
Ny vaksine mot livsfarlig sykdom
En ny vaksine kan bli et gjennombrudd i kampen mot hjernehinnebetennelse – en sykdom som fortsatt herjer i mange fattige land.
Jeg er vanligvis konservativ og forsiktig. Med den informasjonen vi nå har tror jeg denne vaksinen, MenAfriVac, vil ha en stor virkning. Vi er veldig optimistiske, sier Marc LaForce, lederen for Meningitis Vaccine Project. Prosjektet er ledd i et internasjonalt samarbeid for å utvikle en vaksine for å bekjempe meningokokker. Det er disse som forårsaker hjernehinnebetennelse.
Vi treffer LaForce på Nasjonalt folkehelseinstitutt som bistår prosjektet med å vurdere vaksinenes effekt i Burkina Faso, der nærmere 12 millioner mennesker ble vaksinert i løpet av noen få uker i desember 2010. Titusener av halsprøver er tatt før og etter vaksinasjon og analysert i laboratoriet i Oslo. Resultatene tyder på at vaksinen fungerer.
En av ti dør
Meningitt-beltet strekker seg gjennom landene fra Etiopia i øst til Senegal i vest. Årlig rammes landene av alvorlige epidemier. Hittil er vaksinen innført i Burkina Faso, Mali og Niger.
– Hvert år er 450 millioner mennesker i risikosonen i perioden januar til april. Nigeria ble i 2009 rammet av 50 000 tilfeller i løpet av en kort periode. Burkina Faso hadde 45 000 tilfeller i løpet av en treårs periode. I 10 prosent av tilfellene dør pasienten. Ytterligere 25 prosent blir ofte døve, mens mange av de overlevende har nedsatte mentale funksjonsevner, forteller LaForce.
Ny forskning viser at MenAfriVac-vaksinen fungerer og vil trolig kunne hindre en millioner mennesker fra å bli smittet de neste ti årene. Til sammen vil de mest utsatte landene trolig spare over 1,7 milliarder kroner i helseutgifter i løpet av en tiårsperiode.
Billige vaksiner
Optimismen rundt MenAfriVac er stor. Samtidig er det et banebrytende prosjekt for å få billige vaksiner til Afrika.
Teknologien bak vaksinen ble utviklet av Center for Biologics Evaluation and Research i USA. Testing ble foretatt flere ulike steder rundt om i verden. Kunnskapen ble overført, kostnadsfritt, til et produksjonsfirma i India, Serum Institute of India.
– Vi forhandlet prisen tidlig i prosessen og klarte å få en pris på under tre kroner for hver dose. Det er overkommelig for de fleste afrikanske land. Samtidig er dette en prismodell som kan anvendes på andre ikke alt for komplekse vaksiner, mener LaForce.
Vaksinen kan gis samtidig med andre i vaksinasjonsprogrammer. Dermed blir kostnadene redusert og helseinfrastrukturene i fattige land kan utnyttes på best mulig måte.
Etter hvert vil vaksinekampanjer bli satt i gang i alle de 25 landene i den afrikanske meningitt-sonen. Målet er å få gjort dette innen utgangen av 2016 slik at 150 000 unge liv kan reddes fram mot 2020.