Leger uten grensers nødhjelps­koordinator Lindis Hurum er en av mange nordmenn som har jobbet for organisasjonen Leger uten grenser. Her er hun i flyktningleiren som ble etablert på flyplassen i Bangui i Den sentralafrikanske republikk. Foto: Francesco Zizola / Noor

Leger Uten Grenser vil ha dedikerte folk i felt

Leger Uten Grenser ønsker seg dedikerte folk som feltarbeidere. Et viktig krav er at de kan rykke ut med en frist på 48 timer.

Publisert

– Ikke bruk oss som en sexy linje på CV-en din. Husk vi investerer i deg! Slik lyder oppfordringen fra rekrutteringsansvarlig Emilie Delcroix.

Leger Uten Grenser ønsker feltarbeidere som går «all in». For det koster å skolere og forberede folk til utenlandsoppdrag.

Bistandsaktuelt er tilstede på et informasjonsmøte i Oslo for de som er nysgjerrige på å jobbe for Leger Uten Grenser. Nærmere tredve interesserte har møtt opp.

Ulike yrker

Mange er helsearbeidere, men det er også flere med andre slags utdanninger i bagasjen: Som elektriker, økonom og barnevernsarbeider. Og behovet for ulik kompetanse er stort. Av Leger Uten Grensers personell er 60 prosent leger, sykepleiere eller har annen medisinsk utdanning. 40 prosent er uten medisinsk utdanning.

– Det er stort behov for folk med variert bakgrunn, svarer Delcroix når en mann med teknisk bakgrunn rekker opp handa.

Hun forsikrer at hun gjerne vil ha folk som ham «med på laget». Selv er Delcroix utdannet oversetter, og har vært stasjonert i Libya i 2011, i Sør-Sudan i 2012 og på Lesbos i 2014. Nå jobber hun med rekruttering av utenlandspersonell ved organisasjonens kontor i Oslo.

Jobber i 84 land

Leger Uten Grenser har for tiden 468 prosjekter i 84 land. Organisasjonen har 38 500 medarbeidere.

Her er ett av organisasjonens spesielle krav: Du skal kunne rykke ut og være klare på bakken i løpet av 48 timer, selv om de fleste får bedre tid på å omstille seg.

De første som ankommer et katastrofeområde er gjerne helsepersonell med en legekoffert og kirurgisk utstyr. Senere sender ofte organisasjonen ned et spesialutviklet, oppblåsbart sykehus som inneholder alle de avdelinger et vanlig sykehus skal ha.

– Den som vil dra ut med Leger Uten Grenser må være villig til å dra til ustabile områder som ofte er preget av konflikt eller krig. Slike steder kan det være potensielt risikabelt å arbeide, forklarer Delcroix.

Men hun peker på at organisasjonen har et skarpt fokus på feltarbeidernes sikkerhet. Det er ikke uvanlig at medarbeidere blir evakuert.

Må være tilpasningsdyktig

De som drar ut må ha god fysisk og psykisk helse og være flinke til å tilpasse seg ulike miljøer. Man må være villig til å være ute på minimum ett oppdrag. Slike oppdrag varer mellom seks og 12 måneder. Det er forventet at man deltar på flere oppdrag.

– Organisasjonen investerer mye i deg. De vi velger å sende ut, får opplæring for eksempel innen tropisk medisin, sikkerhet og språk, forteller Emilie Delcroix.

Hun har ikke sansen for de som verver seg med tanke på et kort opphold og fordi Leger Uten Grenser «ser fint ut på CV-en».

– Leger Uten Grenser vil ikke være «en sexy linje» på folks CV, fastslår hun.

At du er språkmektig er viktig for Leger uten grenser. Og det er en stor fordel om du snakker fransk eller arabisk. Eller begge deler. Minst 90 prosent av bistandsarbeiderne til Leger Uten Grenser er lokalt ansatte.

- Leger Uten Grenser vil ha folk som er dedikerte og tilpasningsdyktige, understreker rekrutteringsansvarlig Emilie Delcroix. Foto: Ester Nordland

Viktig å ta vare på seg selv

På informasjonsmøtet forteller feltarbeider og lege, Jostein Eiane Heggebø, om sine erfaringer fra to oppdrag for Leger Uten Grenser: I Sierra Leone og Den sentralafrikanske republikk. Hans viktigste budskap til de som ville dra ut, var at de måtte passe på å ikke jobbe for mye.

– Det er svært viktig å ta vare på seg selv og sørge for å ta fri med jevne mellomrom, sier Eiane Heggebø.

Les mer:

Powered by Labrador CMS