Veiene i nærheten av hovedkontoret til Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Geneve stenges av foran neste ukes ministermøte. Nye koronarestriksjoner i Europa kan hindre flere delegater fra Afrika å delta. Foto: NTB

Aktivister krever at WTO-møte utsettes

Aktivister fra sivilsamfunnsorganisasjoner over hele verden krever at ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) , som starter tirsdag 30.november, blir utsatt.

Publisert

- Covid-19-pandemien har vist at WTO står for en hyperglobaliserings-agenda og prioriterer profitt for den multinasjonale farmasøytindustrien foran mennesker, sier Deborah James som er koordinator for Our World is Not for Sale.

Our World is Not for Sale er en paraplyorganisasjon for 130 sivilsamfunnsorganisasjoner fra hele verden som arbeider for et mer bærekraftig, rettferdig og demokratisk system for multilateral handel. Denne uken skrev de et brev til WTO der de krever at det 12. ministermøtet, som etter planen varer fra 30.november til 3.desember, blir utsatt. Årsaken er at pandemien gjør det vanskelig for alle lands ministre å komme.

Deborah James er koordinator for paraplyorganisasjonen Our World is Not for Sale.

Our World is Not for Sale mener det er uholdbart å avholde WTO-møtet nå. Organisasjonen peker på at covid-relaterte reiserestriksjoner gjør at representanter fra mange land ikke kan reise til møtet. Dessuten har mange fra utviklingsland ennå ikke har fått tilgang til vaksine, noe som gjør at det å reise ut av landet setter dem i fare. Potensielle kostnader ved karantene er også store. De mener at å avholde møtet delvis virtuelt heller ikke er noe godt alternativ, da mange utviklingsland sliter med dårlig internettdekning og ulike tidssoner gjør det vanskeligere å møtes i plenum.

- Det er ikke til å tro, men institusjonen som håndhever vaksine-apartheid, forsøker å avholde et møte under forhold som minner om vaksine-apartheid, sier Deborah James på en pressekonferanse på zoom. James er også leder for internasjonale program ved Center for Economic and Policy Research I Washington

Strid om patent på vaksiner

WTO fortsetter å blokkere en opphevelse av reglementet som sikrer at de store legemiddelfirmaene sitter på patentrettighetene til diagnostisering, vaksiner og medisiner mot korona. Organisasjonene mener slik kunnskap må deles med andre, slik at dette kan produseres og selges til en lavere pris og kommer til nytte for alle i hele verden. Sivilsamfunnsorganisasjonene ber derfor om at WTO revurderer Avtalen om handelsrelaterte rettigheter til intellektuell eiendom (TRIPS).

- TRIPS lager barrierer mot at flere skal få tilgang på intellektuell eiendom som knowhow og teknologi. Det er skammelig at mektige aktører som EU, Storbritannia, Sveits og Norge fortsetter å blokkere dette, sier Deborah James i Our World is Not for Sale.

James mener det ikke er nødvendig med ministermøtet , og at WTOs regulære generalforsamling i Geneve bør kunne arbeide seg fram til en enighet om dette. Hun sier over 100 land allerede har tatt til orde for å lette på patentrettighetene.

Hun mener WTO ikke hadde blitt opprettet i sin tid, om utviklingslandene hadde visst hva WTO ville ført til av liberalisering og vansker med å bruke nasjonale økonomiske virkemidler.

- WTO har alltid vært drevet av store selskapers interesser, men dette ministermøtet er det som i størst grad har tilsidesatt sivilsamfunnets stemmer. Vanligvis har sivilsamfunnsorganisasjoner hatt lov til å ha fire representanter per delegasjon. Den nåværende generalsekretæren har begrenset det til en. Og det er ikke lengre lov å demonstrere med plakater foran WTO. Det er et klart overgrep mot ytringsfriheten, sier Deborah James.

Knapt halvparten vaksinert

Knapt halvparten av verdens befolkning har fått første dose av koronavaksinen, ifølge Our World in Data. I Afrika er bare 4,4 prosent fullvaksinert, og i mange afrikanske land er vaksineringen knapt begynt, ifølge Verdens helseorganisasjon WHO.

Samtidig har noen rike land begynt å gi folk en tredje dose.

De offisielle dødstallene er fem millioner døde i hele verden.

- Dette er en grov underrapportering, sier Sangeeta Shasikant som er ekspert på TRIPS. Hun sier at økonomer anslår at 17 millioner mennesker har dødd av covid-19.

- Likevel er det hver dag en forsinkelse i tilgangen til diagnostisering, vaksiner og medisiner slik at flere mennesker vil dø. Hvis vi ikke gjør noe raskt vil 200 millioner til å dø av covid-19 innen desember 2022, hevder hun.

- Må få mer produksjon

- Derfor er det viktig å få på plass bedre og billigere tilgang til vaksiner, diagnostiske verktøy og medisiner. Vi må presse fram global produksjonskapasitet.

- Dette er bakgrunnen for at flere land, blant dem India og Sør-Afrika, har foreslått at beskyttelsen av legemiddelfirmaene intellektuelle rettigheter oppheves. Det er bare noen få industriland som er mot. Hvis vi virkelig vil ha slutt på pandemien og begrense de enorme sosiale og økonomiske innvirkningene den har hatt i utviklingsland, er det veldig viktig å få slutt på begrensningene på intellektuell eiendom. Disse hindrer at vaksineproduksjonen globalt kan bli økt. Sivilsamfunnsorganisasjoner og utviklingslands synspunkter er helt til side. Deres svar på krisen er ikke tatt med i de siste diskusjonene, sier Shasikant.

Ber Huitfeldt utsette handelstoppmøte

Attac Norge ber utenriksminister Anniken Huitfeldt om å stoppe handelstoppmøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) nå som Europa igjen stenger grensene for en rekke land fra det sørlige Afrika.

- Med stengte grenser stenger vi en rekke aktører ute fra å delta i forhandlinger om deres framtid, sier leder i Attac Norge, Hege Skarrud i en pressemelding.

- Jeg våknet i dag til bekymringsmeldinger fra våre samarbeidspartnere iblant annet Sør-Afrika. De kan ikke lenger trygt delta på møtet. Da er det umulig å komme fram til en politikk som sikrer deres behov, perspektiver og ønsker for i en av verdens mektigste organisasjoner, sier Skarrud.

Powered by Labrador CMS