Malawi: Bruk av droner skal gi bedre avlinger
Tiyanjane Kanyuka styrer droner som sprøyter små og store gårdsbruk for å kontrollere plantesykdommer og ugras. Hun er del av et nasjonalt initiativ for å bruke ny teknologi til å få større avlinger og redusere kostnader. Norske penger er også investert i initiativet.
Malawis president Lazarus Chakwera har oppfordret ungdom med høyere utdanning til å bruke kunnskapene sine til utvikling av landbruket. Dette er et ledd i regjeringens 2063-visjon. Planen er å utvikle Malawi fra å være blant de fattigste i verden til å bli et lavere middelinntekst land innen 2030. Presidenten tror det kan være mulig dersom landbruket beveger seg fra manuelle hakker til økt mekanisering og digitalt landbruk.
Kvinner tar utfordringen
Det er imidlertid fortsatt få kvinner som bruker moderne jordbruksteknologi. Den digitale jordbruksteknologien, som presidenten snakker varmt om, er fortsatt dominert av menn. Men det er noen få unge kvinner som tar opp utfordringen.
Tiyanjane Kanyuka arbeider i Farming and Engineering Services (FES) i Blantyre, Malawis nest største by. Hun lærte å operere droner i Nairobi i Kenya, ved en institusjon som kalles Drone Space.
- Dette er en mannsdominert bransje. Jeg tror kvinner som tar utfordringen kan inspirere andre, sier hun, og håper hun kan bidra til å sette Malawi på kartet.
Hun er en luftfartsentusiast, inspirert av faren, som var pilot og flytekniker, forteller hun.
- Luftfart er min lidenskap, sier hun.
Lab-analytikeren Juliana Gondwe sier kvinner er ivrige etter å satse innen tradisjonelt mannsdominerte yrker. Hun elsker å møte nye utfordringer hver dag og utvikle ferdighetene i teknologi og data-analyse.
- Mitt daglige arbeid består stort sett i analyser av jord, avlinger, gjødsel- og vannbruk for kundene. En av utfordringene er å behandle store datasett med ulike formater, sier hun.
Hun oppfordrer andre kvinner til å ha tro på seg selv og tørre å satse på slike yrkesvalg.
Satser på ny teknologi
Droneteknologien er ny i Malawi. Michael Aldworth, administrerende direktør i FES-gruppen, sier Malawi bør komme i gang med denne teknologien for å øke både mengden og kvaliteten på avlingene.
Hans selskap har nå 15 droner, som brukes både i produksjon av sukkerrør, te, mais, jordnøtter og flere andre typer avlinger, forteller han. Dronene bruker GPS-teknologi, og er svært presise i å dosere kjemikalier over avlingene. Kvinnene som opererer dronene er høyt kvalifiserte og kan jobben sin, sier Aldworth, og legger til at hans selskap ønsker å gi kvinner muligheter i en mannsdominert bransje.
FES har også aktiviteter i Zimbabwe, Tanzania og Zambia. I det sistnevnte landet vil de nå også ta i bruk droneteknologien.
Investeringene i Malawi er gjort mulig av Norfund-investeringer for å styrke den private sektoren i Afrika. Norfund har investert både i ekspertise og finansielle ressurser i selskapet, forteller han. Norfund har investert 117 millioner kroner i selskapet.