Rykter og skepsis til helsemyndighetene er vanskelig å unngå i et land som Malawi. Mange gravide kvinner unngår nå svangerskapskontroller av frykt for å bli vaksinert med noe de ikke aner konsekvensene av. (Bildet er fra 2019.) Foto: Ken Opprann

Malawi og Zimbabwe: Vaksineredsel blant gravide og i sektmiljøer

I Malawi er gravide redd for å bli påtvunget covid-19-vaksiner og skyr av den grunn sykehusene. I Zimbabwe preker ledere for store menigheter mot bruk av vaksiner. Vaksineredselen skaper stor bekymring blant helseeksperter.

Publisert

Vaksineskepsisen er størst der tilliten til myndighetene er lav. 85 prosent av landene som deltok i en gransking gjort av Verdensbanken hadde nasjonale vaksinasjonsplaner på plass. Men bare 27 prosent hadde mobiliseringsstrategier for å oppmuntre folk til å la seg vaksinere, går det fram av en rapport offentliggjort i midten av mars.

Færre fødende på sykehus

- Nesten alle sykehus og helsesentre jeg har besøkt har sett en nedgang i antall pasienter. Distriktsykehusene i Balaka og Machina opplevde at 50 til 60 prosent av deres klienter hadde bestemt seg for å ikke bruke sykehusene av frykt for å bli korona-vaksinert - dette gjaldt spesielt kvinner og barn, sier Dorathy Ngoma, presidentrådgiver for mødrehelse i Malawi til Bistandsaktuelt.

Hun er redd for at dette kan få konsekvenser for både barn- og mødrehelse.

- Det er fortsatt mange kvinner som velger å føde på sykehus, men for oss er selv en som velger å bruke en tradisjonell jordmor, en for mange. Antall kvinner som dør fordi de er redd for vaksinen er høy, sier Ngoma.

Hun forteller at antall kvinner som kommer på etterkontroll også er redusert med 50 prosent det siste året, men håper at tallene vil ta seg opp igjen.

Direktøren for Machinga District Hospital, Arnold Kapachika har registrert en nedgang i antall kvinner som vi føde på sykehuset, men har ikke fått analysert tallene skikkelig.

- Folk i lokalsamfunnet er nok skeptisk til å komme, enten av frykt for at de har covid-19 eller fordi de frykter vaksinen. Det betyr at folk ikke får hjelpen de trenger tidlig nok, og det kan føre til komplikasjoner og noen ganger død, sier Kapachika.

Langtidskonsekvenser

George Jobe, administrerende direktør for Malawi Health Equity Network (MHEN) sier at Malawi har vist stor framgang og en klar trend bort fra å bruke tradisjonelle helsearbeidere.

- Men dersom kvinner nå vegrer seg for å bruke sykehus, vil det være et steg tilbake, sier Jobe.

Han frykter at det kan også få konsekvenser for den vanlige vaksineringen av barn, noe som vil ha store konsekvenser på sikt.

Avisen The Nation melder at også sykehuset i hovedstaden Lilongwe har sett en nedgang i kvinner som benytter seg av helsetilbudet.

Ngoma sier at det er mange myter som må avlives: At bruk av oksygen fører til døden; at covid-vaksinene gjør at du ikke lenger kan få barn; og at leger og sykepleiere får betalt for hver pasient som dør av covid-19.

- Det er myndigheten, lokalsamfunnsledere, sivilt samfunn og mediene som må fortelle folk om sykdommen og hvordan det kan unngås, sier Jobe.

Han mener det er viktig å nå ut med et positivt budskap, spesielt til kvinnene på landsbygda.

Predikanten sier nei

Pritchard Mahuni (53) har åtte koner og 14 barn, og har ingen tro på korona-vaksiner. Hele familien er medlemmer av Johannes Masowe apostolisk sekt i Highfield, en tettbefolket bydel i den zimbabwiske hovedstaden Harare. Han er leder for utendørsmenigheten som har 270 medlemmer.

- Ingen i min kirken har fått covid-19. Faktum er at de som smittes er de som får den såkalte vaksinen, og de kommer til å dø i hopetall. Her ved min bønnealter ber vi for våre medlemmer og ingen er blitt syke, sier Mahuni.

- Vi har ikke tatt vaksinen og har bestandig kommet sammen for å be, helt siden pustesykdommen begynte. Ingen er blitt syke, sier Merdury Chihanga (46), som er predikantens første kone.

Mahunis menighet er en av mange apostoliske menigheter som møtes utendørs i Zimbabwe. Det er rundt 160 slike menigheter i landet, ifølge Apostolic Churches Council of Zimbabwe (ACCZ).

De apostoliske kirkene har til sammen over ni millioner medlemmer (av en befolkning på drøyt 20 millioner), og mange av lederne tar avstand fra å bruke covid-19-vaksiner.

Sektleder Pritchard Mahuni har advart menigheten mot å la seg vaksinere mot covid-19. Foto: Wilfred Kajese / Bistandsaktuelt.

Dette skjer til tross for at landet har rundt 40 000 tilfeller av covid-19, og har registrert 1500 dødsfall. Noen apostoliske ledere tar likevel til orde for å følge myndighetenes vaksinasjonsråd. Gloria Chitanda grunnleggeren av The Union of Apostolic Churches in Zimbabwe (UDACIZA) ber alle sektmedlemmer om å la seg vaksinere.

- Folk må ignorere informasjon på sosiale medier om at vaksiner er dødelig, sier Chitanda.

Folkehelsedirektøren i Zimbabwe, Portia Makandiwe sier «det er upassende og ansvarsløs for folk som ikke er kvalifisert til å gi råd om medisinske og vitenskapelige emner».

Vaksinering i gang

Til tross for vaksinemotstanden i bestemte grupper er mer enn 240 000 personer i Malawi og 200 000 personer i Zimbabwe allerede blitt vaksinert.

Malawi har fått 102 000 vaksiner fra Den afrikanske unionen (AU) og over 400 000 doser gjennom COVAX og fra den indiske regjeringen. Alle dosene er AstraZeneca. I forrige uke ble det kjent at 16 000 doser som hadde gått ut på dato ble kastet. Ifølge The Guardian tror malawiske myndigheter at uroen omkring AstraZeneca kan ha bidratt til en mer generell vaksineskepsis.

Powered by Labrador CMS