Kolerasmitten skyter i været – WHO tvinges til å rasjonere vaksinen
Mens kolera sprer seg raskt i Libanon og smitten skyter i været i Haiti, sliter Verdens helseorganisasjon med «ekstrem» vaksinemangel.
Et pågående kolerautbrudd i Haiti vokser raskt i omfang. Antall smittetilfeller har doblet seg til nesten 2000 i løpet av noen dager, ifølge landets myndigheter. Utbruddet startet tidlig i oktober, tre år etter at det fattige karibiske landet endelig fikk slutt på et utbrudd som hadde krevd mer enn 10 000 menneskeliv siden det startet i 2010.
Minst 41 mennesker er døde i det siste utbruddet, ifølge Haitis helsedepartement.
– Fram til for noen dager siden hadde økningen i smittetilfeller vært gradvis, men nå ser vi en urovekkende rask økning. Situasjonen har blitt mer utfordrende, skriver Ulrika Richardson, FNs humanitære koordinator i Haiti, i et innlegg tirsdag.
Antall smittetilfeller økte fra 964 til 1972 mellom 19. og 23. oktober, ifølge helsedepartementet. Utbruddet er sentrert i hovedstaden Port-au-Prince, særlig i slumområdet kjent som Cite Soleil.
– Selv om kolera kan være dødelig, er det både unngåelig og mulig å behandle, skriver Richardson, og legger til at det er essensielt å handle raskt.
Mangler drivstoff og vann
Rundt halvparten av smittetilfellene er blant barn under 14 år, ifølge FN-talsperson Stephane Dujarric.
Dujarric forteller at drivstoffmangel forårsaket av at en av Haitis mektigste bander har blokkert oljeterminalen i Port-au-Prince i mer enn en måned, gjør jobben vanskelig for hjelpeorganisasjoner, fordi det fører til trøbbel med forsyninger av rent vann, som er essensielt i kampen mot kolera.
De kriminelle gjengene har også blokkert veier i flere byer for å protestere mot økninger i bensinprisen. Uroen og blokadene har ført til at bensinstasjoner over hele landet er blitt stengt, at sykehus har stanset mange tjenester og at banker og butikker er delvis stengt. Krisene har kommet på toppen av at mange er underernært.
Haitis regjering har bedt det internasjonale samfunnet om hjelp for å håndtere landets stadig forverrede helse- og sikkerhetskriser.
FNs sikkerhetsråd vurderer, på forespørsel fra FNs generalsekretær António Guterres, å sende en internasjonal styrke for å avhjelpe landet.
Det var en slik FN-styrke som brakte kolera til landet i 2010.
Rask spredning i Libanon
Også i Libanon sprer kolerasmitten seg. Over 300 tilfeller er registrert og 11 mennesker har mistet livet i det første utbruddet siden 1993.
Bare de siste 24 timene er det rapportert om 18 nye smittetilfeller, ifølge helsedepartementer.
Utbruddet ble oppdaget i Nord-Libanon i begynnelsen av oktober, men bakterien skal også ha blitt funnet i kloakkvann i deler av hovedstaden Beirut og i havnebyen Tripoli i nord.
På en pressekonferanse forrige uke uttrykte helseminister Firass Abiad bekymring over den raske spredningen av sykdommen. De fleste tilfellene har så langt vært blant syriske flyktninger, men det har den siste tiden vært økning i tilfeller blant libanesere, sa Abiad.
Dødsfallene skyldes i stor grad at pasientene ikke fikk nødvendig behandling, ifølge Abias, som oppfordret alle som følte seg syke eller mistenkte smitte, om å komme seg til nærmeste sykehus.
Tidligere denne uken kunngjorde derfor helseministeren at helsedepartementet vil dekke kostnadene for medisinsk behandling for kolerapasienter innlagt på statlige helseinstitusjoner.
Smuldrende infrastruktur
Utbruddet skjer samtidig som Libanon befinner seg i en av verdens verste økonomiske kriser siden 1850-tallet. Det har gått hardt utover landets infrastruktur og helsevesen, og de sanitære forholdene er dårlige for mange.
Spredningen av den smittsomme sykdommen forverres av manglende tilgang på rent vann, ifølge Verdens helseorganisasjon.
I Libanon har den statlige strømleverandøren Electricité du Libans forsyningsunderskudd forårsaket vannmangel over hele landet ved flere anledninger, ifølge den Beirut-baserte avisen L'Orient Today.
Med den raske spredningen av kolera, utgjør landets smuldrende vanninfrastruktur en alvorlig helserisiko, skriver avisen.
«Ekstrem» vaksinemangel
Samtidig som flere land ser en økning i kolerasmitte, melder Verdens helseorganisasjon (WHO) om «ekstrem mangel» på koleravaksiner.
Mangelen tvinger International Coordinating Group (ICG), organet som forvalter nødforsyninger av vaksiner, til å halvere antall doser som gis til personer i land der utbruddene er verst.
– Den «eksepsjonelle avgjørelsen» om å redusere antall doser fra to til én, vil gjøre det mulig for vaksinene å vare ut året og å bli gitt til flere mennesker i flere land, sa WHO i uttalelsen forrige uke.
Organisasjonen innrømmet at strategien uunngåelig ville føre til en reduksjon og forkorting av immunitet, men at den har vist seg å være effektiv i å reagere på utbrudd.
Siden januar i år har 29 land rapportert om kolerasmitte, blant dem Libanon, Haiti, Syria og Kenya. Til sammenligning har gjennomsnittlig færre enn 20 land rapportert om utbrudd de siste fem årene. Men WHO frykter at den globale trenden peker i retning flere mer utbredte og alvorlige utbrudd på grunn av flom, tørke, konflikt, migrasjon og andre faktorer som begrenser menneskers tilgang på rent vann.