Norge frykter global vaksinekrise – gir 20 millioner i koronahjelp til India
Pengene vil gå via Verdens helseorganisasjon (WHO) og Røde Kors. India Røde Kors har en sentral rolle i koronaresponsen gjennom sine lokale nettverk, påpeker UD. Den norske tøtten vil blant annet bidra til ambulansetjenester med oksygen, informasjonskampanjer for å fremme smittevern, hygienepakker, smittevernsutstyr og mat i tillegg til drift av operasjonssentraler.
Krevende situasjon
- Situasjonen i India er svært alvorlig, med høye smittetall og mange døde. Norge vil bidra med 20 millioner kroner i humanitære midler for å støtte befolkningen i den svært krevende situasjonen landet står i, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Støtten vil blant annet bidra til ambulansetjenester med oksygen, informasjonskampanjer for å fremme smittevern, hygienepakker, smittevernutstyr og mat i tillegg til drift av operasjonssentraler.
- Koronaviruset forholder seg ikke til grenser, viruset og nye mutasjoner spres raskt over landegrenser og kontinenter. At vi lykkes med å bekjempe pandemien globalt, er avgjørende også for smittesituasjonen i Norge, sier Eriksen Søreide i en pressemelding.
India har vært spesielt hardt rammet av landets andre koronabølge. Sykehusene er overfylt, det er mangel på oksygen og det indiske helsedepartementet har denne uka rapportert om over 2.700 koronadødsfall daglig.
India har slitt med å få tilgang til nok oksygen til å behandle korona-syke.
Den globale pandemikoalisjonen ACT Accelerator, som Norge leder sammen med Sør-Afrika, har nå etablert en egen innsatsgruppe (Covid-19 Oxygen Emergency Taskforce) som jobber med å sikre tilgang til medisinsk oksygen til fattige land.
Utenlandsk hjelp
Tirsdag denne uken ankom den første forsendelsen med medisinsk utstyr fra Storbritannia. USA, Tyskland, Israel, Frankrike og Pakistan har også lovet å hjelpe India. Tirsdagens forsendelse var den første av ni fra Storbritannia denne uken. Til sammen dreier det seg om 495 oksygenkonsentratorer og 140 respiratorer.
- Den nasjonale katastrofen som nå rammer India kan raskt bli en global vaksinekrise. India er en av verdens største vaksineprodusenter, og mange lav- og mellominntektsland er avhengig av leveranser fra India. Dette viser med tragisk tydelighet hvordan pandemien må bekjempes globalt, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i en uttalelse.
Det samme budskapet hadde Anthony Fauci, hoved helserådgiver i Det hvite hus, som overfor The Guardian sa at verden har gjort for lite samlet for å hjelpe India.
Færre vaksiner til andre land
India er et av verdens største vaksineprodusenter og er en viktig leverandør av vaksiner til den globale fordelingsmekanismen Covax. Dersom krisen i India fortsetter frykter Ulstein at vaksineleveranser til andre land bli halvert eller forsinket. Det kan føre til enorme konsekvenser for utbredelsen av pandemien globalt med nye store utbrudd i land med begrenset sykehuskapasitet.
- Vaksiner er den beste metoden for å stanse pandemien. I India har kun ni prosent av de 1,3 milliarder innbyggerne mottatt sin første covid-19-vaksine, og det i et land som har egen vaksineproduksjon. Samtidig har andre land bestilt vaksiner til å vaksinere egen befolkning flere ganger. Det gir oss nok en påminning om nødvendigheten av å styrke produksjonskapasiteten av vaksiner og sikre en mer rettferdig fordeling, påpeker Ulstein.
Tidligere onsdag skjerpet UD reiserådene og de fraråder nå reiser til India og landets naboland, samt Irak.