjonale partnere for å forsikre at vi bekjemper viruset, men vi vil ikke innskrenkes av organisasjoner som påvirkes av det korrupte WHO og Kina, sier talsmann Judd Deere i Det hvite hus til avisa. (NTB)
--------------------------------------------
15:30 1.september
Kraftig økonomisk nedgang i Brasil
I Brasil falt BNP med 9,7 prosent i andre kvartal som følge av koronakrisen. Nedgangen er den største som noen gang er registrert i landet.
Fallet i bruttonasjonalproduktet (BNP) er sett i forhold til foregående kvartal, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Sammenlignet med andre kvartal i fjor var nedgangen på 11,4 prosent, ifølge de nye tallene som ble lagt fram tirsdag. Også dette fallet utgjør en ny brasiliansk rekord.
Brasil er et av landene i verden med flest smittede og døde som følge av koronapandemien. (NTB)
----------------------------------
11:00 1. september
Økning i stressnivåene hos fordrevne barn i Midtøsten
Barn som lever på flukt i Midtøsten rapporterer om en alarmerende økning i stressnivået utløst av frykten for koronaviruset. Dette viser en ny rapport fra Flyktninghjelpen. Det er en gjennomsnittlig økning på 45 prosent siden pandemien startet.
Rapporten er basert på forskning som Flyktninghjelpen har gjennomført i Syria, Jemen, Irak og Jordan. Den fant at 88 prosent av de spurte fordrevne barna var stresset på grunn av koronaviruset. 75 prosent av disse var redde for selv å få sykdommen. Videre oppga 48 prosent at de var redde for at noen de er glad i skulle bli smittet av viruset. Fordrevne barn i Jemen rapporterte det høyeste tallet på økning i stressnivå sammenlignet med nivåene før pandemien, med en økning på hele 65 prosent.
- Forskningen vår viser hvordan barn som allerede har vært gjennom ekstremt krevende situasjoner, på flukt fra krig og forfølgelse og vitner til at slektninger bli drept, nå opplever nok en traumatisk episode. Dette kan føre til alvorlige langsiktige psykiske og fysiske lidelser, sier Camilla Lodi, Flyktninghjelpens regionale rådgiver for psykososial støtte i en pressemelding. (ba)
-------------------------------
04:00 1.september
Helten fra Hotel Rwanda siktet for terror
Den rwandiske hotellsjefen Paul Rusesabagina, som ble hyllet for å ha reddet over 1.000 menneskeliv i folkemordet i Rwanda, er pågrepet og siktet for terror.
Det opplyser Rwandas etterforskningsbyrå (Rib) mandag. Rusesabaginas datter Carine Kanimba opplyser til AP at faren forrige uke reiste fra USA til Dubai, der han ble pågrepet og brakt til Rwanda. Kanimba sier hun ikke vet hvorfor faren reiste til Dubai.
Siktelsen omfatter blant annet terror, ildspåsettelse, kidnapping og drap. Rusesabagina ble mandag vist fram for pressen, iført håndjern og munnbind, i hovedstaden Kigali.
Rusesabagina har vært en uttalt kritiker av regimet i Rwanda. Rib sier han nå er mistenkt for å være grunnlegger, leder, økonomisk bidragsyter og medlem av en voldelig og væpnet terrororganisasjon som opererer fra ulike steder i regionen.
Rusesabagina har tidligere nektet for lignende anklager fra myndighetshold.
Regimet til president Paul Kagame bruker ofte terror-anklager mot kritikere av hans regime. Flere ledende medlemmer av hans tutsi-folkegruppe har sluttet seg til opposisjonen. Regimet har flere ganger tidligere forsøkt å drepe eller kidnappe rwandiske opposisjonelle i utlandet.
Kanimba sier faren lenge har vært et mål for Rwandas regime på grunn av kritikken han har rettet mot det. Hun sier familien håper han blir løslatt snart.
- Det de anklager ham for, er bare oppspinn. Det er ingen beviser bak påstandene deres. Vi vet at dette er en urettmessig pågripelse, sier hun.
Rusesabagina har siden 1996 bodd utenfor Rwanda. Først i Belgia, og så i Texas i USA. Ifølge Kanimba er faren belgisk statsborger.
66 år gamle Rusesabagina er blitt kalt «Rwandas Oscar Schindler» etter at han reddet over 1.000 tutsier fra å bli drept under folkemordet i 1994 ved å gjemme dem på Mille Collines Hotel i Kigali og senere hjelpe dem å rømme landet.
I 2004 ble hans gjerninger internasjonalt kjent gjennom Hollywood-filmen «Hotel Rwanda».
Rwandas regjering bestrider Rusesabaginas historie om å ha reddet tutsiene. Under folkemordet i Rwanda ble mer enn 800.000 tutsier og hutuer som forsøkte å beskytte dem, drept av hutuer.
Rusesabagina er blitt hedret med en rekke priser, blant dem den amerikanske presidentens medalje for frihet. (NTB og ba)