Norge gir 150 millioner kroner til Tyrkia og Syria
Norge gir 150 millioner kroner i støtte til Tyrkia og Syria etter de katastrofale jordskjelvene. Pengene går i hovedsak gjennom humanitære organisasjoner.
Det bekrefter regjeringen i en pressemelding.
– Det er en dyp tragedie. Mennesker har fått sine liv brutalt frarøvet, og svært mange blir skadd. Det har gjort et dypt inntrykk å se bildene og lidelsene. Vi har igangsatt en rekke tiltak for å hjelpe, sier Støre til VG.
Flere enn 5200 mennesker er så langt bekreftet omkommet i Tyrkia og Syria. I Tyrkia er 3549 bekreftet døde, opplyser den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan tirsdag ettermiddag. I Syria er det så langt meldt om 1712 døde. Både opprørskontrollerte og regimekontrollerte områder er rammet.
I hovedsak skal Norge gi disse pengene til FN, Røde Kors-bevegelsen og norske humanitære organisasjoner for å svare på humanitære behov i de rammede områdene. I tillegg vil pengene bidra til livreddende helsehjelp fra Norwac og bidrag gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Det kan komme mer
– Vi kjenner ikke omfanget av katastrofen. Jeg er enig med sjefen i Verdens helseorganisasjon (WHO), som sier at det er mange deler av jordskjelvområdet vi fortsatt ikke har hørt noe fra. Vi kan ikke utelukke noe når det gjelder fremtidige bidrag, sier Støre.
– Vi tar midlene fra Utenriksdepartementets nødhjelpsbudsjett som kan utløses raskt og ubyråkratisk. I tillegg bidrar Norge til FNs nødhjelpsfond CERF og Røde Kors-konføderasjonens nødhjelpsfond DREF, med en halv milliard kroner i året, som det nå vil bli trukket fra.
Fra før er én norsk ekspert på plass for å koordinere nødhjelp som er på vei, og det skal komme tre til.
Håpet svinner
Håpet om å finne flere overlevende etter jordskjelvet som rammet grenseområdet mellom Tyrkia og Syria, er snart ute.
Nærmere 300 mindre etterskjelv har gjort det risikabelt å ta seg inn i ruiner. Ødelagte veier og mobilnett, mangel på elektrisitet, samt dårlig vær med snø, regn og bitende kulde forsinker redningsarbeidet og reduserer sjansen for at mennesker i ruinene kan overleve lenge.
– Til å begynne med henter man ut hundrevis og deretter går det ned til titalls. Etter tolv timer får man bare ut en og annen fra rasmassene, sier kirurgen Johan von Schree, som er professor i global katastrofemedisin ved Karolinska Institutet i Sverige.
Han anslår at tallet på omkomne vil stige til 10 000-15 000, mens Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at 20 000 liv kan ha gått tapt. FNs barnefond (Unicef) tror det er tusenvis av barn blant de omkomne.
– Etter hvert som tiden går, så forsvinner dessverre muligheten for å finne mennesker i live, sier von Schree.
Lå og sov
Tusenvis av bygninger ble lagt i ruiner da det kraftige jordskjelvet rammet mens de fleste fortsatt lå og sov i sengene sine før daggry mandag.
Store boligblokker ble i løpet av sekunder omgjort til hauger med betong, murstein og forvridd armeringsjern. Arbeidet med å gjennomsøke dem har som følge av mangel på maskiner knapt startet mange steder.
Hjelpeorganisasjoner og deres lagre av nødhjelp ble også rammet av skjelvet, og i den opprørskontrollerte Idlib-provinsen i Syria mistet en ansatt i Leger Uten Grenser livet i skjelvet. Flere andre i hjelpeorganisasjonen mistet familiemedlemmer.
En rekke land har lovet å bidra med nødhjelp, men tirsdag var lite kommet på plass.
Ødelagt korridor
Nødhjelp til de opprørskontrollerte områdene i Syria blir vanligvis kjørt inn fra Tyrkia. Men også denne viktige korridoren ble rammet av skjelvet.
– Operasjonen over grensa ble rammet, forteller en talsmann for FNs nødhjelpskontor (OCHA).
– Dette er et katastrofeområde, sier Jens Lærke, som ber om at man nå lar politikk være politikk og åpner for å kjøre inn nødhjelp også fra den regjeringskontrollerte delen av Syria.
Det samme ber Syrias Røde Halvmåne om, som først og fremst opererer i de regjeringskontrollerte områdene av landet.
– Vi er klare til å ta oss inn i Idlib og gi hjelp der, straks det åpnes for trygg passasje, sier hjelpeorganisasjonens leder Khaled Hboubati.
Rop fra ruinene
Både i Syria og Tyrkia kunne man tirsdag fortsatt høre svake rop fra enkelte sammenraste bygninger, og pårørende og andre ventet fortvilet på kraner og gravemaskiner som kunne redde dem som ligger begravd.
– De lager lyd, men ingen kommer. De roper «redd oss», men vi kan ikke redde dem. Hvordan skal vi redde dem, sa en gråtende mann i Hatay-provinsen i Tyrkia i morgentimene, mens den svake stemmen til en kvinne kunne høres fra ruinene.
Titusenvis har mistet hjemmene sine i jordskjelvet. Overlevende har siden enten oppholdt seg under åpen himmel eller biler av frykt for nye skjelv, eller i provisoriske tilfluktsrom, kjøpesentre og moskeer som fortsatt står.
Mange samlet seg også hutrende rundt bål for å holde varmen, i påvente av at hjelp utenfra.
Store skader
Over 6000 større bygninger er ødelagt bare i Tyrkia, og over 20 000 mennesker er registrert som skadde der.
Tyrkiske myndigheter har sendt over 40 000 telt og 300 000 ulltepper til jordskjelvofrene, og tirsdag begynte de første forsendelsene å ankomme.
Ødeleggelsene gjør det imidlertid utfordrende å koordinere redningsarbeidet og bringe inn utstyr og nødhjelp, og på syrisk side av grensen var situasjonen enda vanskeligere.
Internt fordrevne
Det nordlige Syria har vært herjet av krig i snart tolv år og kontrolleres av rivaliserende opprørsgrupper og deres internasjonale støttespillere. Området er samtidig beleiret av syriske regjeringsstyrker og deres russiske allierte.
Millioner av internt fordrevne lever i disse områdene, mange under kummerlige forhold i leirer eller utbombede bygninger som i liten grad maktet å motstå det kraftige jordskjelvet. Hvor mange som fortsatt er savnet i ruinene, var det ingen som hadde oversikt over tirsdag.
– Mens vi snakker, ligger barn og gamle under ruinene. Unge menn prøver å grave dem fram med hendene. De har ikke utstyr. For hvert minutt som går uten at vi får inn hjelp utenfra, går liv tapt, sier Flyktninghjelpens medierådgiver i Midtøsten Ahmed Bayram til NTB.
Rasert
Ifølge Rami Abdulrahman, som leder eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), raserte jordskjelvet helt eller delvis bygninger i 58 byer og landsbyer i Syria, de fleste nordvest i landet.
Syrias helsedepartement meldte tirsdag at det var funnet over 800 omkomne i de regjeringskontrollerte områdene av landet.
Sivilforsvarsgruppa De hvite hjelmene, som opererer i den opprørskontrollerte delen av Idlib-provinsen, meldte om over 900 omkomne, men understreket at det reelle antallet åpenbart er langt høyere.
– Hundrevis er fortsatt fanget i ruinene. Hvert sekund kan redde liv. Vi ber hjelpeorganisasjoner og verdenssamfunnet om å sende utstyr og bistå oss, tvitrer De hvite hjelmene.