Leger uten grenser ber Mosambik sikre mer nødhjelp til områder rammet av terror
Et titalls mennesker halshogd og lemlestet på en fotballbane i en landsby helt nord i Mosambik. Den seneste voldshandlingen og over 600 angrep utført av opprørere de siste årene har drevet 430 000 mennesker på flukt. Leger uten grensen ber myndighetene åpne for flere nødhjelpsarbeidere og økt hjelpeinnsats i Cabo Delgado-provinsen.
Siden oktober 2017 har opprørsgrupper som bruker symbolene til IS eller al Shabaab herjet landsbyer helt nord i Mosambik der en gryende gassindustri er under oppbygging. Flere av opprørslederne er fra landsbyer i et området som er preget av stor fattigdom.
- Den humanitære krisen vi nå opplever har vi sett i gjæring i lengre tid, sier maritim rådgiver i Leger Uten Grenser, Jack Herheim til Bistandsaktuelt. Han har selv har vært på flere oppdrag i Mosambik.
Da angrepene begynte søkte flere tusener mennesker tilflukt på øyene ikke langt fra kysten nord for byen Pemba. Kummerlige leirer med internt fordrevne ligger side om side med luksus feriehus, som nå er uten turister. Denne delen av kysten var tidligere en ferieparadis.
Under et kartleggingsreise ut til øyene i fjor høst oppdaget teamet fra Leger uten grenser store behov og mange tilfeller av «sterk diarè».
Nå er det for farlig for hjelpearbeidere å oppholde seg på øyene. Da kystbyen Mocimboa de Praia ble erobret av opprørere i august måtte Leger uten grenser trekke seg ut. Det samme skjedde da innenlandsbyen Macomia ble angrepet. Organisasjonen opplyser at 20 helsesentre og klinikker er ødelagt som følge av konflikten de siste tre årene.
Flykter til provinshovedstaden
Hjelpeorganisasjonen bistår nå mosambikiske helsemyndigheter i byen Pemba. Alt hjelpearbeid i landet skjer i samarbeid med myndighetene. Derfor er det også sentralmyndighetene i Maputo som må åpne for økt humanitær innsats.
- Bare i forrige uke ankom rundt 10.000 mennesker med båt til Pemba, hovedstaden i provinsen. De var dehydrerte og flere kvinner hadde født om bord. Det har også vært flere tilfeller av alvorlig og potensielt livsfarlig diaré. Det har lagt stort press på lokale helsearbeidere den siste måneden, noe som forventes å øke fremover, sier Jack Herheim.
I Pemba bor de fordrevne i midlertidige steder som på skoler eller hos vertsfamilier. Den store flyktningstrømmen har ført til at befolkningen i byen har vokst med en tredjedel.
- Svært strenge reiserestriksjoner i forbindelse med korona-viruset og andre administrative begrensninger gjør det vanskelig å få kvalifisert personell til Cabo Delgado. Det er også vanskelig å få inn forsyninger. De fleste av veiene er utrygge, sier Herheim.
Behovet for nødhjelp er også langt mer omfattende enn hva Leger Uten Grenser kan dekke.
- Vi er dypt bekymret for den pågående volden og behovene som bare blir større og større i Cabo Delgado. Flere og flere blir drevet på flukt, og den kommende regntiden vil forverre situasjonen ytterligere. Folks grunnleggende behov blir ikke ivaretatt og en større humanitær innsats må på plass umiddelbart. Vi ber derfor innstendig om at myndighetene i Mosambik sørger for å mobilisere flere hjelpearbeidere og at mer utstyr kommer på plass uten forsinkelser, sier Herheim.
FN ber om granskning
FN har bedt myndighetene i Mosambik om å granske de seneste rapportene om massakre i Cabo Delgado-provinsen. Disse vant sted i flere landsbyer i nærheten av byen der Leger uten grenser tidligere hadde personell. Det er vanskelig for journalister å arbeide i området, slik at det tar tid å få opplysninger bekreftet av uavhengige kilder. Samtidig har menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International anklaget også regjeringshæren for overgrep mot sivilbefolkningen i jakten på opprørsgruppene.
I slutten av oktober angrep opprørere, som trolig krysset grenseelven fra Mosambik, en landsby helt sør i Tanzania. Landets sikkerhetsmyndigheter sa at de hadde klart å arrestere flere av de involverte i en militæroperasjon.
Flere private sikkerhetsselskaper bistår Mosambiks hær i jakten på opprørere, uten at antall angrep har gått særlig ned.