epaselect epa10923781 Khan Yunis camp residents fill containers with water, in the southern Gaza Strip, 17 October 2023. The Palestinian Health Ministry on 17 October announced that more than 3,000 Palestinians have been killed and over 12,500 others injured since Israel launched retaliatory air strikes in the Gaza Strip. More than 1,400 Israelis have been killed according to the Israel Defense Forces (IDF) after Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October. Israel has warned all citizens of the Gaza Strip to move to the south ahead of an expected invasion. EPA/HAITHAM IMAD

Ødelagt infrastruktur – og altfor lite vann

(231102) -- GAZA, Nov. 2, 2023 (Xinhua) -- A man shops at a supermarket in the southern Gaza Strip city of Khan Younis, on Nov. 2, 2023. The Palestinian Islamic Resistance Movement (Hamas) launched a surprise attack on Israel on Oct. 7, firing thousands of rockets and infiltrating Israeli territory, to which Israel responded with massive airstrikes and punitive measures, including a siege on the enclave with supplies of water, electricity, fuel, and other necessities being cut off. (Photo by Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Nesten ikke mat – og tomme butikker

People walk in the dark, as power has been out since the beginning of the conflict between Israel and Hamas, in Khan Younis, in the southern Gaza Strip, Nov. 2, 2023. (Yousef Masoud/The New York Times)

– Sosial orden er i ferd med å kollapse

Slik lever de sør på Gazastripen nå

Etter nær fire uker med bombing av Gaza, har halvannen million mennesker flyktet hjemmefra, ifølge FN-anslag. Den humanitære situasjonen blir bare verre dag for dag, påpeker Norsk Folkehjelps landdirektør for Palestina. – Denne krisen viser at det finnes et «de andre», at alle liv ikke er like mye verdt, sier Leger uten grensers generalsekretær.

Publisert Sist oppdatert

– Vi får rapporter fra våre lokalt ansatte som gjør det vanskelig å sove om natta. Samtidig vet jeg at de nesten ikke sover, på grunn av ekstremt mange pasienter og den kontinuerlige bombingen, sier Leger uten grensers generalsekretær Lindis Hurum. 

Over 2000 palestinere er savnet etter nesten fire uker med massiv bombing av Gaza. Halvparten antas av Gazas helsemyndigheter å være mindreårige, og mange av dem skal fortsatt ligge begravd under bygningsmasser. Her forlater en en liten familie nabolaget sitt i Gaza by, etter enda en natt med massivt bombardement. Mer enn 1,5 milllioner mennesker skal nå være på flukt inne på Gazastripen.

Etter 27 dager med intens israelsk bombing, er mer enn 9000 mennesker drept, ifølge OCHA-beregninger

FN-organisasjonen viderebringer informasjon fra Gazas Hamas-styrte helsemyndigheter, som fremholder at tallene inkluderer minst 3800 barn og 2000 kvinner. I tillegg skal minst 23 000 mennesker være skadd de siste ukene. 

Men bombardementet har også bidratt til en masseflukt – der nær 1,5 millioner mennesker nå skal ha forlatt hjemmet.

OCHA rapporterer at hundretusener er innlosjert i skolebygg eller utenfor sykehus. Hos vertsfamilier og i overfylte teltleire. 

Og noen steder er kapasiteten sprengt, ifølge FN, som eksempelvis viser til at 22 000 mennesker har søkt tilflukt i en skole drevet av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Dét er ti ganger mer enn kapasiteten ved skolen.

Her er noen av utfordringene i Gaza nå:

VANN: De tre rørledningene som fører vann fra Israel til Gaza har alle vært ute av drift, men igår ble den som sørger for vann til det såkalte «midt-området» gjenåpnet for første gang på tre uker. Vanntilførselen fra Israel til Khan Yunis, som av uklare grunner stoppet 30. oktober, er ikke gjenopprettet, mens et tredje vannrør til nordlige Gaza også er stengt. Driften av to sjøvanns-avsaltingsanlegg driftes på rundt 40 prosent kapasitet. Sammen med 120 brønner og 20 pumpestasjoner, har dette bidratt til at noen husstander får vann noen timer hver dag. Av de 374 lastebilene som har krysset Egypt-grensa siden 21. oktober, har minst 26 fraktet drikkevann og vannrenseutstyr.

MAT: Elleve bakerier (seks i Gaza by, to i Jabalia, to i «midt-området» og ett i Khan Yunis) er også ødelagt i bombeangrep, og fra 1. november har kun ett av bakeriene som har kontrakt med Verdens matvareprogram (WFP), samt åtte mindre bakerier vært i drift på Gazastripen. FN-organisasjonen UNRWA forsyner fortsatt disse med mel, og har også distribuert varme måltider til internt fordrevne i noen utvalgte områder.100 av lastebilene som har krysset Rafah-grensen siden 21. oktober har fraktet matvarer.

KLOAKK: De fleste av Gazas 65 kloakkpumpeanlegg er ikke operative. Hoved-vannrørledningen mellom Rafah og Khan Younis er skadet, og ingen av de tre rørledningene som Israel tidligere opererte, fungerer. Ødelagte vannrensesystemer gjør at omtrent 130 000 kubikk urenset avløpsvann renner ut i havet utenfor Gaza, hver dag.  Helsearbeidere har dokumentert en økning i tilfeller av hud- og diarésykdommer blant internt fordrevne på grunn av utilstrekkelig tilgang til vann og sanitærtjenester.

HELSETJENESTER: 14 av 35 sykehus med døgnkapasitet er ikke virksomme, ifølge Gazas helsemyndigheter. I tillegg er 71 prosent av alle primærhelsetjenester satt ut av spill.  Det har vært 101 direkte-angrep på helsefasiliteter, og minst 25 ambulanser er ødelagt etter nær fire uker med massiv israelsk bombing. Alle sykehus som er i drift jobber med redusert bemanning. Av de 374 lastebilene som har krysset Rafah-grensen siden 21. oktober, har minst 103 brakt med seg medisinsk utstyr. Det har bidratt til at ni UNRWA-helsesentre og 92 mobile helse-team fortsatt er operative i sør.

ELEKTRISITET: Gaza har vært uten strømforbindelse siden 11. oktober, etter Israels stans i strøm- og drivstoffforsyninger til Gaza, som igjen utløste stenging av Gazas eneste kraftverk. Dette har tvunget essensiell infrastruktur, som sykehus, til å stole på nød-generatorer, som igjen er begrenset av knapphet på drivstoff.

KOMMUNIKASJON: Gazas telekommunikasjons- og internettjenester har vært helt nedstengt to ganger siden Hamas-angrepet mot Israel for snart fire uker siden. Mobilselskapet Jawwal, som betjener 85 prosent av innbyggerne, har meldt at 65 prosent av selskapets mobilmaster har blitt ødelagt de siste ukene.

Om lag 100 av lastebilene som har krysset Rafah-grensen siden 21. oktober har fraktet matvarer, men fortsatt er det alt for lite mat i Gaza. En ung gutt koker mat på et bål under et strømbrudd i Khan Younis, 31. oktober 2023.
Folk står i kø for å kjøpe brød utenfor et bakeri i Khan Younis, sør i Gaza 15. oktober 2023.
En familie har søkt ly i en leir driftet av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) i Khan Yunis, Gaza 1. november 2023.
Folk handler ved et supermarked sist uke, men butikkhyllene blir stadig tommere. 2. november slapp en konvoi med 100 lastebilder inn på Gaza.
En fruktselger i Khan Younis, sør i Gaza. Bildet er tatt 2. november 2023.
Palestinske barn, som har flyktet fra hjemmene sine på grunn av israelske bombeangrep, deltar i lek organisert av en humanitær organisasjon ved en skole som har blitt en leir for internt fordrevne i Khan Younis sør på Gazastripen.
Nesten 1,5 millioner mennesker er på flukt hjemmefra i Gaza nå, ifølge FN. Mange bor i overfylte leire, som her i Khan Younis helt sær på Gazastripen.
Etter nesten fire uker med bombing, og enorme humanitære behov, er situasjonen på Gaza pekær. Her plyndrer en gruppe menn en lastebil med humanitær hjelp som kom inn på Gazastripen fra egyptisk side gjennom grenseovergangen ved Rafah.
Palestinere, fordrevet av krigen mellom Israel og Hamas, på et marked i sentrum av Khan Yunis den 30. oktober 2023. Blokade og nesten fire uker med intens bombing har ført til en ekstremt krevende humanitær situasjon.
Gaza har vært uten strøm siden 11. oktober. Her varmer internt fordrevne palestinere seg rundt et bål i en leir satt opp av FNs utviklingsprogram (UNDP) i Khan Younis 31. oktober 2023.

MSF: Utfører kirurgi uten bedøvelse

Leger uten grensers generalsekretær Lindis Hurum forteller til Panorama at hun har 300 palestinske kolleger inne på Gazastripen.

– Noen av dem har flyttet seg til Sør-Gaza for å søke tilflukt fra bombingen for seg og sine. Men mange prøver fortsatt å gi livreddende hjelp under helt ekstraordinært krevende forhold – forhold jeg ikke kan huske å ha fått beskrevet før: kirurgi uten bedøvelse, å rense sår med eddik...

I tillegg til mangel på adekvat medisinsk utstyr og all krigsskadene, kommer fødsler, blindtarmbetennelser, kreft – helsebehov der folk ikke får den hjelpen som trengs.

Lindis Hurum, generalsekretær i Leger uten grenser

– Som resten av befolkningen i Gaza er mine palestinske kolleger også redde og utmattet. Situasjonen er allerede katastrofal, men om dette fortsetter vil det nå dimensjoner som er vanskelige å ta inn over seg. Uten rent vann vil også allerede sårbare mennesker kunne få alvorlige diarésykdommer som lett kan spre seg når folk bor så tett under uhygieniske forhold, sier generalsekretæren. 

Hurum har jobbet i en lang rekke kriser, sett lidelse på nært hold. Situasjonen som nå utspiller seg i Gaza gjør likevel inntrykk på den erfarne hjelpearbeideren.

– Jeg føler noe revner i meg nå. Mellom oss mennesker. I verden. Og jeg greier ikke logge av den direktesendte overføringen av menneskelige lidelse som dokumenterer daglige brudd på både internasjonal humanitær rett og grunnleggende medmenneskelighet. Regler jeg trodde vi alle var enige om, gjelder ikke lenger: er det virkelig slik at vi ikke, alle, uansett, kan være enige om at det ikke er greit å begå massedrap på barn, spedbarn og fostre? spør Hurum.

Hun omtaler situasjonen som en krise for menneskeheten. 

– Denne krisen viser at det finnes et «de andre», at alle liv ikke er like mye verdt. Men ingen av oss, og særlig ikke verdens ledere, kan fortsette å støtte eller taust stå og se på denne grusomme likegyldigheten til menneskeliv, sier Hurum.

Norsk Folkehjelp: Permanent sjokktilstand

Også Kelly Flynn, Norsk Folkehjelps landdirektør i Palestina er oppskjørtet over den humanitære situasjonen for mer enn to millioner mennesker.

– Dette blir verre dag for dag. Ingen steder er trygge, ingen føler seg trygge, og ingen klarer å sikre seg det de trenger av mat, vann og medisiner, sier hun til Panorama.

Hun minner om at Gazas befolkning befinner seg i en tilværelse uten strøm, uten tilgang til rent vann, uten kokemuligheter eller sanitæranlegg.

– Alle sosiale tjenester er nødlidende i denne ekstreme situasjonen, og sosial orden er i ferd med å kollapse. Mange barn er i en permanent tilstand av sjokk. Og foreldre står overfor det umulige – hvordan forklarer man egentlig barna hva som skjer, og hvorfor? Framtiden føles utrolig usikker for alle jeg har kontakt med, sier Flynn.

Selv befinner hun seg i Jordans hovedstad Amman, etter at organisasjonens ledelse i Oslo besluttet å fly henne ut fra Vestbredden som følge av at situasjonen også der er blitt uoversiktlig. Hun sier gisseltakingen under Hamas-angrepet 7. oktober og Israels svar på angrepet, med kontinuerlig bombing av Gaza, bidro til at hun forstod at konflikten denne gangen ville eskalere. Flynn forteller at hun har daglige telefon-møter med sine ni team-medlemmer, Norsk Folkehjelps lokalt ansatte på Gaza.

– De beskriver hvordan de er nødt til å lage mat over ild, at de er avhengig av levende flammer for lys og varme. Gaza er blitt bombet tilbake til middelalderen. Og når mobilnettet har vært nede, har de følt på en dyp isolasjon i tillegg. En av mine team-medlemmer sa det slik: «Når kommunikasjonslinjene er kuttet til familie og venner her i Gaza, og Gaza er isolert fra omverdenen, er lyden av bombene høyere, og sulten og tørsten tyngre å bære. Natten er rett og slett mye mørkere», forteller Flynn.

– Er noen av Folkehjelpas ansatte i stand til å yte humanitær bistand i denne situasjonen?

– Nei. Ingen i Norsk Folkehjelp-teamet utfører noe som kan beskrives som en humanitær respons, for også de er på flukt sør i Gaza. Men de gjør sitt beste for å hjelpe sin egen familie og de som søker tilflukt sammen med dem, sier Flynn.

Powered by Labrador CMS