
Verdens dødsveier – hvert 25. sekund dør ett menneske
Mer enn 1,2 millioner mennesker dør hvert år i trafikkulykker. Verst er det i Afrika – her finner vi verdens farligste veier, skriver Verdens helseorganisasjon (WHO) i en ny rapport.
Dødsfall og personskader på grunn av trafikkulykker er kommet høyt på FNs agenda. Det koster samfunnet store penger – i tillegg til menneskelige lidelser.
Både infrastruktur – eller manglende infrastruktur – dårlig bilpark, alkohol og for høy fart er blant årsakene til at afrikanske veier er rene dødsfellene noen steder. På grunn av stadig høyere dødstall bestemte FN seg for å innføre ”tiåret for trafikksikkerhet” i 2011. Målet er å redde fem millioner menneskeliv.
Ifølge WHO vil trafikk være den ledende dødsårsaken i verden i 2030 dersom dagens trend fortsetter. Trafikkulykker koster mellom 65-100 milliarder dollar hvert år - det er mer enn mellominntektsland og utviklingsland mottar i bistand.
- Trafikkulykker koster enormt mye både for enkeltpersoner, lokalsamfunn og de nasjonale økonomiene, sier direktør i Verdens helseorganisasjon Margaret Chan i en uttalelse.
Dette er noen av funnene Verdens helseorganisasjons rapport ”Global Status Report on Road Safety 2013”:
- 27 prosent av de som dør i trafikken er såkalte ”myke trafikanter” – fotgjengere og syklister
- Globalt er snittet 18 dødsfall per 100 000
- Verst er det i mellominntektsland hvor snittet er 20,1
- I Afrika dør 24,1 per 100 000 i trafikken.
- Bare syv prosent av verdens befolkning, til sammen 28 land, bor i land som har et godt lovverk på plass når det gjelder trafikksikkerhet.
- Siden den forrige rapporten ble utgitt har 35 nye land vedtatt lover for å styrke trafikksikkerheten, men de betegnes ikke som solide nok
- Bare to prosent av verdens biler kjører på afrikanske veier. 16 prosent av alle som dør verden over dør her.
Antall drepte holder seg rimelig stabilt på 1,2 millioner mennesker., Det viser at innsatsen hjelper – tatt i betraktning at verdens bilpark vokser seg større og større for hvert år.
Verdens mest sårbare er fotgjengere og syklister på veiene i Nigeria, Uganda og Sør-Afrika.
De fleste ofrene kommer altså fra afrikanske land, ofte med dårlige redningstjenester. Det tar lang tid før redningspersonell kommer på åstedet – og for mange er det å bli utsatt for en trafikkulykke det samme som økonomisk ruin.
******************************
Les om musikeren Frank Kitende som fikk gigantregning, knuste bein – og en ødelagt karriere etter at han ble alvorlig skadet i en trafikkulykke i Tanzania.
(artikkelen fortsetter under bildet)
”Det mangler også statistikk over alder og årsak til mange trafikkulykker i Afrika. For å kunne forbedre situasjonen, er det avgjørende at det føres statistikker over dette, heter det i rapporten.

The Guardian har utarbeidet en portal hvor du kan sammenligne fakta når det gjelder trafikkulykker.
I Norge er dette nøkkeltall:
- 4,3 per 100 000 dør i trafikken
- 64,2 prosent av befolkningen eier en bil
- nesten alle blir fraktet i ambulanse til behandlingssted etter en ulykke
I Nigeria er dette nøkkeltall:
- 33,7 per 100 000 dør i trafikken
- 7,9 prosent eier en bil
- bare litt over halvparten blir fraktet i ambulanse til behandlingssted etter en ulykke