Klimasamtaler mellom verdens to største utslippsnasjoner
Samtidig som store områder i verden er rammet av hetebølger, har Kina og USA restartet klimasamtalene.
– Klimaet, er som du vet, et globalt spørsmål, ikke et bilateralt spørsmål. Det er en trussel mot hele menneskeheten, sa den amerikanske klimautsendingen John Kerry i Beijing tirsdag.
Her hadde han samtaler med toppdiplomaten Wang Yi, som er utenrikssjef i det kinesiske kommunistpartiet.
Kerry sa at USAs president Joe Biden er forpliktet til å sikre stabilitet i forholdet mellom USA og Kina, i tillegg til samarbeidet for å bekjempe klimaendringene.
– Stor utfordring
Kerry traff også Kinas nye statsminister Li Qiang, som kalte global oppvarming «en ekstremt stor utfordring».
Kina og USA er landene i verden med størst utslipp av klimagasser. Samtaler mellom de to stormaktene var svært viktige i arbeidet fram mot den globale klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i 2015.
Regjeringen i Kina stanset imidlertid sine klimasamtaler med USA i fjor, etter at den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi besøkte Taiwan. Besøket provoserte regimet i Beijing, som anser selvstyrte Taiwan som en del av sitt territorium.
Tolv timers møte
Klimasamtalene ble gjenopptatt mandag, da Kerry møtte den kinesiske klimautsendingen Xie Zhenhua i Beijing. Drøftingene varte i nesten tolv timer.
Dette var likevel ikke nok, for planen var å fortsette forhandlingene tirsdag. Klimautsendingene fikk skryt for sitt harde arbeid av toppdiplomat Wang Yi.
Kerry besøker Beijing samtidig som både Kina, USA, Sør-Europa og andre deler av verden er rammet av kraftige hetebølger. At ekstrem varme blir stadig vanligere, skyldes klimaendringene, ifølge forskere.
Kilder i det amerikanske utenriksdepartementet sier klimasamtalene foregår langs to spor: Nasjonale klimatiltak, og klimatoppmøtet som skal holdes i Dubai senere i år.
Kjølig forhold
Tilsynelatende håper begge landene at dialogen om global oppvarming vil bidra til å bedre forholdet mellom USA og Kina på generell basis.
Forholdet har vært svært kjølig i en årrekke, etter at USAs tidligere president Donald Trump gikk til handelskrig mot Kina.
Toppdiplomat Wang Yi sier Kina mener det er mulig å løse alle problemer når dialog gjenopptas.
Samtidig med Kerrys besøk er også USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger på 100 år i Beijing, og han traff tirsdag forsvarsminister Li Shangfu. Også USAs utenriksminister Antony Blinken og finansminister Janet Yellen har vært i Beijing i løpet av den siste måneden.