Israelske angrep mot mål i Gaza fortsetter etter at Hamas angrep mål i Israel på lørdag.

Hamas-Israel-krigen:

– Ekstremt bekymret for den humanitære situasjonen i Gaza

Hamas' angrep mot Israel lørdag har utløst massive motangrep med fly og artilleri fra Israel mot Gaza. – Vi er ekstremt bekymret for hvordan den humanitære situasjonen vil utvikle seg. Ingen sivile har noen sted å gjemme seg, sier Gry Ballestad, leder for utvikling og humanitært samarbeid i Norsk Folkehjelp.

Publisert Sist oppdatert

Israel iverksetter en full blokade av Gazastripen. Hverken mat, rent vann eller drivstoff vil bli sluppet inn i området, sa Israels forsvarsminister i en uttalelse mandag.

De norske hjelpeorganisasjonene er svært bekymret for egne ansatte inne i Gaza. 

Norske Folkehjelp har ti ansatte i området. De fleste bor rundt Gaza by, og er foreløpig ikke rammet av krigshandlingene. Ansatte forteller at det natt til mandag ikke var mer enn 20 minutter mellom angrepene.

«I natt har den israelske hærens jagerfly, helikoptre, fly og artilleri slått til mot over 500 Hamas- og Islamsk hellig krig-mål på Gazastripen», heter det i en uttalelse fra hæren.

Ballestad har vært i kontakt med Norsk Folkehjelps ansatte.

– Vi vet at angrep mot tettbygde områder som Gaza by alltid rammer sivile . Når eksplosive våpen brukes i befolkede områder er omtrent 90 prosent av de skadde og drepte sivile: kvinner, menn, jenter og gutter. Folk i Gaza er veldig redde, de blir re-traumatiserte, sier Ballestad, som selv har bodd i Gaza.

Les også:  KrF og Frp vil fryse langsiktig bistand til de palestinske områdene

Frykter bakkeinvasjon

– Alle frykter den bakkeinvasjonen som trolig vil komme. Det blir noe stort, sier Ballestad.

Den israelske hæren (IDF) kaller inn omkring 300 000 reservister for å bistå i kampen mot den palestinske bevegelsen Hamas, opplyser hæren til israelsk TV, ifølge NTB. Det er den største innkallingen av reservister Israel noensinne har gjennomført, siterer israelsk TV den israelske hæren på.

Gry Ballestad.

– Ingen sivile i Gaza har noe sted å gjemme seg, sier Ballestad.

FN opplyser at over 123 000 palestinere er fordrevet fra sine hjem på Gazastripen siden krigen mellom Hamas og Israel brøt ut lørdag. De fleste har flyktet på grunn av frykt, ønske om beskyttelse eller fordi hjemmene deres er ødelagt, opplyser FNs nødhjelpskontor OCHA. 

Over 73 000 har søkt tilflukt i skoler drevet av UNRWA – FNs organisasjon for palestinske flyktninger.

Foreløpig holder medarbeiderne til Norsk Folkehjelp seg i sikkerhet. Organisasjonen bidrar med nettopplæring om hvordan sivile bør forholde seg under angrep – hvordan man sikrer vinduer med tape og hvilke rom som er sikrest å oppholde seg i.

– Vi frykter en katastrofal situasjon og vil drøfte med våre partnere hvordan vi best skal kunne hjelpe, men frykter at det blir vanskelig å få inn hjelp, sier Ballestad.

Les også: Kun et spørsmål om tid før deler av UNRWA kollapser

Allerede prekært

Den humanitære situasjonen i Gaza var allerede alvorlig før Israel svarte med rakettangrep mot den lille enklaven som av flere menneskerettighetsgrupper og organisasjoner kalles verdens største utendørs fengsel. 

Av drøye to millioner innbyggere hadde 1,3 millioner mennesker behov for humanitær hjelp, ifølge OCHA.

Tilgangen til strøm og vann var allerede prekær, noe som skaper store problemer for sykehus og helseklinikker, som allerede begynner å slite med kapasiteten som følge av de flere tusen som hittil er blitt skadet i israelske motangrep.

– Vi har heldigvis ikke mistet noen ennå, sier Nora Ingdal, utenlandssjef i Redd Barna, til Panorama.

Organisasjonen har 40 ansatte i Gaza, og Ingdal er i kontinuerlig kontakt med de lokalt ansatte.

Nora Ingdal, utenlandssjef i Redd Barna.

– Våre ansatte er til en viss grad forberedt, men denne situasjonen er selvfølgelig historisk voldsom i forhold til det de har vært gjennom tidligere. Alle våre ansatte har for eksempel solcellepaneler hjemme slik at de har mulighet til å lade telefoner og lignende når strømmen kuttes, slik den ble fra både Israel og Egypt siden lørdag. En av de store fortvilelsene er at det er så mange skadde og at det begynner å bli fullt på sykehusene, sier hun. 

Den kroniske krisen på Gazastripen er blant annet et resultat av langvarig israelsk blokade, gjentatte eskaleringer mellom Israelske hærstyrker og væpnede palestinske grupper, samt interne stridigheter mellom Hamas og de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden.

Les også:  Palestina-bistanden – som å kjøre på motorveien i mørket uten lys

– Ingen barn burde oppleve dette

Også Redd Barnas ansatte i Gaza forteller om bombing gjennom natten og at det ikke finnes noen trygge steder å gå. Ingdal sier at de har et team på bakken som står klare så fort det åpner seg for det, men at alle foreløpig holder seg hjemme eller i tilfluktsrom til det er trygt å gå ut.

– Det er én million barn i Gaza. Det barn i Israel og Palestina går gjennom nå, burde ingen barn oppleve. De blir kidnappet, de blir drept, og de ser ting ingen barn noen sinne skal være vitne til.

Redd Barna utga tidligere i år en større undersøkelse om barns psykososiale helse i Gaza.

Etter 16 år med blokade lider så mange som fire av fem barn av depresjon, frykt og sorg, ifølge rapporten «Trapped». Funnene i rapporten baserer seg på spørreundersøkelser og intervjuer blant 488 barn og 160 foreldre og foresatte. 

– Det som skjer nå, legger seg på lag på lag med slike hendelser. Det er lite motstandskraft igjen, både fysisk og psykisk, i tillegg til at man får en utarming av økonomien når grenseovergangene stenges. 

Les også: En ensidig framstilling

Fordømmer angrepene

– Vi fordømmer angrepene på Israel og Gaza på det sterkeste. Sivile skal aldri være et mål og må beskyttes, sier fungerende generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard.

– Alle parter må umiddelbart de-eskalere situasjonen og sørge for at sivilbefolkingen er trygg, samtidig som de opprettholder internasjonal humanitær lov og sikrer humanitær tilgang til de som er rammet av volden og trenger assistanse, sier Nergaard.

Flyktninghjelpens landdirektør for Palestina, Ana Povrzenic, mener det haster for alle partene å stanse volden og sikre at sivile får beskyttelse.

– Alle partene må følge internasjonal humanitærrett og avstå fra bevisst eller vilkårlige angrep på sivile, sier Povrzenic.

– Den eneste veien til stabilitet og fred er at det internasjonale samfunnet tar for seg de grunnleggende årsakene til konflikt, inkludert okkupasjonen av palestinsk område, sier Povrzenic.

Flyktninghjelpen sier de forbereder seg på en omfattende humanitær krise.

Minst 800 personer er så langt blitt drept i Israel, mens 2243 skal være såret. Også på Gazastripen er tapene store, og 560 palestinere skal være drept, ifølge palestinske myndigheter. Det palestinske helsedepartementet melder også om at 2900 personer er såret som følge av israelske rakettangrep mot Gaza siden lørdag. 

Det skal også være meldt om 16 drepte og 80 sårede på den okkuperte Vestbredden, ifølge Al Jazeera. 

Hamas og gruppen Islamsk hellig krig hevder i tillegg å holde over 130 israelere som gisler inne på Gazastripen.

Dette vet vi:

  • Lørdag innledet den palestinske bevegelsen Hamas et angrep på Israel på flere fronter. På drøyt to døgn er over 1200 mennesker drept på begge sider.
  • Mandag pågikk det fortsatt kamper mellom israelske soldater og militante palestinere som har forskanset seg flere steder i Israel.
  • Over 800 israelere er drept og 2382 sårede brakt til sykehus. På palestinsk side meldes det om 560 drepte og 2751 sårede. Mange av ofrene er sivile.
  • Israel har angrepet over 1000 mål på Gazastripen. Flere boligblokker er jevnet med jorden. Mesteparten av byen Beit Hanoun nordøst på Gazastripen ligger i grus. Israel har også kuttet forsyningen av strøm og drivstoff til området.
  • Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) sier de har tatt minst 130 sivile og soldater til fange og brakt dem til Gazastripen. Hamas har sagt at de vil bytte dem mot alle palestinske fanger i israelske fengsler.
  • Over 123 500 palestinere på Gazastripen er internt fordrevet. Området har 2,3 millioner innbyggere og er blitt utsatt for en israelsk blokade i 16 år.
  • Den israelske hæren (IDF) sier over 400 militante palestinere er drept.
  • IDF har innkalt rundt 300 000 reservister, og har varslet at målet er å få slutt på Hamas' styre på Gazastripen. Fem israelske byer ved Gazastripen er evakuert.
  • Angrepet er det største og dødeligste Israel har opplevd siden Jom Kippur-krigen, som startet nøyaktig 50 år og én dag tidligere.
  • Elleve palestinere er drept og minst 60 såret på den okkuperte Vestbredden.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS