Frp: Uholdbart at norsk bistandspenger støtter opp om Assad
Syria-bistand på avveie ble debattert på Stortinget onsdag. Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde mener norske myndigheter må gjøre langt mer for å sikre at norske penger ikke bidrar til å styrke Assad-regimet i Syria.
- Jeg tror de fleste norske skattebetalere får en dårlig smak i munnen når de får vite at de har bidratt til å befeste Assads posisjon og gjort ham rikere. Dette groteske eksemplet på korrupsjon fra Syria er hverken unikt eller overraskende. Norske bistandsmilliarder ødsles vekk og havner ofte i feil hender og bidrar dermed til å forsterke problemene de var ment å løse, sier Christian Tybring-Gjedde til Bistandsaktuelt.
Tybring-Gjedde, som er stortingsrepresentant for Frp og medlem av utenrikskomiteen, tok i Stortingets spørretime onsdag opp hvordan norske og andre lands bistandspenger, gitt for å hjelpe den hardt prøvet befolkningen, havner i den syriske statskassa.
Les også: Assad-regimet tappet bistanden for 8-900 millioner.
8-900 milloner på avveie
Bistandsaktuelt skrev nylig om forskning som viser at syriske myndigheter bare i 2019 og 2020 har sikret seg inntekter på 8-900 millioner kroner fra bistanden Norge, USA og andre land gir.
Dette klarer syriske myndigheter fordi de krever at FN og andre internasjonale hjelpeorganisasjoner som jobber i regjeringskontrollerte områder av Syria bruker en kunstig lav kurs når de veksler dollar inn i syriske pund.
Analytikerne mener både FN, de andre hjelpeorganisasjonene og giverlandene er fullstendig klar over at dette "tyveriet" foregår, men at de ikke makter å gjøre noe med det.
Analytikerne Bistandsaktuelt har snakket med mener også at disse inntektene bidrar til å opprettholde regimet og forlenge konflikten.
Feil fokus
I sitt spørsmål til utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim viste Tybring-Gjedde til at Norge siden 2016 har gitt 10 milliarder kroner i bistand til Syria.
Dermed kan så mye som fem milliarder av norske bistandskroner ha bidratt til å støtte opp om Assads regime, påpekte FrP-representanten. Han spurte utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim om hun var kjent med problematikken og kunne forsvare at Norge gir bistand til Syria når dette foregår.
Tvinnereim, som svarte på spørsmålet siden utenriksminister Huitfeldt var forhindret fra å kommer, innrømmet at hun ikke kjente til problematikken rundt syriske myndigheters valutamanipulasjon. Utviklingsministeren poengterte imidlertid de enorme humanitære behovene i Syria og sa at Norge i all hovedsak ikke gir bistand via myndighetene, men via FN og andre hjelpeorganisasjoner.
- Jeg synes denne debatten (i Stortingets spørretime. red.anm), hvor det ble snakket mye om norsk støtte til utdanningsbistand, viser hvordan debatter om bistand ofte handler om mindre summer, mens man ikke fokuserer på hvordan kontrollen er med de virkelig store summene. I Syria er det snakk om at enorme bistandsummer har bidratt til å støtte opp om regimet, et regime som man har innført sanksjoner mot. Så dette bryter etter min mening med prinsippene for norsk bistand, sier Tybring-Gjedde til Bistandsaktuelt.
- Strengere krav
- Det er enorme behov i Syria. Og mange syrere får jo faktisk hjelp via FN og andre hjelpeorganisasjoner, selv om de må bruke den regime-manipulerte valutakursen. Mener du at Norge skal stanse hjelpen til Syria?
- Nei, jeg sier ikke at man skal stanse all bistand til Syria. Men her må Norge og andre giverland stille krav og reforhandle avtalene de har. Det er jo ikke slik at giverne, med USA i spissen, er hjelpeløse. Det er et generelt problem med mye bistand: det går på autopilot. Man er nødt til å vurdere hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Milliardene som havner på avveie i Syria kunne gjort stor nytte for seg andre steder. Det er mange land hvor behovene er store, sier Tybring-Gjedde.
Han varsler at FrP vil følge opp saken.
- Ja, vi mener dette er alvorlig. Det er snakk om veldig store summer. Så FrP vil se på hvordan vi kan følge opp saken. Det kan bli aktuelt å sende et representantforslag slik at vi får en skikkelig debatt om dette.
Les kommentar fra UD og hjelpeorganisasjonene:
Hjelpen til Syria redder mange liv
Bistandsaktuelt har spurt om kommentar fra Høyre, KrF og SV, men ikke fått svar.