Iranske Narges Mohammadi får Nobels fredspris for 2023.

Narges Mohammadi fra Iran får Nobels fredspris for 2023

Den fengslede iranske aktivisten og journalisten Narges Mohammadi får Nobels fredspris for 2023.

Publisert Sist oppdatert

Mohammadi er fengslet 13 ganger og dømt fem ganger. Til sammen er hun dømt til 31 år i fengsel og 154 piskeslag, sier Nobelkomiteens leder.

– Mohammadi er fortsatt i fengsel når jeg snakker nå, sier Berit Reiss-Andersen.

«Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2023 skal gå til Narges Mohammadi for hennes kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og hennes kamp for menneskerettigheter og frihet for alle», heter det i begrunnelsen fra Nobelinstituttet.

Reiss-Andersen viser også til fengslingen av aktivisten Mahsa Ahmadi som døde i moralpolitiets varetekt. Det utløste voldsomme demonstrasjoner.

– Demonstrantenes slagord, «kvinne – liv – frihet», er dekkende for Narges Mohammadis’ innsats og dedikasjon, sier hun.

Fakta om Nargis Mohammadi:

  • Iransk journalist og menneskerettsaktivist. Sitter for tiden fengslet.
  • 51 år (født i Zanjian, Iran 21.04-72).
  • Visepresident for Forsvarere av menneskerettigheter (DHRC), som ledes av fredsprisvinner Shirin Ebadi.
  • Er blitt fengslet flere ganger. Ble fengslet i 2021 da hun deltok i minnestunden til Ebrahim Ketbadar, som ble drept under en demonstrasjon. Det at hun var nominert til Nobels fredspris, ble da trukket fram som fiendtlig aktivitet. Sa i 2022 at hun var dømt til fengsel i 8 år og 2 måneder, samt 74 piskeslag. Straffen er senere utvidet.
  • Har anklaget fengselsvesenet for seksuele og fysiske overgrep mot innsatte kvinner.

Kilde: NTB

– Under mottoet deltok flere hundre tusen iranere i fredelige protester mot myndighetenes brutalitet og kvinneundertrykking. Prestestyret slo hardt ned på protestene. Mer enn 500 demonstranter ble drept, sier Nobelkomiteens leder.

Det var 351 nominerte til årets fredspris – 259 enkeltpersoner og 92 organisasjoner.

Viktig pris

Fredsprisen til Narges Mohammadi kaster lys over iranske kvinners mot og besluttsomhet, mener FNs høykommissær for menneskerettigheter.

– Vi har sett motet og besluttsomheten deres i møte med represalier, krenkelser, vold og fengslinger, sier talskvinne Elizabeth Throssell.

– De er blitt trakassert for det de gjør eller ikke har på seg. Det er kommet stadig flere juridiske, sosiale og økonomiske tiltak mot dem. Dette er virkelig noe som kaster lys over iranske kvinners mot og besluttsomhet og hvordan de er en inspirasjon for verden, sier hun videre.

Broren til fredsprisvinner Narges Mohammadi sier til TV 2 at søsteren alltid har vært langt fremme når det gjelder menneskerettigheter.

Broren, som heter Hamidreza Mohammedi, sier det er vanskelig å tro at søsteren har vunnet prisen.

– Det har vært et veldig vanskelig år for alle i Iran. Narges har alltid vært foran i aktivisme og menneskerettighet, sier han også til kanalen.

– Det er så mange store navn, at Narges har blitt kåret til prisvinneren er en stor seier, ikke bare for Narges, men for hele Iran, sier Hamidreza Mohammadi.

Stortingspresident Masud Gharahkhani hyller årets fredsprisutdeling og sier den går til alle de modige løvinnene som kjemper for frihet i Iran.

– Jeg vil gratulere årets mottaker av Nobels fredspris, fra Narges Mohammadi fra Iran til alle de modige løvinnene som kjemper for frihet, demokrati og menneskerettigheter mot de brutale regimene. Kampen fortsetter til Azadi (Frihet på persisk), skriver Gharahkhani på X/Twitter

Direktør ved PRIO, Henrik Urdal, mener årets tildeling er en viktig pris:

– Narges Mohammadi var på toppen av min liste. Fredsprisen er utrolig viktig for kvinners rettigheter i Iran. Iranske kvinner har kjempet for likestilling og frihet i generasjoner, og drapet på Mahsa Amini utløste nye bølger av kamp mot undertrykkelse og vold mot kvinner. Dagens prisvinner, som sitter fengslet i Teheran, sender en kraftfull beskjed til iranske ledere om at kvinners rettigheter er grunnleggende over alt i verden, sier han i en kommentar.

FN krever løslatelse

Etter kunngjøringen i formiddag kom FN med en oppfordring til Iran om å løslate Mohammadi og andre menneskerettighetsaktivister.

– Mohammadis sak er et symbol på den enorme risikoen kvinner tar for å forsvare rettighetene til alle iranere. Vi ber om løslatelsen av henne og alle menneskerettighetsforkjempere fengslet i Iran, sier Elizabeth Throssell, talskvinne for FNs høykommissær for menneskerettigheter.

51-åringen er visepresident i organisasjonen Forsvarere av menneskerettigheter (DHRC), som ledes av den tidligere fredsprisvinneren Shirin Ebadi.

Iranske myndigheter har så langt ikke kommet med noen offisiell kommentar til tildelingen, men det iranske nyhetsbyrået Fars hevder Vesten har gitt Nobels fredspris til Narges Mohammadi for hennes «handlinger mot Irans nasjonale sikkerhet».

Påstanden fra Fars ble gjengitt av nyhetsbyrået Reuters fredag, etter at årets fredsprisvinner ble kunngjort i Oslo.

Nobelkomiteen begrunnelse: 

«Zan – Zendegi – Azadi”«Kvinne – liv – frihet.» 

Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2023 skal gå til Narges Mohammadi for hennes kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og hennes kamp for menneskerettigheter og frihet for alle. Hennes modige kamp har kostet henne dyrt. Til sammen har myndighetene arrestert henne 13 ganger, domfelt henne fem ganger, og dømt henne til i alt 31 år i fengsel og 154 piskeslag. Narges Mohammadi er fortsatt sperret inne.

I september 2022 ble den unge kurdiske kvinnen Mahsa Jina Amini drept i det iranske moralpolitiets varetekt. Drapet utløste de største politiske demonstrasjonene mot presteregimet siden det kom til makten i 1979. Under mottoet «Kvinne – Liv – Frihet» deltok flere hundre tusen iranere i fredelige protester mot myndighetenes brutalitet og kvinneundertrykking. Prestestyret slo hardt ned på protestene: Mer enn 500 demonstranter ble drept. Flere tusen ble såret, mange blindet av politiets gummikuler. Minst 20 000 ble arrestert og holdt i regimets varetekt.

Demonstrantenes slagord, «Kvinne – Liv – Frihet», er dekkende for Narges Mohammadis’ innsats og dedikasjon.

Kvinne. Hun kjemper kvinners kamp mot systematisk diskriminering og undertrykking.

Liv. Hun støtter kvinners kamp for retten til å leve fullverdige liv. Denne kampen er blitt møtt med forfølgelse, fengsling, tortur og død.

Frihet. Hun kjemper for friheten til å ytre seg og utfolde seg; en kamp mot at kvinner må skjule og dekke seg til. Demonstrantenes krav om frihet gjelder ikke bare kvinner, men hele befolkningen.Allerede på 1990-tallet, som ung fysikkstudent, markerte Narges Mohammadi seg som en forkjemper for likestilling og kvinners rettigheter. Etter studiene arbeidet hun som ingeniør og som spaltist i ulike reformvennlige aviser. I 2003 ble hun knyttet til Senter for forsvarere av menneskerettigheter i Teheran. Senteret ble stiftet av fredsprisvinneren Shirin Ebadi. I 2011 ble Narges Mohammadi arrestert for første gang, og dømt til flere års fengsel for sitt arbeid for å hjelpe fengslede aktivister og deres pårørende.

To år senere, da hun var løslatt mot kausjon, kastet Narges Mohammadi seg inn i en kampanje mot bruk av dødsstraff. Iran har lenge vært blant de land i verden som, i forhold til folketall, henretter flest innbyggere per år. Bare siden januar 2022 er mer enn 860 fanger blitt straffet med døden.

Kampen mot bruk av dødsstraff førte til at Narges Mohammadi i 2015 igjen ble arrestert og dømt til nye år bak murene. Tilbake i fengslet startet hun i 2015 en kamp mot regimets systematiske bruk av tortur og seksualisert vold mot politiske fanger, særlig kvinner, i iranske fengsler.

Fjorårets protestbølge nådde inn til de politiske fangene i det beryktede Evin-fengslet i Teheran. Igjen tok Narges Mohammadi lederskap. Fra fengslet uttrykte hun sin støtte til demonstrantene og organiserte solidaritetsaksjoner blant de innsatte. Fengselsmyndighetene svarte med å gjøre soningsforholdene enda strengere. Narges Mohammadi fikk forbud mot å ringe og motta besøk. Likevel fikk hun smuglet ut en artikkel som New York Times publiserte på ettårsdagen for drapet på Mahsa Jina Amini. Budskapet var: «Jo flere av oss de stenger inne, jo sterkere blir vi.» Fra fengslet har Narges Mohammadi bidratt til at protestene ikke har ebbet ut.

Narges Mohammadi er kvinne, menneskerettighetsforkjemper og frihetshelt. Den Norske Nobelkomite vil med årets pris hedre hennes modige kamp for menneskerettigheter, frihet og demokrati i Iran. Prisen er samtidig en anerkjennelse av de hundretusener som, i det foregående året, har protestert mot prestestyrets diskriminering og undertrykking av kvinner. Bare gjennom like rettigheter for alle, kan verden oppnå den folkenes forbrødring som Alfred Nobel ønsket å fremme. Prisen til Narges Mohammadi inngår i en lang tradisjon der Den Norske Nobelkomite har gitt fredsprisen til kamp for sosial rettferdighet, menneskerettigheter og demokrati. Dette er viktige forutsetninger for varig fred.

Powered by Labrador CMS