Pasienter og familier flyktet fra al-Aqsa-sykehuset i Deir al-Balah søndag.

Gaza: FN hardt rammet av Israels evakueringsordrer – pasienter flykter fra sykehus

FNs nødhjelpsarbeid i Gaza er nærmest stanset opp som følge av Israels evakueringsordre i Deir al-Balah. Samtidig flykter pasienter fra byens sykehus.

Publisert Oppdatert

En høytstående tjenestemann i FN opplyste tidligere mandag til internasjonale nyhetsbyråer at nødhjelpsoperasjonene var stanset helt opp på Gazastripen.

Senere presiserte FN at vedkommende viste til at det er forflytning av nødhjelpsforsyninger og personell som har stoppet opp. Deler av hjelpearbeidet som ansatte i FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) utfører, fortsetter.

– Hvis hjelpearbeidere befinner seg blant en spesifikk befolkning i et bestemt område, og de har verktøyene til å jobbe, dele og levere, så gjør de det, sier talsmann Stephane Dujarric til pressen i New York mandag.

Han understreker imidlertid at dette utgjør «en halv dråpe». 15 steder der FN og hjelpeorganisasjoner holdt til, samt fire FN-lagre, rammes av den siste evakueringsordren.

UNRWA bekrefter at de fortsetter driften ved minst åtte primærhelsetjenestesentre og over 90 andre helsestasjoner. Samtidig påpeker FNs nødhjelpskontor OCHA at ordren i praksis «snur opp ned på en hel livreddende humanitær sentral som ble opprettet i Deir al-Balah etter evakueringen fra Rafah i mai».

– Hvor skal vi flytte nå? spør den ikke navngitte FN-tjenestemannen, som legger til at FN-ansatte måtte flykte så raskt at utstyr ble etterlatt.

Sykehus tømmes

Deir al-Balah huser også et av de siste sykehusene i Gaza som fortsatt er i drift, al-Aqsa-sykehuset. Den israelske hæren har ikke beordret evakuering av selve sykehuset, men det ligger midt i området som er omfattet av den siste ordren. Mange pasienter og sivile som har søkt tilflukt der, har derfor lagt ut på flukt.

De frykter at sykehuset vil bli fanget i kampene eller bli angrepet av israelske soldater.

Mange flyktet mandag til fots fra sykehuset og omkringliggende områder, melder journalister i Gaza. Noen trillet pasienter på bårer, mens andre bar på syke barn, madrasser, tepper eller poser med klær. Én bar på en tenåring som var lam i beina og klamret seg fast til en pose med intravenøs væske.

– Hvor skal vi få medisin? Hvor skal pasienter som meg selv gå? spør Adliyeh al-Najjar mens hun tar seg en hvil utenfor sykehusporten.

Fire skoler i området er også evakuert.

Klarer ikke levere nok mat

Mandag opplyste FN at de bare har klart å levere rundt halvparten av maten som trengs til befolkningen i Gaza de siste to månedene. Årsaken er israelske begrensninger, pågående kamper og ødelagte veier, ifølge Verdens matvareprogram (WFP).

Det FN-støttede initiativet IPC sa i juni at det er høy risiko for hungersnød på Gazastripen, og at nesten hele befolkningen på 2,3 millioner palestinere er rammet av ulik grad av sult.

Israel hevder de slipper inn ubegrensede mengder nødhjelp til Gaza og mener FN er skyld i at de ikke klarer å levere den.

Den israelske hæren (IDF) har kontrollert alle Gazas grenseoverganger siden de erobret grenseovergangen til Egypt i mai. De såkalte humanitære sonene som Israel erklærte i starten av krigen, blir stadig mindre.

Stadig flere telt på stranden

Tusenvis av palestinere har stimlet sammen i teltleirer langs strendene ved Middelhavet, der det er dårlig tilgang på vann og mat. Sykdommer sprer seg raskt, advarer hjelpearbeidere. Ferske satellittbilder fra PlanetLabs, som nyhetsbyrået AP har analysert, viser at det blir stadig tettere mellom teltene.

Hittil i august har IDF utstedt 16 evakueringsordrer på Gazastripen, noe som har rammet rundt 258.000 innbyggere, ifølge FN. Fem av dem kom i forrige uke, og det er det høyeste antall ordrer på én uke i den ti måneder lange krigen.

Siden krigen brøt ut, er det bare rundt 11 prosent av Gaza som ikke er blitt omfattet av slike evakueringsordrer, påpeker FN.

«En farlig kampsone»

IDF begrunner evakueringsordrene med at Hamas og andre militante palestinere opererer i området og at sivile må flykte i sikkerhet.

De siste evakueringsordrene for Deir al-Balah-området ble utstedt sent søndag og har tvunget mange palestinere på flukt på ny.

I en melding på X beordrer IDF innbyggere i enkelte områder til å umiddelbart dra vestover, ettersom områdene de befinner seg i, «er å betrakte som en farlig kampsone».

– Vår skjebne er å dø

Det var en eksplosjon 250 meter fra al-Aqsa-sykehuset søndag som utløste panikken og masseflukten, ifølge Leger Uten Grenser (MSF).

– Resultatet er at MSF vurderer hvorvidt vi skal innstille sårbehandlingen inntil videre, samtidig som vi vil prøve å opprettholde livreddende behandling, sier MSF på meldingstjenesten X.

Av rundt 650 pasienter som var på sykehuset før evakueringsordren, er det bare 100 igjen, tilføyer MSF, som siterer helsedepartementet.

Fatimah al-Attar kjempet for å holde igjen tårene da hun forlot sykehusområdet og satte kursen mot teltleirene mandag.

– Vår skjebne er å dø. Det er ingen steder for oss å dra. Det finnes ikke noe trygt sted, sa hun til nyhetsbyrået AP.

Powered by Labrador CMS