100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det
Trengs det en «Skikk og bruk» for nordmenn på oppdrag i utlandet? Ja, det er på høy tid, mener konsulent, eks-diplomat og eks-bistandsarbeider Rolf A. Vestvik.
- Det er utrolig mange måter man kan trå feil, og på den måten ødelegge for seg selv og de man representerer - det være seg Norge, en organisasjon eller en bedrift. Jeg ble overrasket over at det ikke allerede finnes en lærebok om dette, sier han.
Sammen med sin far, med samme fornavn, står Vestvik bak en bok på drøyt 300 sider med gode råd til nordmenn som vil unngå å tråkke i salaten - i dette tilfellet: utenlandske salater. Boka beskriver de tusener av feiltrinn nordmenn kan gjøre i utlandet - enten de er diplomater, bistandsarbeidere, ute på næringslivsoppdrag eller i annen tjeneste.
Også for bruk i Norge
- Forresten, boka er ikke bare ment for nordmenn i utlandet. Den vil også være nyttig for nordmenn i Norge som møter utlendinger og tar imot utenlandsbesøk her i landet, forklarer Vestvik, den yngre.
Selv har han bakgrunn fra partipolitisk arbeid på Stortinget, Utenriksdepartementets aspirantkurs, utestasjonering i Beograd og København, Midtøsten-desken i UD og ni års arbeid som samfunnssjef i Norges største humanitære bistandsorganisasjon; Flyktninghjelpen - i tillegg til andre oppdrag. De siste par årene har han arbeidet med konsulentvirksomhet og hatt oppdrag for offentlig og privat sektor relatert til internasjonal virksomhet.
Hans far Rolf Vestvik, uten A. i mellom, er pensjonist, med yrkesbakgrunn som kulturbyråkrat. Han har gjennom årene organisert besøk og tatt imot en rekke utenlandske gjester og artister i Norge, blant annet som prosjektleder for EU-prosjektet Festivals on the Top of Europe og som leder av Festspillene i Nord-Norge.
Suksess på det sosiale plan
Slik beskriver Vestvik (d.y.) hensikten med boka, og kopler det blant annet til kulturkunnskap og sosiale ferdigheter.
- Den tar utgangspunkt i at Norge blir mer og mer internasjonalisert. Likevel handler nordmenns møte med «det internasjonale» i bunn og grunn om tusener av møter med ulike enkeltmennesker, fra en mengde ulike land og kulturer. Det koker ned til at hvordan vi takler en rekke hverdagslige møter også vil avgjøre om vi klarer å oppnå suksess i utlandet, sier Vestvik (d.y.).
Han presiserer at boka ikke er noe vitenskapelig verk, men at det kan være et lettlest og nyttig oppslagsverk for de nordmenn som trenger noen råd på veien ut i verden.
Boka rommer blant annet temaer som kulturforståelse, internasjonale forhandlinger, riksvåpen og heraldikk (!), internasjonal protokoll og etikette, samt gode råd om klær, middager, etikk og moral og sikkerhet og helse.
- Vi håper at boka vil være særlig nyttig for unge mennesker, på terskelen til en internasjonal karriere, sier han.
Ikke spis deg mett på canapeer!
Hvis du for eksempel ikke kan «reglene» for et cocktail-party, iler herrene Vestvik og Vestvik til for å hjelpe deg: Et cocktailparty varer i 2 timer, i Norge vanligvis fra 18 til 20, mens det i utlandet ofte er fra 16 til 18. Man kommer og går når man vil, man spiser seg ikke mett på canapeer - vertinnen har beregnet 5-6 til hver - og forutsetter at alle spiser middag senere, forteller forfatterne.
Boka, som kunne hatt tittelen «100 måter å drite seg ut på i utlandet, og hvordan du unngår det», har av utgiver Hegnar Media fått den noe mer nøkterne tittelen: «Internasjonale relasjoner - slik lykkes du i utlandet».
Les Bjørn Johannessens anmeldelse av boka her: