300 millioner indere skal vaksineres
Myndighetene i India forbereder seg på en massiv vaksinasjonskampanje etter godkjenningen av koronavaksinen til Astra Zeneca og en egenprodusert vaksine.
Håpet er å få vaksinert 300 millioner mennesker i løpet av et halvt år. Nesten 100.000 helsearbeidere har fått opplæring for å kunne bidra i arbeidet.
Det indiske legemiddelverket erklærte søndag at to vaksiner har fått nødgodkjenning. Den ene er vaksinen som er utviklet av det britiske selskapet Astra Zeneca og Universitetet i Oxford.
En milliard doser av denne vaksinen skal etter planen produseres av det indiske selskapet Serum Institute, som er verdens største vaksineprodusent. Dosene skal brukes både i India og andre utviklingsland.
Ikke ferdig testet
I tillegg er det gitt nødgodkjenning til en vaksine utviklet av selskapet Bharat Biotech i samarbeid med indiske myndigheter.
Den kan nå tas i bruk til tross for at den tredje fasen av testingen ikke er fullført. Eksperter har stilt spørsmål ved beslutningen om å godkjenne denne vaksinen allerede nå, og myndighetene sier den foreløpig bare skal brukes i begrenset omfang.
Et av formålene skal være å gi helsevesenet flere alternativer i vaksineringsprosessen, blant annet når de står overfor muterte varianter av koronaviruset.
- Vil bli stolte
Statsminister Narendra Modi skriver på Twitter at godkjenningene er et avgjørende vendepunkt i kampen mot covid-19. Han understreker også at begge vaksinene skal produseres i India.
- Det vil gjøre alle indere stolte, mener statsministeren.
De to vaksinene har én ting felles: De trenger ikke å oppbevares under ekstremt lave temperaturer. Siden de kan lagres og fraktes i mer normale kjøleskap, blir det lettere å bruke dem i India og andre utviklingsland med begrensede ressurser og varierende infrastruktur.
India gjennomførte lørdag en stor øvelse for å teste systemet for å få vaksinene ut til ulike deler av landet.
Mange er skeptiske
De som skal vaksineres først i India, er helsearbeidere, politifolk, soldater og personer over 50 år med underliggende sykdommer og helseproblemer.
Men på samme måte som i mange andre land, er det også i India en del innbyggere som er skeptiske til å ta vaksiner som er utviklet på kort tid. En undersøkelse viste nylig at 69 prosent ikke har noe hastverk med å vaksinere seg.
India har påvist 10,3 millioner koronasmittede og er landet i verden med flest smittetilfeller etter USA. Det bor over 1,3 milliarder mennesker i India, som har den største befolkningen i verden med unntak av Kina.