Ekteparet Bill og Melinda Gates er kjent for sin humanitære innsats i en rekke utviklingsland. Nå vil de bruke mer av sin formue også på den økende fattigdommen hjemme i USA.

Gates-stiftelsen vil bekjempe fattigdom – også i USA

Gates-stiftelsen vil gjøre mer for å bekjempe fattigdom - også i USA. Mange amerikanere mener at Norges mangeårige bistandspartnere, styrtrike Bill og Melinda, burde gjøre mer på hjemmebane.

Publisert

Om Gates-stiftelsen

Bill og Melinda Gates Foundation (BMFG) også kalt Gates Foundation, er en privat stiftelse stiftet av Microsoft-grûnderen Bill Gates og hans kone Melinda i 2000.

Gates Foundation skal være den største humanitære stiftelsen i USA. I desember 2014 var legatmidlene på 44,3 milliarder dollar.

Hovedmålet for stiftelsen er globalt å fremme helse og redusere fattigdom. I USA er det å gi flere muligheter til utdanning og til å ta i bruk informasjonsteknologi.

Kilde: Wikipedia.org

USAs største private stiftelse legger nå 158 millioner dollar på bordet for å bekjempe fattigdom i eget land, melder nettstedet Devex Newswire. Prosjektet skal gå over fire år.

Gates-stiftelsen - anført av ekteparet Bill og Melinda Gates - har i mange år vært en nær samarbeidspartner for Norge om vaksine- og helsesatsing i utviklingsland. Ekteparet har en rekke ganger vært i Norge for å profilere det gode samarbeidet mellom den statlige skandinaviske og den private amerikanske giveren.

Økende hjemlige krav

Mye er bevilget til kampen mot hiv/aids, malaria og tuberkulose. I Norge er Gates-stiftelsen mest kjent for støtten til vaksinefondet GAVI, som er et samarbeid mellom internasjonale statlige og private bistandsgivere. Norge er blant de største bidragsyterne.

Men fattigdommen og motløsheten er stor også blant mange amerikanere. Stiftelser og ikke-statlige organisasjoner i USA, som jobber med internasjonal utvikling, møter stadig oftere oppfordringer om også å bidra humanitært på hjemmebane, skriver nettstedet Devex.

Med prosjektet "Mobility from Poverty" ønsker det styrtrike ekteparet Bill og Melinda Gates å komme dette i møte og å bidra til at flere kan ta del i den "den amerikanske drømmen" på beina.

Hjelpe hjemme

Nå vil det amerikanske ekteparet rette mer av fondets arbeid inn på å hjelpe fattige i eget land. Intensjonen er at fattige amerikanere, som er blitt sittende fast i en hengemyr av motløshet, skal finne en vei ut av uføret.

Gates Foundation bruker fire milliarder dollar årlig internasjonalt, mens nesten 500 millioner dollar går til programmer i USA. Nå øker stiftelsen altså andelen som skal brukes på hjemmebane.

En årsak er fattigdomsutviklingen i landet. Mellom 2010 og 2016 økte antallet amerikanere som lever under fattigdomsgrensa fra 12,7 til 14,2 prosent. Og ulikheten er blitt stadig større. Man regner med at 43 prosent av barn som blir født i den femdelen som er fattigst i USA, også vil befinne seg der som voksne.

– Vi har sterk tro på utdanning som en av de mest effektive veiene til framtidsmuligheter i USA, sier Susan Desmond-Hellmann som er administrerende direktør i Gates Foundation til Devex.

Hun sier at Gates Foundation har jobbet med utdanning i mer enn ti år, men at de stadig støter på en barriere av vedvarende fattigdom. Derfor vil de nå rette innsatsen inn mot andre områder: Som å investere i velferdsgoder, skape tilgang til jobber, lage bedre datasystemer og sørge for at postnummeret ikke er avgjør ens skjebne.

– Råderett over eget liv

– Inntekt og eiendeler er fundamental, men det er ikke nok for økonomisk mobilitet, sier Nisha Patel, som er generalsekretær US Partnership on Mobility from Poverty. Hun mener at det er like viktig å ha råderett over eget liv og ha innflytelse på hva som skjer i ditt eget nabolag.

– Men vel så viktig er det å bli verdsatt av felleskapet.

I Bill og Melinda Gates årlige brev til offentligheten fortalte de om de ti vanskeligste spørsmålene de får. Nummer én var: “Hvorfor gir dere ikke mer i USA ?” En reise i Sør-statene nylig fikk dem til å tenke over hvilke måter de kan hjelpe folk ut av fattigdom, utover det å bidra til utdanning.

– Problemene rundt økonomisk mobilitet i Amerika er svært sammensatt og handler om utdanning, arbeid, rase, bolig, mental helse, fengsel og rusmisbruk, skriver de.

Tidsskriftet Forbes har i mange år kåret Microsoft-gründeren Bill Gates til verdens rikeste mann. Givergleden har imidlertid også gjort noen innhogg i filantropens gigantformue. Ved årets kåring ble Gates derfor henvist til andreplass, forbigått av Centi-milliardæren Jeff Bezos.

Powered by Labrador CMS