I Syrias ruiner: «Livet er sterkere enn døden»
I den utbombede byen Homs ville brudeparet vise at «livet er sterkere enn døden». Syriske regjeringsstyrker og russiske bombefly legger nå hele bydeler, inkludert sykehus, i det vestlige Syria i grus. FN frykter det vil kutte nødhjelpen til hundretusener av trengende. Leger uten grenser er «ekstremt bekymret».
Bashar al-Assad gjeninntar byer vest i Syria. Med støtte av russiske bombefly står regjeringsstyrker nå i utkanten av Aleppo.
Hundretusener av sivile kan bli avskåret fra matforsyninger dersom syriske regjeringsstyrker fortsetter fremrykkingen inn i opprørskontrollerte deler av byen, mener FN.
Ny maktstrukturer
Ifølge Thomson Reuters markerer offensiven en av de viktigste skiftene i den fem år lange borgerkrigen som har drept 250 000 og drevet 11 millioner mennesker på flukt.
Maktstrukturen er i ferd med å endres i de vestlige områdene av Syria, der Assad har gjennvunnet kontrollen i flere områder rundt landets største og viktigste byer.
Homs er kanskje det tydeligste eksempelet på hvilke ødeleggelser borgerkrigen i Syria har ført til. Byen var en gang landets tredje største, men har blitt bombet i filler av regjeringsstyrkene.
En video, publisert blant annet i the Guardian, viser de enorme ødeleggelsene i det som en gang ble kalt «revolusjonens hovedstad». Byen ble tatt tilbake av Assad fra opprørsstyrkene i 2014; når fortsetter diktatorens styrker fremmarsjen nordover mot Aleppo.
- Les også: «En diktator med skjegg, eller en diktator med slips? Ingen av dem er løsningen for Syria»
Russisk flystøtte
Med støtte fra russiske luftangrep, iranske soldater og libanesiske Hizbollahkrigere, har Bashar al-Assad nå lansert en storoffensiv i områdene rundt Aleppo. I Byen som har vært delt mellom regjeringen og opprørere de siste årene er mer enn 500 mennesker drept siden starten på det syriske regimets offensiv for snart to uker siden.
Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opptelling av 506 ofre, omfatter dét drepte på alle sider i konflikten.
FN frykter at framrykkingen nå kan føre til at veien som har fungert som den siste livslinjen mellom opprørskontrollerte områder og den tyrkiske grensen, blir brutt.
«Det kan føre til at opp til 300 000 mennesker som fortsatt bor i byen, ikke får tilgang til nødhjelp», skriver FNs nødhjelpskontor i en uttalelse.
Den tyrkiske regjeringen frykter at kampene i Aleppo-provinsen kan føre til at opptil 600 000 syrere flykter til den tyrkiske grensa, ifølge NTB.
Store matbehov
Visestatsminister Numan Kurtulmus har beskrevet situasjonen som et «verste tilfelle». Det sier ikke lite for et land som så langt har tatt i mot mer en 2,7 millioner flyktninger fra det boregrigsherjede nabolandet.
FNs Verdens Matvareprogram (WFP) har startet å dele ut livsnødvendig mat til mennesker på flukt fra den siste økningen av vold i nordlige Aleppo.
I en pressemelding, sendt ut i går, skriver FN-organisasjonen at maten ble transportert med kolonner over grensen fra Tyrkia inn i den lille byen A'zaz 30 kilometer nordvest for Aleppo, nær den syrisk-tyrkiske grensen.
Tusenvis av fordrevne mennesker har samlet seg i A'zaz for å søke tilflukt i nærheten av Bab Al Salam grenseovergang, ifølge WFP som venter at flere tusener er ventet å ankomme om kampene fortsetter.
- Situasjonen er ganske ustabil og uklar i det nordlige Aleppo med familier på flukt som søker sikkerhet. Vi er svært bekymret, men vi gjør alt vi kan for å få nok mat til alle de som sulter, og frakter det inn gjennom den gjenværende åpne grensen fra Tyrkia, sier sier Jakob Kern, WFPs landdirektør i Syria.
Kollaps av helsevesenet
Ifølge Leger uten grenser har harde kamper i A'zaz ført til en total kollaps av helsevesenet. Det har forverret situasjonen ytterligere og skapt en uholdbar humanitær situasjon.
- A'zaz har vært et av de hardest rammede områdene i denne brutale krigen, og igjen ser vi helsehjelp komme under angrep, sier feltarbeider Sebastian Stein i Leger Uten Grensers, som selv har arbeidet i Syria.
Flere sykehus og mindre klinikker i Azaz og områdene rundt Aleppo har blitt truffet av luftskyts de siste to ukene, inkludert tre sykehus støttet av Leger Uten Grenser.
- Vi er ekstremt bekymret for situasjonen, særlig sør i Azaz, hvor medisinsk personell flykter for livet og sykehus blir dermed helt stengt eller kun kan tilby svært begrenset hjelp, sier Stein.