Tilhengere av Houthi-bevegelsen markerte i september at det var gått sju år siden bevegelsen overtok Jemens hovedstad Sana. FNs menneskerettsråd har stemt for å avvikle en gruppe som etterforsker anklager om krigsforbrytelser i den blodige konflikten. Menneskerettsorganisasjoner mener avgjørelsen kom etter press fra Saudi-Arabia. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB

Saudi-press for å avvikle etterforskning av krigsforbrytelser i Jemen?

FNs menneskerettsråd avvikler en ekspertgruppe som gransker krigsforbrytelser i Jemen. Saudi-Arabia lobbet for vedtaket, mener menneskerettsaktivister.

Publisert

Et flertall blant de 47 medlemslandene stemte torsdag mot å fornye gruppas mandat med to år.

Flere europeiske land og Canada fremmet et forslag til utkast som inkluderte en forlengelse av etterforskningen. 21 land stemte imot, mens 18 stemte for. Sju avsto fra å stemme, mens Ukraina ikke registrerte sin mening i det hele tatt.

Det er den første gangen UNHRC har avvist et utkast til uttalelse siden dannelsen i 2006, sier en talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Argentina, Brasil, Frankrike, Italia, Mexico, Storbritannia, Sør-Korea og Tyskland er blant landene som stemte for. Bangladesh, Cuba, Filippinene, India, Indonesia, Kina, Libya, Pakistan og Russland er blant dem som stemte for å felle forslaget.

Japan var blant landene som avsto.

Mener Saudi-Arabia står bak

Egyptiske Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS) mener forslaget ble nedstemt etter et «åpenbart forsøk fra Saudi-Arabia og landets allierte på å sikre seg immunitet etter å ha blitt knyttet til krigsforbrytelser og andre forferdelige brudd på folkeretten i landet».

Amnesty Internationals generalsekretær Agnès Callamard raste etter avstemningen.

- Jemens befolkning har blitt forlatt. Forrådt. Nok en gang, skrev hun på Twitter.

Blodig krig

Krigen i Jemen har kostet titusenvis av menneskeliv og drevet flere millioner på flukt. FN har kalt situasjonen i landet verdens verste humanitære krise.

Rundt 80 prosent av landets 30 millioner innbygger er avhengige av nødhjelp.

Konflikten brøt ut i 2014 da den lokale Houthi-bevegelsen tok kontroll over hovedstaden Sana. Året etter gikk en regional koalisjon med Saudi-Arabia i spissen inn i krigen på regjeringens side.

Torsdagens avstemning i FNs menneskerettsråd var en alvorlig feil som vil føre til mer vold og lidelse i Jemen, mener Jeremie Smith, som leder CIHRS' kontor i Genève.

- Stater som stemte mot fornyelsen, eller som avsto fra å stemme, har valgt å gi etter for Saudi-Arabia istedenfor å beskytte livet til flere millioner mennesker, sier han.

Dårlige utsikter til fred

FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet sa før møtet i rådet at det ikke er noen fred i sikte i Jemen.

- Partene i konflikten fortsetter å handle uten å ta hensyn til sine forpliktelser i tråd med internasjonale menneskerettigheter og humanitærretten, sa hun.

Videre sa Bachelet at en rekke angrep, som enten er blitt rettet mot eller i uproporsjonalt omfang rammet sivile, kan være krigsforbrytelser, og at partene fortsetter med blant annet drap, vilkårlige pågripelser, tortur og rekruttering av barn.

Powered by Labrador CMS