Flyktninger på brett
En åpen plass i Jordans hovedstad Amman er blitt en møteplass der lokale ungdommer og jevnaldrende flyktninger kommer sammen for å skate. Mange av dem har aldri før hatt en slik mulighet.
Et drøyt titalls ungdommer trosser ettermiddagsregnet i 7Hills Skatepark i Amman. Den graffiti-dekorerte betongkonstruksjonen er klemt inn mellom monotont sandfargede bygninger i denne fattige og tett befolkede bydelen i den jordanske hovedstaden.
- Dette var den første skateparken i Midtøsten, sier Kas Wauters, programansvarlig for 7Hills, mens ungdommer fyker forbi han på rullebrett.
Endrer forestillinger
- Tanken var å bryte ned forskjellene mellom de lokale og flyktninger. Vi ønsket at flyktningene skulle slutte å se seg selv som bare det, og i stedet identifisere seg som skatere.
Ifølge en UNHCR-rapport fra juni 2019 er Jordan det landet i verden som har nest flest flyktninger i forhold til folketall, med 750 000 flyktninger av 57 ulike nasjonaliteter. Ungdommer trenger aktiviteter for å føle seg vel fysisk og mentalt, men det er ofte vanskelig å finne noe å ta seg til.
Det var grunnen til at en gjeng lokale og utenlandske frivillige og skateboard-entusiaster bestemte seg for å bygge parken i 2014, i samarbeid med Make Life Skate Life, en organisasjon som bygger skateparker i lite utviklede områder.
Nå er det om lag 200 ungdommer som besøker parken hver uke - palestinske, syriske, sudanske, somaliske, egyptiske og jemenittiske, men også lokale jordanske ungdommer. De fleste av flyktningene er urbane, men palestinerne kommer fra en flyktningleir en times vei nord for hovedstaden. For å få dem med arrangerte 7Hills et begynnerkurs i leiren.
- Føler at jeg får det til
- Etterpå donerte vi en haug med skateboard, og det ble en stor suksess. Etter ei uke satte vi opp buss for ungdommene til parken. Det skjer ikke så mye i leiren, så det er fint for dem å komme seg vekk en gang iblant, selv om det bare er for noen timer en gang i uka.
Denne lørdags ettermiddagen er parken åpen for alle, og de fleste er sudanske flyktninger som bor i byen. En av dem er 19 år gamle Khamis. Før han kom til Jordan for fire år siden hadde han bare sett skating på tv.
- Da jeg var liten pleide vi å trille hverandre rundt i trillebår. Men med skating kan du fyke omkring uten at noen skyver. Det er morsomt, jeg har det bra og føler at jeg får til noe, sier han.
Og det er akkurat det som er poenget med prosjektet, ifølge Shane Carrick, programdirektør i Make Life Skate Life.
- En glad person klarer å ta positive valg, også når det gjelder andre ting enn skating. Og en slik holdning er smittsom. Den sprer seg også til andre rundt dem, sier han.
Hans organisasjon driver tilsvarende prosjekter i ni ulike land.
- Vi startet som skatere som hjalp andre skatere, men har blitt til skatere som hjelper andre mennesker, eller bare mennesker som hjelper mennesker, om du vil.
Tilbud for jenter
7Hills ønsker alle velkommen. Ungdommer med forskjellig bakgrunn skater sammen hver dag. Men de har også egne grupper for ungdom med få tilbud, blant annet et eget tilbud forbeholdt jenter.
- I noen konservative familier får ikke jentene lov til å drive med sport. Men foreldrene her ser på skateboard mer som et leketøy, så det er ok for dem. De sier faktisk at ungdommene «leker skateboard», så de ser det mer som lek enn som sport.
Ifølge direktør Mohammed Zakaria er 45 prosent av skaterne i parken nå jenter.
- Vi hadde en frivillig fra Storbritannia som sa at han så flere jenter her enn i skateparker i Europa. Dette er jenter som kommer til parken på eget initiativ, forteller han.
En av dem er 16 år gamle Miriam fra Syria.
- Når jeg leker skateboard føler jeg som om jeg flyr. For jeg føler meg fri, og det kjennes godt, sier hun.
Det er ikke bare ukomplisert å ha gutter og jenter sammen på samme sted. Men en av 7Hills‘ hjørnesteiner er respekt.
- Jeg husker en gang ei jente falt, og skjorta kom litt opp. En av guttene begynte å rope at hun viste fram rumpa, og vi måtte fortelle han at dersom han ikke respekterte reglene, måtte han gå. Dette er en av de få plassene der jenter føler seg trygge. Du kan til og med se gutter og jenter holde hverandre i hendene når de hjelper hverandre, og det er ganske enestående her, forteller Wauters.
Foreldre får nye venner
Men det er ikke bare ungdommene som knyttes sammen på 7Hills. På sidelinja sitter foreldrene, og får nye venner.
- De sudanske mødrene er utsatt for så mye rasisme at de vanligvis holder seg hjemme. Men her kan de bli sittende side om side med jordanske mødre. De åpner seg for hverandre. Dette er et sted der de føler seg frie, og kommer bare for å drikke en kopp te.