Antallet mennesker som er berørt av sult steg til 828 millioner i løpet av fjoråret, ifølge ny FN-rapport. Her venter kvinner på å motta mat og helsetjenester i Dinsoor-leiren for internt fordrevne i det sultrammede Somalia.

FN: Vi beveger oss i feil retning i bekjempelsen av sult og underernæring

Verden går i gal retning i arbeidet med å få slutt på sult, matusikkerhet og underernæring i alle former innen 2030. Det konkluderer FN med i sin årlige rapport om matsikkerhet og ernæring.

Publisert Sist oppdatert

Antallet mennesker som er berørt av sult, steg til 828 millioner i 2021. Det er en økning på 46 millioner siden 2020, ifølge nye tall i FN-rapporten om matsikkerhet og ernæring.

Tallene, som ble lagt frem på onsdag, kan også komme til å stige de neste månedene på grunn av den globale prisøkningen på mat, drivstoff og gjødsel som følge av krigen i Ukraina. Det la David Beasley, sjefen for Verdens matprogram, som er en av FN-organisasjonene bak rapporten, vekt på.

– Et rekordhøyt antall mennesker på 345 millioner er på randen til å sulte. Og svimlende 50 millioner mennesker i 45 ulike land er bare et skritt unna hungersnød. Resultatet av dette vil være global destabilisering, sult og massemigrasjon i stor skala, ifølge Beasley.

I tillegg til alle som står overfor sult, og hungersnød til ytterste konsekvens, har mange problemer med å skaffe nok ernæringsrik mat.

De ferskeste tilgjengelige bevisene tyder på antallet mennesker i verden som ikke har råd til en sunn diett, økte med 112 millioner til nesten 3,1 milliarder, står det i rapporten.

Les også: Vil innføre spesialskatt for dem som har tjent seg søkkrike på pandemien

Rammer skjevt

Som de fleste andre kriser, rammer sultkrisen mennesker ulikt.

Sult rammer 56,6 millioner i Latin-Amerika og Karibia, 425 millioner i Asia og 278 millioner mennesker i Afrika, ifølge rapporten.

Jenter og kvinner lider også mest, og så mange som 70 prosent av de som sulter er jenter og kvinner.

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge, sier til NTB at de har blitt varslet av kolleger i flere land om jenter som blir giftet bort fordi familiene ikke lenger har råd til å brødfø dem.

– Veldig mange jenter rapporterer om seksuelle overgrep og trakassering i forbindelse med vannhenting og matutdeling. Jenter er også de første som tas ut av skolen under matkriser, men dette påvirker også alle andre barn, sier Partapuoli.

– Nå ser vi at hele klasserom står tomme fordi elevene er for sultne til å komme på skolen. Dette vil ha katastrofale konsekvenser for verden, legger hun til.

Les også: Her er verdens mest sultkritiske områder

Tvunget til å spise råttent kjøtt

Også Redd Barna er bekymret, og omtaler sultkrisen som den verste på flere tiår.

– Det er familier som har fortalt våre ansatte at de spiser råttent kjøtt, drikker skittent vann fra vanntrauene til kuene og er tvunget til å kjempe mot ville dyr for å få nok mat, sier organisasjonens nødhjelpssjef Gabriella Waaijman.

– Hvis vi ikke handler nå vil mange liv gå tapt, og mange år med utvikling vil gå i vasken på grunn av den dødelige kombinasjonen av krig, klimakrisen og den økonomiske krisen etter korona, legger hun til.

Ifølge FN-rapporten er det viktig at regjeringer i hele verden omprioriterer og øker støtten til produksjon av næringsrik mat.

– Det vil gjøre en sunn diett billigere og mer tilgjengelig for alle, heter det i rapporten.

Les også: Harde forhandlinger mellom medlemslandene – men WTO er fortsatt langt unna en løsning på sultproblemet

Powered by Labrador CMS