Israel anklages for systematiske angrep på hjelpearbeidere
Organisasjonene World Central Kitchen (WCK) og Oxfam beskylder Israel for systematiske angrep på hjelpearbeidere på Gazastripen. FN begrenser inntil videre sitt arbeid i det krigsherjede palestinske området.
Kokken José Andrés, som grunnla WCK, sier til nyhetsbyrået Reuters at hjelpearbeidere fra hans organisasjon ble angrepet «systematisk, bil for bil» i byen Deir al-Balah.
Sju hjelpearbeidere ble drept i dette angrepet, som fant sted mandag. Seks av ofrene kom fra vestlige land, og levningene deres ble onsdag fraktet over grensa til Egypt.
En lignende anklage kommer fra Bushra Khalidi i hjelpeorganisasjonen Oxfam.
– Det har vært overlagte og systematiske angrep på den humanitære hjelpeinnsatsen, inkludert humanitære hjelpearbeidere, sier hun, ifølge nyhetsbyrået AFP.
– Utilsiktet og tragisk
Myndighetene i Israel avviser at de med overlegg rammer sivile på Gazastripen. Israels statsminister Benjamin Netanyahu erkjenner at landets styrker angrep hjelpearbeiderne fra WCK, men kaller dette en utilsiktet og tragisk hendelse.
Ifølge Andrés hadde WCK kommunisert med det israelske militæret, som angivelig visste hvor organisasjonens biler befant seg.
– Dette var ikke bare en uheldig situasjon der «oops, vi slapp bomben på feil sted», mener han.
Hjelpearbeiderne, som kom fra Polen, Storbritannia, USA, Canada og Australia, ble drept kort etter at de dro fra et lager i Deir al-Balah. Her hadde de levert 100 tonn mat brakt til Gazastripen sjøveien.
I det beleirede palestinske området bor det 2,4 millioner mennesker, og en stor del av befolkningen er nå rammet av matmangel.
Egeland: – Dyp krise
Ifølge FN er minst 196 hjelpearbeidere drept på Gazastripen siden krigen mellom Israel og Hamas begynte i oktober i fjor. Av disse var 175 ansatt i FN.
Antallet drepte hjelpearbeidere i løpet av et halvår skal være langt høyere enn i noen annen konflikt i nyere tid.
– Israel har nå drept flere hjelpearbeidere i Gaza enn alle andre hærer, militsgrupper og terrorister i alle andre kriger til sammen, sier Flyktninghjelpens leder Jan Egeland, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Sammenligningen omfatter samtlige konflikter i verden siden Gaza-krigen begynte, opplyser Flyktninghjelpen til NTB. Egeland sier han håper angrepet i Deir al-Balah blir et vendepunkt og at koordineringen mellom hjelpeorganisasjonene og Israel er i «dyp krise».
Så langt i krigen er over 32.000 palestinere drept på Gazastripen, ifølge lokale helsemyndigheter. Et flertall av disse skal være barn og kvinner.
Krigen begynte med de Hamas-ledede angrepene og terroraksjonene i Israel 7. oktober. Her ble over 1100 drept, hvorav de fleste var sivile.
Rammet av sult
Israel kontrollerer grensene til Gazastripen og legger store begrensninger på frakt av nødhjelp inn i området. Matmangelen er stor, og FN har gjentatte ganger advart om fare for hungersnød.
Hvert tredje barn på Gazastripen under to år er akutt underernært, advarte FN-organisasjonen UNRWA i midten av mars. Flere sykehus har meldt om barn som har dødd av sult og tørst.
Likevel sier flere hjelpeorganisasjoner nå at de ikke vet hvor lenge de kan fortsette å jobbe på Gazastripen. Grunnen er at arbeidet er blitt så farlig.
– Vi fortsetter så lenge vi kan, sier Caroline Seguin fra Leger Uten Grenser (MSF).
Organisasjonen har mistet fem palestinske ansatte siden starten av krigen. Flere ble drept i israelske bombeangrep, og minst én ble skutt på kloss hold i nærheten av en israelsk veisperring, ifølge MSF.
Begrenser arbeidet
Etter å ha levert 100 tonn mat på Gazastripen, valgte WCK å sende flere hundre tonn tilbake til Kypros etter angrepet i Deir al-Balah.
Anera, en amerikansk organisasjon som har jobbet på Gazastripen i flere tiår, har innstilt sitt arbeid etter angrepet.
– Den eskalerende risikoen knyttet til leveranser av nødhjelp gir oss ikke noe valg, sier organisasjonen i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået AP.
FN opplyste onsdag at de inntil videre har innstilt sitt nødhjelpsarbeid på Gazastripen nattetid, etter angrepet som rammet WCKs ansatte. På dagtid vil Verdens matvareprogram (WFP) fortsette å prøve å sende kolonner med nødhjelp til de sultrammede nordlige delene av Gazastripen.
Bushra Khalidi fra Oxfam sier deres ansatte er livredde etter angrepet i Deir al-Balah, og at de forsøker å begrense sine bevegelser i det krigsherjede palestinske området.