– Jeg prøver å være sterk, jeg har ikke gjort noe galt, sa Reuters-journalist Ko Wa Lone da han ble eskortert ut av rettssalen i Yangon i ettermiddag. Foto: Thein Zaw / AP / NTB Scanpix

Myanmar: – De pågrep oss fordi vi forsøkte å få fram sannheten

Journalister risikerer 14 års fengsel etter å ha jobbet med å avdekke overgrep mot rohingyaer.

Publisert

To journalister ble onsdag stilt for retten etter å ha forsøkt å avdekke overgrep mot rohingya-minoriteten i delstaten Rakhine i Myanmar.

Ko Wa Lone (31) og Ko Kyaw Soe Oo (27) – som begge er burmesiske statsborgere – har sittet varetektsfengslet i nesten en måned og risikerer nå 14 års fengsel. Begge var på oppdrag for nyhetsbyrået Reuters da de jobbet med å avsløre hva som har skjedd under militærets operasjoner vest i landet.

Tatmadaw – den burmesiske hæren – anklages for å ha drevet rundt 655 000 mennesker fra den muslimske minoriteten på flukt, og de brutale overgrepene har vært godt organisert, koordinert og systematiske, ifølge FN-rapporter. Målet med den svært brutale fremferden har ikke bare vært å drive rohingyaene ut av Myanmar, men også å sørge for at de ikke kommer tilbake, heter det i en rapport fra FNs menneskerettskontor (OHCHR).

– De pågrep oss fordi vi forsøkte å få fram sannheten, sa Ko Wa Lone til journalister som var samlet utenfor rettsbygningen i Yangon da rettssaken startet onsdag.

– Vil skremme journalister

Arrestasjonene har skapt reaksjoner internasjonalt. USA, Storbritannia, Canada og flere organisasjoner, som Amnesty International har rettet hard kritikk mot rettsprosessen og krevd at de to burmesiske journalistene må løslates:

«Dette er et klart forsøk fra myndighetenes side på å stanse granskningen av militærets overgrep og forbrytelser mot rohingyaer i Rakhine, samt å skremme andre journalister fra å gjøre det samme» og «arrestasjonene har ikke skjedd i et vakuum, men kommer som følge av at myndighetene i stadig større grad begrenser uavhengige medier. Journalister og medier, spesielt de som rapporterer om sensitive temaer lever med konstant frykt for trakassering, trusler eller arrestasjon», heter det i en kunngjøring fra Amnesty.

Journalistene ble pågrepet 12. desember og er ifølge Irrawaddy mistenkt for å ha fått tak i «viktige og hemmelige dokumenter» fra to politimenn i Rakhine. Begge står derfor tiltalt for å ha brutt en lov – fra kolonitiden, da britene styrte Burma – mot offentliggjøring av hemmeligstemplet informasjon. Ifølge Informasjonsdepartementet skulle de to journalistene dele dokumentene med «utenlandske medier», melder nettstedet.

– Verre enn under juntaen

Ko Wa Lone og Ko Kyaw Soe Oo ble ført inn i rettssalen i Yangon påført håndjern. Utenfor rettsbygningen sto svartkledde demonstranter som ville vise sin motstand mot pågripelsene. De bar plakater og t-skjorter med påskriften «journalism is not a crime». Også under selve rettsmøtet – der representanter fra FN, USA og flere EU-land var til stede – ble det dramatisk, ifølge NTB:

– Fortell folket at det skal beskytte journalistene våre, ropte den ene av de to journalistene Ko Kyaw Seo Oo inne i rettslokalet.

Den sivile regjeringen i Myanmar ledes av Aung San Suu Kyi. Siden fredsprisvinnerens parti National League for Democracy vant valget og overtok makten i begynnelsen av 2016 har mer enn 30 journalister blitt tiltalt i henhold til loven som nå blir brukt mot de to Reuters-journalistene.

– Det er trist å se at medienes frihet er verre under den såkalte demokratisk valgte regjeringen, sier Maung Saungkh fra aktivistgruppa We Support Journalists.

Den samme loven ble ifølge NTB brukt av landets tidligere militærjunta for å begrense pressefriheten i landet. Da valgte mange av de viktigste burmesiske mediene å gå i eksil, blant dem radiokanalen Democratic Voice of Burma som i en årrekke hadde sitt hovedkontor i Oslo.

Powered by Labrador CMS