Robert Dyke (67) er tilbake på jorda han en gang eide i Mashonaland-provinsen, nå som leietager. Han dyrker erter og mais. Han holder en lav profil, etter at han ble jaget bort fra farmen for over 20 år siden. Foto: Wilfred Kajese

Zimbabwe: Hvite farmere fratatt jorda, vender tilbake som leietakere

Hvite kommersielle bønder ble jaget vekk av Mugabe-regimet for tjue år siden. Nå har flere hundre hvite farmere vendt tilbake og slått seg ned på farmer de en gang eide - som leietakere.

Publisert

Peter Simons var bare 13 år gammel da familiefarmen ble invadert av væpnede krigsveteraner i år 2000. Nå, etter 21 år, er han tilbake på den samme farmen i Zimbabwe - som leietaker.

Farmen ligger i Goromonzi-distriktet i provinsen Mashonaland East. Faren hans, Davis, dyrket tobakk der inntil de ble jaget vekk med vold og makt av tilhengerne av regjeringspartiet ZANU-PF.

- Jeg var bare en guttunge da, men kan fremdeles huske det som skjedde i 2000. Krigsveteraner væpnet med skytevåpen, økser og klubber stormet inn på farmen vår og ga oss ordre om å komme oss vekk. De banket opp faren min, som hadde prøvd å gjøre motstand, skadet han alvorlig og lot han ligge igjen bevisstløs, forteller Simons til Bistandsaktuelt.

Faren ble innlagt på en privat klinikk i Zimbabwes hovedstad Harare, og krigsveteranene begynte å dele opp farmen mellom seg. Moren Jane måtte bare pakke sammen noen få klær og forlate farmen med sine tre barn, forteller han.

En snau måned etter at faren hadde kommet seg fra skadene, forlot de landet og dro til Storbritannia, der oldefaren Benson Simons hadde levd inntil han kjøpte farmen i Zimbabwe av en tidligere eier på 1940-tallet.

Gjenger som kalte seg krigsveteraner og jordløse småbønder fikk hjelp fra politiet og militæret i Zimbabwe til å overta de fleste kommersielle storgårder i landet som var eid av hvite. Ofte skjedde det med vold. Foto: Reuters / NTB

Rundt år 2000 ga Zimbabwes daværende president Robert Mugabe klarsignal for voldelig okkupasjon og overtakelse av farmer eid av hvite, for å rette opp det han karakteriserte som «en historisk urett» i fordelingen av jord. Under det hvite mindretallsregimet som hersket i det som het Rhodesia fram til 1980, hadde hvite tilgang til de beste jordbruksområdene og svarte småbønder ble forvist til de karrige områdene. Da Mugabe-regimets støtte blant landets flertall begynte å vakle, valgte han å støtte kravet om at hvite, kommersielle farmere skulle jages fra jorda - på samme måte som Simons-familien.

Vil fortsette med jordbruk

Nå er Simons tilbake i Zimbabwe, ivrig etter å fortsette jordbruket på den tidligere familiefarmen. Men han gjør det fordekt, fordi han frykter problemer med myndighetene.

Foreldrene og søsknene har valgt å forbli i Storbritannia.

Simons forteller at faren flere ganger advarte han mot å reise tilbake og ba han være forsiktig, av frykt for hva makthaverne i Zimbabwe kan gjøre mot hvite farmere.

Nå driver han farmen i et slags partnerskap med den lokale svarte farmeren som ble tildelt eierskapet til farmen deres.

- Det går greit med min partner, som fikk eierskapet til farmen fra regjeringen. Vi gjør store framskritt, og tobakken jeg dyrker på deler av jorda gir meg hundretusenvis amerikanske dollar hvert år, sier Simons.

Mange velger Zim

Simons er ikke den eneste: Det er faktisk flere hundre hvite farmere som har vendt tilbake og slått seg ned på farmer som de en gang eide, før de ble jaget vekk av Zimbabwes regjering.

En av dem er 67 år gamle Robert Dyke. Han dyrker erter i stor skala på farmen i provinsen Mashonaland Central. Som han har gjort i flere tiår tidligere. Og han er rimelig fornøyd, selv om han ikke lenger er formell eier av farmen.

Tjener gode penger

- Det jeg bryr meg mest om, er pengene jeg nå tjener på å eksportere tonnevis med erter til naboland som Sør-Afrika. Men jeg ønsker ikke noe søkelys som leietaker på en farm jeg mistet under jord-invasjonene. Det vil ikke være bra, selv om farmen fortsatt sto i min avdøde fars navn da den ble overtatt, sier Dyke til Bistandsaktuelt.

Det finnes ingen offisiell statistikk over hvor mange fordrevne hvite farmere som har vendt tilbake til Zimbabwe, men Rusty Markham, skygge-landbruksminister for opposisjonspartiet Movement for Democratic Change Alliance (MDC-Alliance), hevder det er flere hundre som har vendt tilbake, og gjør det godt som leietakere på farmer de en gang eide.

- 1100 til 1500 hvite farmere har vendt tilbake og leier jord av bønder som overtok, sier Markham til Bistandsaktuelt.

Bankgjelden påløper

- Etter at de har solgt avlingene, gir de hvite bøndene 7 til 10 prosent til eierne, som ikke gjør noe som helst med jorda de overtok, sier Markham, og legger til at de hvite farmerne også blir belastet med de nye eiernes gjeld på farmen.

Peter Simons er sammen med familien tilbake på gamle trakter. Han samarbeider med gårdens nye eiere og egne arbeidere om å dyrke tobakk for det internasjonale markedet. Foto: Wilfred Kajese

- Gjenbosatte farmere har bankgjeld som er påløpt farmene de overtok fra hvite farmere, og den gjelda skyver de nå over på de hvite farmerne som har vendt tilbake og leier farmene fra dem, sier Markham.

Men tjenestemenn i den offentlige jordbruksadministrasjonen ser med optimisme på at hvite farmere kommer tilbake. En av dem er Davison Mbire, som arbeider for regjeringens jordbruksadministrasjon i Masvingo, Zimbabwes eldste by.

Forventer jordbruksboom

- Hvite farmere utretter mirakler når de kommer tilbake som leietakere på farmer de en gang eide, og det ser ut som de gode tidene fra Zimbabwes jordbruksboom er kommet tilbake gjennom bakdøra, når nå hvite farmere blir losjerende på sine tidligere farmer, sier Mbire til Bistandsaktuelt.

Paul Zacharia, leder for Zimbabwes bondelag (ZFU) ser ikke noe problematisk med at utkastede hvite farmere nå losjerer på sine tidligere farmer.

- Det har vært en generell politikk at ingen skal utelukkes. Dette inkluderer også hvite zimbabwere som på en eller annen måte tidligere er blitt utestengt. Vi ser nå et økende antall hvite farmere som inngår partnerskap med svarte, innfødte jordeiere og utvikler suksessrike jordbruksprosjekter, sier Zacharia til Bistandsaktuelt.

Men den 51 år gamle zimbabwiske druedyrkeren Andrew Stevens, som har vendt tilbake til en del av sin avdøde fars farm etter at han ble kastet ut for 20 år siden, sier at han ikke vil det skal bli kjent at han er i landet og leier jord på den tidligere familiefarmen.

- Jeg tjener i det stille flere hundre tusen dollar i året på å eksportere druer til Sør-Afrika, Botswana og Namibia, og myndighetene tror faktisk det er mannen som tok gården fra min far som får til dette. Jeg bryr med uansett ikke om det. Det som teller er at jeg er kommet meg hjem, sier Stevens til Bistandsaktuelt.

Endret politikk

I 2020 sa Zimbabwes regjering at utenlandske hvite farmere som ble fratatt farmene sine under tidligere president Robert Mugabe, kunne søke om å få jorda si tilbake. De kunne få tilbud om jord et annet sted, dersom restitusjon var vanskelig å få til.

Samme år gikk Zimbabwe med på å betale 3,5 milliarder amerikanske dollar i kompensasjon til lokale hvite farmere som hadde blitt fratatt jorda si med makt av regjeringen. Den kompensasjonen er ennå ikke blitt utbetalt.

Tallet på hvite farmere som er formelt registrert i Zimbabwe har sunket til vel 200, fra 4500 før jordokkupasjonene begynte for 20 år siden, ifølge Commercial Farmers Union, en organisasjon som er dominert av hvite farmere.

Powered by Labrador CMS