Foto: Tasneem Alsultan / New York Times / NTB, faksimile: Twitter

Livet til «Yasmin» sto i fare – abortpiller fra nettet reddet henne

«Yasmin» var tre måneder på vei da hun fant ut at hun var gravid. Som ugift kvinne i Saudi-Arabia kunne det fått fatale konsekvenser. Men så kom internett til unnsetning.

Publisert

Det var kjæresten som først merket endringene. Brystene til Yasmin hadde blitt større, og brystvortene hadde fått en annen farge. Uvitende om hva dette kunne innebære, saumfarte de internett på jakt etter svar. Det de fant, gjorde dem bekymret.

Yasmin og kjæresten hadde vært stormforelsket og truffet hverandre i hemmelighet. De var ikke gift, og det å ha sex utenfor ekteskap i Saudi-Arabia er et alvorlig lovbrudd, som straffes med piskning, fengsel og i verste fall døden.

Til tross for at Yasmin ble urolig over det hun leste, kunne hun ikke tro at hun var med barn. Hverken hun eller kjæresten hadde hatt seksualundervisning på skolen. De hadde aldri pratet med voksne om det heller. Samtaler om sex er gjerne noe jenter i Saudi-Arabia har med sine mødre, og først når de skal gifte seg.

Til slutt bestemte Yasmin seg for å oppsøke et legekontor for å finne ut hva som feilet henne.

Du er gravid

- Det var da jeg ble fortalt at jeg var gravid og var mange uker på vei, forteller Yasmin til Bistandsaktuelt via en kryptert kommunikasjonsplattform.

- Jeg forsøkte å fremstå avslappet og normal, men egentlig var det traumatisk. Jeg var redd for at hun skulle skjønne at jeg ikke var gift.

Fortsatt rolig spurte Yasmin - som egentlig heter noe annet - om legen kunne hjelpe henne med abort. Spørsmålet opprørte kvinnen som satt overfor henne.

- Det er haram! svarte hun med sint stemme.

Da legen ga uttrykk for hvor moralsk forkastelig hun mente abort var, mistet Yasmin det siste av roen hun hadde prøvd å bevare. Hun evnet ikke å tenke klart lenger, og tryglet legen om hjelp.

- Jeg begynte å fortelle henne løgner om at mannen min er utro mot meg, at han er rusmisbruker og biseksuell, og at familien min ikke tror på meg. Men legen holdt det strenge blikket og svarte:

- Abort er forbudt!


Han bestemmer

Yasmin er en av 700 millioner kvinner som lever i land hvor selvbestemt abort ikke er lov. Dette utgjør 41 prosent av alle verdens kvinner i reproduktiv alder. Midtøsten er blant strengeste regionene i verden.

Saudi-Arabia er et av verdens mest konservative land. Det er pålagt for alle kvinner å dekke seg til på offentlige steder. Foto: Faisal al Nasser/Reuters/NTB scanpix

Ifølge Council on Foreign Relations er det bare Tunisia som tillater selvbestemt abort. I resten av Midtøsten er det enten helt forbudt å avbryte svangerskapet, eller bare tillatt dersom morens fysiske helse - og i noen land også mentale helse - står på spill.

I Yasmins hjemland Saudi-Arabia kreves også samtykke fra en mannlig «verge» - en far, bror eller ektemann. Yasmins helsetilstand kvalifiserte ikke for abort, og familien ville aldri akseptert det heller.

- Mamma er ekstremt religiøst konservativ og mener at kvinner som har sex utenfor ekteskap bør straffes med døden. Det er ikke usannsynlig at det ville ha vært min skjebne, dersom min historie ble kjent, sier hun.

Yasmin følte ikke at hun kunne snakke med venninnene sine om abort. De er tidvis liberale, treffer menn og har kjærester i hemmelighet. Men samtidig har de et svært konservativt syn på sex utenfor ekteskap, forteller den unge kvinnen, som ikke stoler på at hennes venninner ville ha klart å holde hemmeligheten for seg selv.

Heldigvis hadde Yasmin kjæresten sin. Da hun kom hjem fra legekontoret ringte hun ham og fortalte hva som hadde skjedd. Hun ble lettet over hans omtenksomhet, til tross for at han også var redd.

Sammen skulle de finne en løsning, trøstet han. Denne løsningen fantes på nettet.

Piller på nett

De senere årene har det dukket opp mange nettsteder som tilbyr abortveiledning. Den største er Women on Web, en organisasjon som ble etablert av den nederlandske legen og aktivisten Rebecca Gomperts i 2005.

Gomperts var kjent for å seile om bord et skip som ankret opp utenfor land med strenge abortlover, og tilby abort i internasjonalt farvann. Women on Web ble grunnlagt som et digitalt motstykke til «abortskipet».

Siden oppstarten har organisasjonen fått rundt 170.000 henvendelser fra kvinner over hele verden, hvorav 13.000 har fått tilsendt abortpiller i posten.

Women on Web finnes på 16 språk, deriblant arabisk. I mange land er siden blokkert, siden abort er forbudt. Foto: Skjermdump fra womenonweb.org.

Bemanningen består av frivillige helsearbeidere, som betjener henvendelser på seksten ulike språk. Den arabiske tjenesten driftes av Nour Saadi, en syrisk lege som flyktet til Nederland da borgerkrigen i hjemlandet startet i 2011.

- Jeg har vært en feminist siden jeg bodde i Syria, og jeg gjør dette i solidaritet med kvinner. Jeg ønsker at de skal få oppfylt rettighetene sine, også retten til helse, bestemme over sitt eget liv og sin egen kropp. Siden jeg er utdannet lege kunne jeg få denne muligheten, sier hun til Bistandsaktuelt.

Saadi har hjulpet mange kvinner med ulike historier:

En kvinne i Libya som ikke hadde mulighet til å utføre abort i det krigsherjede landet.

En fattig tobarnsmor som ikke hadde råd til å få flere barn.

En kvinne i en flyktningleir som fryktet at slektningene ville drepe henne om de fant ut at hun var gravid.

Når Saadi får slike henvendelser, vurderer hun kvinnens situasjon. Om kvinnen er innenfor svangerskapsuke 12, bor i et land hvor pillene sannsynligvis slippes igjennom tollen, og Saadi mener abort er medisinsk forsvarlig, sender hun en pakke med abortpiller via produsenter i India.

Medikamentene som benyttes ved medikamentell abort, misoprostol og mifepriston, står begge på WHOs liste over essensielle legemidler, forklarer Saadi.

- Dersom kvinnene skulle få problemer etter de har tatt pillene, kan de skylde på spontanabort. Hendelsesforløpet er det samme, forklarer hun.

Korona-problemer

De siste årene flere organisasjoner tatt til orde for utvidet bruk av abortpiller for å redusere antallet farlige aborter. Ifølge International Planned Parenhood Federation (IPPF) skjer halvparten av de omtrent 56 millioner abortene som utføres hvert år under helseskadelige forhold.

Der abort er ulovlig, oppsøker mange kvinner ufaglært helsepersonell, andre drikker blekemiddel, fører ståltråd eller andre spisse gjenstander opp i livmoren. Hvert år behandles syv millioner kvinner for skader etter slike aborter, ifølge WHO.

Under korona-pandemien har problemet blitt enda større. Mange land har nedprioritert satsingen på familieplanlegging, ifølge Marie Stopes.

I sommer anslo organisasjonen at to millioner kvinner hadde mistet tilgangen til prevensjonsmidler. Dette ville føre til 1,5 millioner utrygge aborter.

Women on Web merker trykket, forteller Saadi.

- Vi har en økning i antall henvendelser under pandemien, men distribusjonen har blitt vanskeligere.

I tillegg til det lege-etiske er det også et spørsmål om hva som skjer dersom kvinnene blir tatt. Ifølge Saadi hjelper Women on Web kvinnene med advokathjelp dersom de blir arrestert.

Det er likevel ikke til å komme unna: Mange kvinner løper en risiko ved å bruke tjenesten - men alternativet er ofte verre.

Abortpiller fra «gata»

Yasmin fylte ut skjemaet på nettsiden og sendte det inn. Hun kikket ofte i eposten for å se om hun hadde fått svar, våknet mange ganger på natta og oppdaterte innboksen, men der var det stille. Hun var over tre måneder på vei og magen begynte å bli synlig.

- Takk Gud for burkaen, tenkte jeg da! forteller Yasmin.

Omsider kom svaret fra Women on Web. Pillene var på vei, de hadde blitt sendt med hurtigpost. Yasmin ble glad og tenkte at hun ville få dem innen noen dager. Hun ventet, mens magen ble større. Kjæresten begynte å tvile og mente at det kunne ta lang tid. Han ville at de skulle lete videre etter andre alternativer.

Det var slik at de kom over anonyme selgere på Twitter. De kontaktet den de følte seg tryggest på; en mann som hevdet at han var lege. Kjæresten betalte ham et beløp tilsvarende 3500 norske kroner. Selgeren la deretter pillene i en bok, la boken i en boks og sendte den i posten hjem til Yasmin.

Denne mannen ble arrestert for å ha solgt abort-piller, meldte den saudi-arabiske nyhetskanalen SaudiNews50 i 2018. Arrestasjonen utløste en heftig abort-debatt i sosiale medier. Foto: skjermdump

Men det å kjøpe piller via sosiale medier, var en risiko. En vet ikke hvem man har med å gjøre eller hva man får. Flere «dealere» selger piller som ikke fungerer, som inneholder for lite virkestoff. Mange leverer ikke varene overhodet.

Yasmin var klar over alt dette, men hun valgte likevel å ta pillene kjæresten hadde kjøpt. Hun bestemte seg for å ta dem om natta, for da kunne hun sove seg gjennom aborten, tenkte hun.

— Jeg var veldig redd, men jeg følte at jeg ikke hadde noe valg når jeg var så langt på vei med svangerskapet, forteller hun.

Natten ble et mareritt. Yasmin forteller at hun led av en intens smerte, som gjorde henne søvnløs. Kroppen, som hadde blitt iskald, prikket og skalv.

- Jeg følte at hjertet mitt holdt på å stanse av de enorme krampene jeg opplevde, sier hun.

Det skumleste

Etterpå var hun utmattet. Synet av fosteret var sterkt. Den unge kvinnen var ikke klar for å ha barn. Hun var usikker på om hun noensinne ville ha barn.

I tillegg var hele opplevelsen en påminnelse om hva slags samfunn hun lever i. Det var ikke et samfunn

Abortpiller på nett

  • De siste årene har det dukket opp flere nettsteder som tilbyr aborttjenester over nett. Women on Web er en av de største.
  • Nettstedet tilbyr veiledning i abort til kvinner over hele verden. De sender også abort-piller i posten, eller setter kvinner i kontakt med lokalt helsepersonell som kan hjelpe.
  • I mange land er nettstedet blokkert, fordi abort er ulovlig, eller fordi preparatene er reseptbelagt og forbudt å bestille over nett.
  • Under pandemien har tjenestene blitt svekket, ifølge Women on Web. Blant annet fordi distribusjonen, særlig fra indiske leverandører, har blitt hemmet av reiserestriksjoner.
  • I flere land har man åpnet opp for aborttjenester over nett under korona-pandemien. I Storbritannia har organisasjonen Marie Stopes fått tillatelse til å tilby abort-konsultasjoner over telefon, og lov til å sende begge abortpillene direkte hjem til kvinner. Organisasjonen opplyser til Bistandsaktuelt at den også har i gang lignende prosjekter i Nepal, India og Sør-Afrika.
  • I USA har legen bak Women on Web, Rebecca Gomperts, startet en tilsvarende nettsted, som heter Aid Access. Siden har utløst stor debatt i delstater hvor abortlovene har blitt strengere. Under korona-pandemien har flere klinikker måttet stenge og etterspørselen etter «online»-piller økt, ifølge New York Times.

hun unnet sine egne barn å vokse opp i.

- Jeg tør ikke engang tenke på hva som ville ha skjedd dersom noen fikk nyss om det jeg har vært gjennom. Det er kanskje noe av det skumleste jeg kan tenke på nå, sier Yasmin.

I dag, når alt er over, føler hun seg likevel glad, selvsikker og trygg. Yasmin forteller at hun også vil gjøre sitt beste for å unngå å bli gravid igjen. Og pillene fra Women on Web - som kom i posten like etter aborten - har hun spart på.

Yasmin har kontaktet organisasjonen og sagt at hun ønsker å returnere dem, slik at andre som faktisk trenger det, kan ha nytte av pillene.

- De kan redde en annen kvinnes liv, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS