Et israelsk jagerfly tar av fra en uidentifisert flystripe for å utføre angrep på Hizbollah-mål i Sør-Libanon ,19. september 2024.

Barth Eide etter massiv israelsk bombing i Libanon: Nå får vi eskaleringen vi har fryktet

– Stakkars Libanon, for de har vært gjennom dette så fryktelig mange ganger før, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Han mener våpenhvile i Gaza er den eneste løsningen for å stoppe konflikten.

Publisert Oppdatert

Israel har torsdag gjennomført sine mest intense luftangrep i Libanon på lenge, ifølge libanesiske kilder. Israel sier de har bombet flere hundre mål. Det er nyhetsbyrået Reuters som har snakket med de ikke navngitte libanesiske sikkerhetskildene. 

Angrepene skal ha blitt gjennomført av israelske kampfly torsdag kveld. Samtidig sier det israelske militæret (IDF) at deres kampfly har bombet rundt hundre rakettutskytingsramper i det sørlige Libanon siden torsdag ettermiddag.

Ifølge IDF var disse satt opp for å umiddelbart avfyre raketter mot israelsk territorium. Militæret opplyser at det dreier seg om rundt tusen rakettutskytningsrør.

– Krigserklæring

– IDF vil fortsette å operere for å ødelegge terroristorganisasjonen Hizbollahs infrastruktur og evne for å forsvare staten Israel, heter det i en uttalelse.

Tidligere på dagen opplyste IDF at to israelske soldater var drept i kamper mellom Israel og Hizbollah langs grensen mellom Israel og Libanon. Forsvarsminister Yoav Gallant sier at Israel kommer til å fortsette militæroperasjonene mot Hizbollah.

Hizbollah-militsens øverste leder, Hassan Nasrallah, holdt torsdag ettermiddag en TV-sendt tale. Her kalte han eksplosjonene i Libanon tirsdag og onsdag for en krigserklæring.

Minst 37 mennesker ble drept og flere tusen såret da hundrevis av personsøkere og walkietalkier tilhørende Hizbollah-medlemmer eksploderte. Det antas at Israel sto bak angrepene, men israelske myndigheter har ikke bekreftet dette.

– Vis tilbakeholdenhet

Den britiske utenriksministeren David Lammy ba torsdag kveld om en umiddelbar våpenhvile mellom Israel og Hizbollah. Også USA har uttrykt bekymring for ytterligere eskalering. Torsdag betegnet Nato-sjef Jens Stoltenberg det som skjer, som veldig alvorlig.

– Det er en fare for opptrapping, og derfor er det viktig at alle parter nå viser tilbakeholdenhet, sa han til NTB.

Nato har så langt ikke vært direkte involvert i konfliktene i Midtøsten.

Også utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) omtaler situasjonen som alvorlig.

– Nå ser det ut til at den krigen som først og fremst har skjedd i Gaza, utvides til Libanon. Da blir det jo en mer internasjonal konflikt, sier Barth Eide til NRK.

– Lidelsene i Gaza er ikke over

Han minner om at det ikke er en krig med Libanon, men med Hizbollah.

– Men den skjer jo på libanesisk jord. Og da tenker jeg stakkars Libanon, for de har vært gjennom dette så fryktelig mange ganger før. Nå sier jo israelske ledere helt eksplisitt at de ønsker å flytte krigen mot Libanon, og da får vi jo den eskaleringen vi har fryktet så lenge, sier den norske utenriksministeren.

Det nærmer seg ett år siden Hamas' terrorangrep mot Israel 7. oktober, hvor rundt 1200 ble drept og 250 gisler ble bortført. I året som har gått, har over 41.000 palestinere blitt drept i israelske angrep på Gazastripen.

– Lidelsene i Gaza er jo ikke over. Det er bare gjennom en våpenhvile i Gaza, og veien mot en palestinsk stat, at hele denne miseren kan komme til en slags slutt, sier Eide.

Tidligere denne uka ble minst 37 mennesker drept og flere tusen såret da hundrevis av personsøkere og walkietalkier tilhørende Hizbollah-medlemmer eksploderte. Det antas at Israel sto bak angrepene, men israelske myndigheter har ikke bekreftet dette.

Powered by Labrador CMS