Care Norge:
– Hjelpeinnsatsen må trappes opp
Mer enn 16 millioner mennesker trenger humanitær hjelp i Syria, ifølge FN. – Giverlandene må trappe opp innsatsen etter en lang periode med nedgang i nødhjelp-finansieringen. De humanitære behovene forsvinner ikke selv om det skjer et regimeskifte, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge, som har bodd i Syria.
– Det jeg hører fra venner og kollegaer i Syria i dag, er først og fremst glede. Folk feirer at det brutale Assad-regimet har falt, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
Bertinussen bodde i Syria i 2023 og var der senest i høst.
– Å bo i Syria under Assad, å jobbe i områder som Assad kontrollerte, betydde å alltid være på vakt. Jeg kunne ikke snakke åpent selv med kollegaer, fordi folk alltid fryktet at noen lyttet. Folk har levd under et skrekkvelde. Nå har folk håp om at et annet, fritt Syria er mulig, sier Bertinussen.
Hun forteller om venner og kollegaer som har store forventninger til hva som nå skal følge, etter at opprørsalliansen har kastet Assad-regimet.
Panorama har tidligere skrevet om hvordan Assad-regimet sikret seg enorme inntekter fra bistanden til Syria ved valutamanipulasjon.
Les saken her: Assad-regimet i Syria tappet FN-bistand for minst 900 millioner kroner.
Store behov
– Vi vet lite om hva som egentlig er planen til alliansen, men det vi har sett så langt vitner om god koordinering og at det er beredskap for å ikke bare ta makt, men også for å forvalte makten og styret. Etter at alliansen tok kontroll i Aleppo, kalte de inn sentrale samfunnsaktører til møter nærmest umiddelbart for å be dem gjenoppta arbeid på sykehus, på skoler og åpne butikker og banker, sier Bertinussen som har et bredt nettverk både privat og profesjonelt i landet.
Ifølge en beregning fra FN var mer enn 16 millioner mennesker i Syria i behov av humanitær hjelp ved starten av 2024. Millioner av mennesker trenger rent vann, mat, strøm og inntekt.
Koordinering viktig
– Nå er det avgjørende at det kommer på plass en god koordinering av det humanitære arbeidet, at både lokale og internasjonale hjelpeorganisasjoner får god og trygg tilgang til å hjelpe folk. Og ikke minst at giverland stepper opp innsatsen etter en lang periode med nedgang i nødhjelp-finansieringen. De humanitære behovene forsvinner ikke selv om det skjer et regimeskifte, sier Bertinussen.
Mange syrere håper nå å kunne returnere til landsbyer de har måttet forlate. Det som møter dem der, vil i stor grad være ruiner og ødelagt infrastruktur.
– God koordinering og dialog slik at hjelpeorganisasjoner, både lokale og internasjonale, får trygg tilgang vil være avgjørende. Brønner må fikses, grunnleggende infrastruktur må bygges opp igjen slik at Syria kan bli et samfunn hvor folk har mulighet til å bygge seg frie, gode liv i fremtiden, sier Bertinussen.
– Forsoning nødvendig
Hun mener det er avgjørende at en forsoningsprosess skjer i landet.
– Syria er et multikulturelt samfunn, og nå trengs en inkluderende fredsbygging, hvor ulike religiøse og etniske grupper og kvinnerettsorganisasjoner blir respektert, hørt og får til et samarbeid, sier Bertinussen.
CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, og har vært til stede i Syria siden 2013, både med nødhjelp og langsiktig utviklingsarbeid.
– Trenger trygg tilgang
Norges Røde Kors samarbeider med Syrisk Røde Halvmåne (SARC) i Syria.
– Vi oppfordrer alle parter til raskt å muliggjøre trygg og uhindret tilgang for medisinske og humanitære arbeidere til å nå de som trenger det, for å beskytte sivile og å opprettholde deres forpliktelser i henhold til internasjonal humanitær lov, sier programsjef Jakob Røthing i Norges Røde Kors i en pressemelding.
Hendelsene de siste dagene har ført til at flere hundre tusen mennesker er på flukt, og Røthing understreker at det er avgjørende å sikre trygg humanitær tilgang og beskyttelse av sivile.
– Ved å la Syriske Røde Halvmåne (SARC) fortsette sin virksomhet, kan de nye lederne vise at de er forpliktet til hele det syriske folkets velferd. Å legge til rette for arbeidet til humanitære organisasjoner er et avgjørende skritt mot stabilitet, gjenoppbygging, og en fredeligere framtid for Syria, sier Røthing.
Den Syriske Røde Halvmåne er landets fremste humanitære organisasjon. De har landsdekkende virksomhet innen blant annet helsearbeid, nødhjelp og å sikre rent vann, og arbeider ut fra de humanitære prinsippene nøytralitet, upartiskhet og uavhengighet.
– Vi er i tett kontakt med våre ansatte i Syria. De følger den raskt utviklende sikkerhets- og humanitære situasjonen nøye, og koordinerer med SARC. Røde Kors- og Halvmånebevegelsen responderer der vi kan, sier han.