Meksikanerne er verdensmestere i å drikke Coca Cola: Gjennomsnittlig drikker hver person en halv liter om dagen - eller om lag 180 liter per år. Foto: Anne Håskoll Haugen

Overvekt truer utvikling

Med økonomisk vekst følger hamburgere og alkohol med på lasset. I noen utviklingsland er fedme-sykdommer i ferd med å spise opp de positive helseeffektene av økonomisk vekst.

Publisert

Økonomisk utvikling skaper endringer i matfatet: I Kina og Mexico er nå over 30 prosent av befolkningen overvektige, skriver The Economist, som spår fedmebølgen til å bli en av fremtidens mest alvorlige utfordringer.

 Antallet overvektige i verden har doblet seg siden 1980. I dag anslår WHO at 1,4 milliarder voksne er for tunge. 65 prosent av oss bor i land hvor overvekt er årsak til flere dødsfall enn underernæring. Mer enn 40 millioner barn under fem år er overvektige. 35 millioner av disse barna lever i utviklingsland.

- Moderne livsstil innebærer stillesittende jobber, mer alkohol og sigaretter. Mange bytter ut tradisjonell sunn mat med næringsfattig fast-food. Barn spiller dataspill i stedet for fysisk lek. I utviklingslandene blir folk sykere og dør raskere enn i utviklede land. Overvekt står mange steder i fare for å spise opp de positive effektene av økonomisk vekst, uttalte Dr. Margaret Chan, generaldirektør i WHO i september i fjor.

Hun viser til at helseinstitusjonene i utviklingsland ikke er forberedt:

- Fedme, og bruk av alkohol og tobakk, fører til langvarige sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer og kreft. I mange land er ikke helsevesenet bygget ut for å takle en stor befolkning med langvarige sykdommer. Noen steder går så mye som 15 prosent av helseutgiftene til diabetesbehandling, sa WHO-direktøren i samme tale.

Drikker oss syke

Meksikanerne er verdensmestere i å drikke Coca Cola: Gjennomsnittlig drikker hver person en halv liter om dagen - eller om lag 180 liter per år. På det amerikanske kontinentet er sukkerholdige drikker ansvarlig for nær halvparten av økningen i kaloriinntak fra 1977 til 2001. Nordmenn er også på sukkerkjøret og svelget ned 65 liter per hode i 2010. Det er likevel kraftig ned fra toppåret 1997, da vi fikk i oss 93 liter brus hver, ifølge Helsedirektoratet. Likevel øker nordmenns forbruk av slikkerier; opp fra fire kilo per person i 1960, til 14 kilo i 2010.

Sultne kinesere

Mange utviklingsland har ingen regulering når det gjelder å reklamere for helseskadelige produkter. Samtidig mangler befolkningen i disse landene ofte kunnskap om farene ved bruk av tobakk, alkohol og fet mat. Det finnes nesten ikke et land igjen i verden hvor du ikke kan få deg en kald slurk Coca Cola. McDonalds er i 119 land på seks kontinenter. De reklamerer tungt for produktene sine, og i mange land blir de symboler på det moderne liv:

The Independent skriver på sine nettsider om kinesernes ustoppelig appetitt på hamburgere, cola og pommes frites.

- Du finner McDonalds, T.G.I Fridays. KFC og Pizza Hut på hvert hjørne i Beijing. Ingen her synes å huske den store sultkatastrofen som rammet landet i 1958 da millioner av kinesere sultet i hjel, skriver The Independent.

Det er i storbyene fedmeproblemet er størst.

- Vi vitser om at i Kina vokser livvidden raskere enn BNP, sier den kinesiske legen Lyn Wren.

I 2002 var 25 prosent av kineserne overvektige. I dag er tallet est til 38 prosent. WHO beregner at i 2015 vil sjokkerende 50 til 57 prosent av den kinesiske befolkningen være for tung. Undersøkelser har vist at asiatere utvikler fedme-relaterte sykdommer ved lavere kroppsvekt enn europeere og amerikanere.

Powered by Labrador CMS