I to tiår har myndighetene i Malawi delt ut gratis myggnett. Men det er ikke alle som bruker det til å beskytte seg mot malari. Arkivfoto: Gunnar Zachrisen

Kampanje i Malawi for å utrydde malaria innen 2030

Zero Malaria Starts With Me, er navnet på en ambisiøs plan for å utrydde malaria innen 2030. Malaria er en av hoved dødsårsakene i Malawi. Kampanjen ble nylig lansert av landets president Lazarus Chakwera.

Publisert

2500 mennesker døde av malaria i fjor, mens 6,9 millioner av en befolkning på 18,6 millioner er smittet, ifølge presidenten.

Landets helsesystem sliter med covid-19-pandemien på toppen av malaria og andre vanlige sykdommer i dette fattige østafrikanske landet. Malaria utgjør 15 prosent av alle sykehusinnleggelser, og 36 prosent av all behandling ved helsesentrene.

Presidenten oppfordrer alle og enhver å slutte opp om kampanjen.

Helt siden år 2000 har landets helsedepartement distribuert myggnett gratis, men mange tar de ikke i bruk.

Må gjøre mer

- Kampanjen vil bare lykkes om myndighetene gjør mer, sier George Jobe, administrerende direktør for Malawi Health Equity Network (MHEN). Han påpeker at det er behov for «mye mer folkeopplysning» og at det kan ikke være slik av malawiere heller bruker myggnett for å beskytte sine grønnsaker mot skadedyr eller for å drive fiske.

- Dersom myndigheten mener alvor må de begynne å arrestere folk som bruker gratis myggnett til andre ting enn å hindre at de selv blir stukket av mygg, sier Jobe.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier malaria er verden ledende dødsårsak og at et barn dør av malaria annenhver minuttt. Afrika er hardes rammet med 250 000 barn som dør av malaria hvert år.

Trenger giverstøtte

Lederen for det nasjonale malariakontroll programmet i Malawi, Michael Kayange, mener at covid-19-pandemien har gjort det vanskeligere å nok ressurser for å behandle malaria. Han sier at målet om å redusere antall malariatilfeller med 50 prosent det kommende året er bare mulig dersom de får mer støtte fra internasjonale givere.

Trolig blir den nye kampanjen finansierte av Det globale fondet, World Vision og US President‘s Malaria Initiative.

Ifølge UNICEF ble det i 2019 brukt 3 milliarder dollar internasjonalt for å bekjempe malaria. Det er halvparten av det FN-organisasjonen mener det er behov for.

Malawi er del av et pilotprosjekt for å teste ut en ny vaksine mot malaria. Prosjektet startet for to år siden. Hittil har 200 000 barn fått minst en dose. Ghana og Kenya er også med på pilotprosjektet.

Powered by Labrador CMS