Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) besøkte den okkuperte Vestbredden tidligere i år, men fikk ikke komme inn i Gaza.

Utenriksministeren: – Økt nødhjelp til folk i Gaza vurderes fortløpende

– Det er livsviktig at folk i Gaza har mat og medisiner. Norge bidrar blant annet gjennom FN og Røde Kors, som daglig redder liv og lindrer nød, sier Anniken Huitfeldt (Ap) til Panorama nyheter.

Publisert Sist oppdatert

– Vi følger nøye med på situasjonen på bakken og vil fortløpende vurdere om det er behov for mer støtte, sier Huitfeldt.

Hun understreker at det er rutiner på plass som skal sikre at norske bistandspenger ikke går til Hamas.

– Vår støtte går til palestinske selvstyremyndigheter på Vestbredden. Den går også til FN, norske og internasjonale organisasjoner og deres arbeid for at palestinerne i Gaza kan få vann, mat og medisiner. Vi gjør grundige risikovurderinger av alle som får støtte fra Norge. 

Når det gjelder dagens prosjekter i Gaza, vurderer Utenriksdepartementet nå om de er mulige å gjennomføre, og ser også på om det er bedre måter disse pengene bør brukes på.

Les også: Danmark fryser Palestina-støtten - Spania og Frankrike vil fortsette EU-støtte

Over 500 millioner i bistand

Forut for de nye kamphandlingen hadde Norge planer om å gi rundt 500 millioner kroner i bistand til de palestinske områdene, Vestbredden og Gaza i 2023. Av dette er allerede 200 millioner utbetalt, ifølge Utenriksdepartements tilskuddsportal. I tillegg til dette kommer kjernestøtten til FN-organisasjonen for palestinske flyktninger, UNRWA.

De største avtalene er med Verdensbanken (budsjettstøtte) , International Bank for Reconstruction and Development, FN utviklingsprogram (UNDP), UNRWA og UNOCHA, og WHO Verdens Helseorganisasjon.

Det ble gitt 667 millioner kroner i norsk bistand til de palestinske områdene i fjor. I løpet av de siste 10 årene er et gitt totalt 7 milliarder kroner i bistand.

Flyktninghjelpen, Norsk folkehjelp og Norwac er de største norske organisasjonene på bakken. I 2022 disponerte de henholdsvis 300 millioner, 230 millioner kroner og 201 millioner kroner.

Les også: KrF og Frp vil fryse langsiktig bistand til de palestinske områdene

WHO: Trenger humanitær korridor

Verdens helseorganisasjon (WHO) ber om at det opprettes en humanitær korridor til Gazastripen.

– WHO ber om en slutt på volden. En humanitær korridor trengs for at nødvendig medisinsk utstyr skal nå fram til folk, sier talsperson Tarik Jesarevic på en pressekonferanse, ifølge NTB.

De medisinske forsyningene som var på Gazastripen før angrepene i helgen, er brukt opp, ifølge WHO. Organisasjonen sier at 13 helsefasiliteter på Gazastripen er blitt rammet av israelske luftangrep.

Bombardementet kommer etter Hamas' angrep mot Israel i helgen.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus møtte Egypts president Abdel Fattah al-Sisi mandag for å diskutere tilførselen av humanitært utstyr til Gazastripen, ifølge Jasarevic

Sivile fordrevet 

FN opplyser at over 187.000 palestinere er fordrevet fra sine hjem på Gazastripen siden krigen mellom Hamas og Israel brøt ut, skriver NTB.

«Tallene ventes å øke ytterligere», skriver FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) i en oppdatering.

Nesten 137.500 av de fordrevne har søkt tilflukt på 83 UNRWA-drevne skoler i alle områdene på Gazastripen. Organisasjonen skriver at de gjør alt de kan for å tilby grunnleggende tjenester til de fordrevne, men at forholdene er vanskelige med overfylte tilfluktsrom og begrenset tilgang på drikkevann.

«Ettersom luftangrepene fortsetter, søker flere og flere internt fordrevne ly på UNRWAs skoler.»

Et av UNRWAs kontorer i Rimal-bydelen i Gaza by fikk omfattende ødeleggelser i et luftangrep, skriver organisasjonen videre. Totalt har 18 av UNRWAs lokaler blitt rammet siden lørdag, melder NTB.

Ifølge helsedepartementet på Gazastripen er 687 palestinere drept og 3726 såret i israelske luftangrep siden lørdag, skriver The Guardian. FN-kontoret OCHA sier at 790 boliger har blitt fullstendig ødelagt mens 5330 har fått alvorlige skader.

Israel har som svar på Hamas' angrep lørdag kunngjort en total blokade av Gazastripen og kuttet vannforsyningen. Ifølge forsvarsminister Yoav Gallant betyr det «ikke noe strøm, ikke noe mat, ikke noe vann, ikke noe drivstoff, alt er stengt», for Gazas 2,3 millioner innbyggere.

- Må skåne sivile

Israels angrep mot Gazastripen har truffet boligblokker og skoler og dermed rammet sivile, sier FNs menneskerettssjef Volker Türk.

– Folkeretten er klar: Forpliktelsen til å hele tiden ta vare på og skåne sivilbefolkningen og sivil infrastruktur forblir gjeldende under angrepene.

Türk sier også at sivile aldri må bli brukt som forhandlingskort, og sikter da til israelerne som er blitt kidnappet av Hamas i forbindelse med bevegelsens angrep mot Israel i helgen.

Powered by Labrador CMS