Ratidzo Nyanhanda er en av mange produsenter av baobab-kaffe i Zimbabwe. Det gir familien rundt 3000 kroner i ekstra inntekter i måneden. Foto: Wilfred Kajese og Jan Speed

Baobab-kaffe kurerer det meste

Har du hørt om baobab-kaffe? Sannsynligvis ikke – frukten fra de store baobab-trærne har til nå vært lite kjent utenfor Afrika. Men for Ratidzo Nyanhanda i Zimbabwe har baobab-kaffe blitt ei gullgruve. Dessuten skal den være god for helsa.

Publisert

Kundene strømmer til for å kjøpe hennes hjemmelagede baobab-kaffe, som hun lager av oppmalte frø fra baobab-frukten. Den 48 år gamle firebarnsmoren føler at hun har gjort et gjennombrudd, og at hun nå kan hjelpe ektemannen Takemore Nyanhanda med å forsørge familien.

I tillegg til å lage baobab-kaffe, arbeidet Ratidzo Nyanhanda om førskolelærer. Men barnehagen hun arbeidet i stengte da koronapandemien rullet inn over landet, og hun mistet inntektene fra sin formelle jobb. Men hun så også muligheter i situasjonen.

- Nedstengningene som følge av covid-19 ga meg mulighet til å konsentrere meg fullt og helt om mitt prosjekt med å produsere og selge baobab-kaffe. Og jeg kan trygt si at forretningen går svært godt - covid-19 stopper ikke folk fra å drikke kaffe, sier Nyanhanda til Bistandsaktuelt.

Først må frøene fra baobab-frukten vaskes.
Etter det blir frøene brent og malt. Foto: Wilfred Kajese

Mens koronaviruset tvang de fleste til å holde seg hjemme, uten mulighet til å gå på jobb og skaffe seg inntekter, ble produksjonen av baobab-kaffe Nyanhandas mulighet til å lindre familiens økonomiske problemer.

- Opptrappingen av baobab-produksjonen ble helt nødvendig fordi arbeidsplassene våre ble stengt, og vi kunne ikke gå på jobb som vanlig. Så mens jeg likevel var hjemme med familien laget jeg baobab-kaffe. Og den solgte godt, sier Nyanhanda.

For selv om landets økonomi halter, ser tradisjonelle kaffeprodusenter som Nyanhanda ut til å ha funnet gull med sin baobab-kaffe.

Med egne maskiner kverner tradisjonelle kaffeprodusenter frøene fra baobobfrukten til et pulver, som de så selger til helsebevisste kunder som betrakter drikken laget på pulveret som sunn og næringsrik.

For 63 år gamle Melinda Dhobhi, som bor i en tett befolket forstad til Harare, har baobab-kaffe blitt et av våpnene i kampen mot unormalt høyt blodtrykk.

Hun får støtte fra medisinske eksperter. Legen Artwell Mbigi, som har praksis i hovedstaden Harare, ser oppmalte baobabfrø som et universalmiddel mot en rekke helseproblemer.

Helsedrikk

- Det er bevist. Baobab-frukten er egnet føde for mennesker, og pulver fra oppmalt baobab-frø brukes i matvarer på grunn av sitt næringsinnhold, mulige positive helseeffekter og som et naturlig konserveringsmiddel. Det er også en god kilde til C-vitaminer, kalium, karbohydrater og fosfor, sier Mbigi til Bistandsaktuelt.

Martin Ruwonga, som også er privatpraktiserende lege i Harare, legger til at baobabfrukt inneholder antioksidanter. Den har også antimikrobielle, antivirale og betennelsesdempende egenskaper.

Mange konsumenter av baobab-kaffe, som Melinda Dhobi, sier de nå ikke kan klare seg uten denne kaffen.

- Baobabfrø har mange gode medisinske egenskaper som reduserer farene for å bli syk, i dette tilfellet bidrar det til å redusere høyt blodtrykk, diabetes, astma og søvnløshet, sier Nyanhanda.

Slike egenskaper har fremmet salget. Nyanhanda sier hun har tjent 300 til 400 dollar i måneden på å selge baobab-kaffe, etter at utgifter til råvarer, transport, arbeidskraft og emballasje er trukket fra.

Sin egen sjef

Hun kjøper baobabfrukten hun bruker fra Chibuwe-området i Manicaland-provinsen, 445 kilometer fra Harare. For den betaler hun 110 dollar per tonn, inkludert frakt.

Nyanhanda er synlig stolt over resultatene av satsingen.

- Baobab-kaffen har vært en suksess. Jeg får til og med kunder fra så langt unna som Bulawayo (Zimbabwes nest største by, over 400 kilometer fra Harare. Red.anm.) og Sør-Afrika. Det gjør meg stolt å vite at jeg er min egen sjef og nå har mitt eget kaffemerke, sier Nyanhanda.

Nyanhanda og andre tradisjonelle produsenter drømmer om å ta skrittet fra håndverk til produksjon i større skala.

- Jeg ser fram til å kunne registrere mitt eget selskap for produksjon av baobab-kaffe, så jeg kan trekke til meg investorer og kjøpe inn maskinene som trengs for å lette det intense arbeidet, sier Nyanhanda.

I Chimanimani-området i Mainicaland-provinsen har en gruppe landsbyboere fra Gudyanga slått seg sammen og dannet sitt eget selskap for produksjon av baobab-kaffe, kalt Bao Mix Private Limited. Selskapet ble opprettet i 2017, og har fått støtte fra EU og FAO, FNs organisasjon for ernæring og landbruk. Også Bao Mix kjøper baobabfrukten de trenger i Manicaland-provinsen, opplyser markedsføringssjef Zakeo Nhachi.

Baobabtreet omtales ofte som apebrødtre. Treet kan bli opptil 30 meter høyt, med stamme på sju meter eller mer i diameter. Trærne kan bli over 2000 år gamle.

Ratidzo Nyanhanda med det ferdige produktet som hun selger ved den lokale kirken. Foto: Wilfred Kajese
Powered by Labrador CMS