COP26: Norge lover 1,2 milliarder til klimastøtte for urfolk
Ledere fra land som til sammen representerer 85 prosent av verdens skoger, lover å få slutt på avskoging og utarming av landområder innen 2030. Jonas Gahr Støre er blant 100 ledere som nå lover land som Colombia hundrevis av millioner for nye og forsterkede tiltak mot avskoging.
Det er planlagt å bruke drøyt 100 milliarder kroner i offentlige midler for å beskytte og gjenoppbygge skog, samt rundt 60 milliarder kroner i private investeringer, skriver det britiske utenriksdepartementet i en pressemelding mandag kveld.
Avtalen består både av økonomiske og politiske løfter som er uten sidestykke, skriver departementet. De over 100 lederne fra forplikter seg i et møte tirsdag på COP26 til avtalen.
Norge er blant landene som har sluttet seg til avtalen sammen blant andre Storbritannia og Tyskland. Det er også Brasil, Colombia, Kongo og Indonesia, land med store regnskogområder, samt Canada og Russland.
Norge bidrar
- Vi må jobbe for et bedre globalt rammeverk for klimainvesteringer. For å holde 1,5 gradersmålet i live må vi stoppe skogtapet dette tiåret. Tropiske skogland trenger mer internasjonal støtte og insentiver for å endre sin arealbrukspolitikk, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i pressemeldingen.
Han sier Norge skal videreutvikle landets internasjonale klima- og skoginitiativ fram mot 2030.
- Jeg er spesielt glad for at vi går sammen for å sikre urfolks rettigheter og øke anerkjennelsen av deres rolle som skogvoktere, sier Støre.
Til sammen tolv land står for den offentlige finansieringen, og pengene skal gis i perioden fra 2021 til 2025.
Norge støtter Colombia
Norge, Tyskland og Storbritannia utbetaler 300 millioner kroner til Colombia for nye og forsterkede tiltak mot avskoging.
Utbetalingen ble kunngjort på klimatoppmøtet i Glasgow mandag på et arrangement med Colombias president Iván Duque.
De 300 millionene er en del av klima- og skogsamarbeidet som ble inngått mellom landene i 2015. Norge står for 195 millioner kroner av denne summen.
- Colombia har iverksatt viktige tiltak for å redusere avskoging og beskytte landets utrolige biologiske mangfold. Vi feirer fremgangen under samarbeidet som ble kunngjort i dag og Colombias sterke engasjement for å redusere avskogingen de neste årene, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Colombia er et av Norges viktigste samarbeidsland i arbeidet med å redusere klimautslipp fra avskoging.
- Pengene forplikter
Dette skal støtte tiltak i utviklingsland for blant annet å gjenopprette utarmede landområder, håndtere skogbranner og støtte rettighetene til urbefolkninger.
Blant selskapene som bidrar med midler, er Aviva, Schroders og Axa.
- Aldri før er det blitt lagt så mye penger på bordet til skogbevaring, og løftet kommer når regnskogen trenger det som mest, sier generalsekretær Tørris Jæger i Regnskogfondet.
Han understreker at det også følger ansvar med pengene.
- Støtten bør utløses først når regnskogland kan vise at substansielle tiltak for å redusere avskoging er iverksatt, og at disse tiltakene skjer med respekt for rettighetene til urfolk og lokalsamfunn i skogen, sier Jæger.
Milliardstøtte til urfolk
Norge, Storbritannia, USA, Nederland og Tyskland, i partnerskap med 17 filantropiske stiftelser seg til å bidra med 1,7 milliarder dollar (14 milliarder kroner) støtte til skogbevaring utført av urfolk og lokalsamfunn. Norge bidrar med 1,2 milliarder kroner, skriver Klassekampen.
- Vi berømmer landene og private stiftelser for å øremerke støtte til urfolk og lokalsamfunn, og for å love mer direkte støtte. Vi håper dette løftet vil oppmuntre alle givere til å øke sitt engasjement for urfolk og lokalsamfunn ettersom de har vist seg å være skogens beste voktere, sier Jæger i en pressemelding.
Ifølge Klassekampen er Ford Foundation, Bloomberg Philanthopies og Bezos Earth Fund (til grunnleggeren av Amazon, Jeff Bezos) blant stiftelsene som er med.