Gjør-det-selv-brille til fattige

Mer enn én milliard mennesker i utviklingsland trenger briller. I enkelte er det langt over én million mennesker per optiker.

Publisert

Fakta om syn

• Brytningsfeil, altså nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner, er de viktigste synsfeilene i verden.

• Verdens helseorganisasjon anslår at brytningsfeil vil være blant de ti viktigste helseproblemene som påvirker produktivitet innen 2030.

• I Storbritannia er det én optiker per 8000 mennesker, i Ghana er det én optiker per én million mennesker og i Mali én optiker per åtte millioner mennesker

Kilde: Centre for Vision in the Developing World. 

Men nå har en britisk professor funnet opp brillen som gjør optikeren overflødig for de fleste. Atomfysikeren og fysikkprofessoren Joshua Silver fra Storbritannia fikk ideen i 1985. Han ville lage briller som kunne tilpasses den enkelte på en måte som ikke trengte spesialister, slik at verdens fattige kunne få tilbake synet. Etter mange års forskning, prøving og feiling er brillen en realitet. 

Justerbare briller

Innen 2020 håper Silver at 1 milliard mennesker har fått bedre syn ved hjelp av disse brillene, som har en kostnad på omkring 110 kroner per brille. Så langt går omkring 30 000 mennesker i 15 land rundt med disse ikke helt moteriktige, men etter sigende virkningsfulle, litt overdimensjonerte Harry Potter-brillene. 

Silvers mål var å lage en brille som mennesker som verken hadde penger eller optiker i nærheten kunne bruke.

– Ideen om justerbare briller er ikke ny. Men jeg ville videreutvikle ideen for å hjelpe mennesker. Det hadde gått opp for meg at veldig mange mennesker i verden hadde synsproblemer, forteller han.

Så enkelt at…

Metoden er, ifølge Silver, så lett å få til at man kun trenger enkle instruksjoner for å tilpasse brillene til den enkeltes syn. Silikonolje injiseres med en sprøyte i et mellomrom mellom to plastplater til man ser tydelig, og deretter forsegles hvert «glass» med en liten skrue, og sprøyten fjernes. Brillene hjelper for dem som trenger vanlige synskorreksjoner, som nærsynthet og langsynthet. Ifølge professoren lider en milliard fattige mennesker av dette i utviklingsland i dag. 

– Når vi har delt ut briller, har distributøren forklart hvordan man skal justere brillene. Mer trengs ikke, forsikrer han.

Over 50 prosent brilletrengende

– I USA bruker 60 prosent av alle mennesker briller. I utviklingsland utgjør brillebrukerne omkring fem prosent. Men det er ikke noen forskjell på hvor mange som får synsproblemer. Altså mangler over 50 prosent av befolkningen i utviklingsland briller. Tenk på alle de som ikke kan jobbe fordi de ikke ser godt nok, sier Silver. 

Likevel oppfatter ikke Silver at bistandsorganisasjoner er opptatte av å jobbe med synsproblemer.

– De tenker ikke på synsproblemer som et utviklingsproblem på linje med hiv/aids for eksempel, sier han.

Silver forteller om den første som fikk brillene i Ghana i 1996. 

– Han var skredder, men hadde måttet slutte å jobbe fordi synet sviktet. Da han hadde fått stilt inn brillene, satte han seg rett til symaskinen og tredde i nålen. 

Siden er det blitt mer forskning og flere prototyper før man er kommet til den brillen man distribuerer i dag.

En milliard innen 2020

Foreløpig har ikke professor Silver pengene og samarbeidspartnere til å oppskalere distribusjonen av briller i den størrelsesorden han ønsker. Men de ambisiøse målene har han klare.

– I løpet av få år håper jeg å kunne distribuere 100 millioner par briller årlig, sier fysikkprofessoren. 

Selv er han nå ulønnet leder for Centre for Vision in the Developing World som drives med penger fra Verdensbanken og Partnership for Child Development og andre givere. Senteret driver med forskning på feltet og er en del av Universitetet i Oxford.

– Jeg gjør ikke dette for å tjene penger, men for å gjøre noen godt, sier idealisten Joshua Silver. 

Powered by Labrador CMS